סגור
שרת המשימות הלאומית אורית סטרוק 19.2.23
שרת המשימות הלאומית אורית סטרוק. "הקריטריונים החדשים מתעדפים גרעינים בעלי איתנות כלכלית" (צילום: יואב דודקביץ)

התרגיל התורני: הגדלת תקציב הגרעינים, וקריטריונים מפלים

המשרד למשימות לאומיות בראשות השרה אורית סטרוק פרסם קריטריונים חדשים לתקציב הגרעינים המשימתיים, שתפורים למידות הגרעינים התורניים הוותיקים והגדולים המקורבים למפלגתה

בעיצומה של המלחמה פרסם המשרד למשימות לאומיות בראשות השרה אורית סטרוק מהציונות הדתית קריטריונים חדשים לתקציב הגרעינים המשימתיים, שתפורים למידות הגרעינים התורניים הוותיקים והגדולים המקורבים למפלגתה. הקריטריונים מיועדים להדיר מספר גדול ככל האפשר של גרעינים חדשים פחות מבוססים, בעיקר גרעינים חילוניים או מתחומי היהדות האלטרנטיבית.
הגרעינים התורניים המפוזרים ברחבי הארץ הם תשתית שטח מרכזית של הציבור החרדי לאומי והמפלגה המזוהה איתו, הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ'. תקציב הגרעינים המשימתיים, שחלק גדול ממנו תומך בגרעינים התורניים, חשוב למפלגה, כמו שתקציב הישיבות כל כך חשוב למפלגות החרדיות.
בתקציב 2023 המקורי יועדו להם כספים קואליציוניים בהיקף של 35 מיליון שקל ובתקציב 2024 בהיקף של 41 מיליון שקל. בתקציב החדש לא רק שהסכום של 2023 לא בוטל. הוא הוגדל ל־53 מיליון שקל. כן התווסף תקציב של 40 מיליון שקל למטרת גרעינים משימתיים, שירות לאומי ומכינות קדם צבאיות.
במרץ חשף "כלכליסט" כי הקריטריונים החדשים לגרעינים תורניים שנקבעו אז יקשו מאוד על גרעינים חדשים לקבל תקציב ובכך יגדילו את התקציבים לגרעינים התורניים המקורבים למפלגת השרה. בין היתר נקבע שארגון צריך לפעול שנתיים לפני שהוא מבקש תקציב, מהן שנה בהיקף מלא וללא תקצוב. כן עליו להודיע עד חודש מרץ של השנה השנייה שיבקש תקציב בשנה השלישית.
לפני שבוע פורסמו קריטריונים מעודכנים שתופרים עוד יותר את התקציבים לקראת 2024. בין השינויים: המספר המינימלי של חברים לגרעין יגדל מ־20 ל־30 והמספר המינימלי של תושבים חדשים יגדל מ־6 ל־9. הקריטריון הזה מופרך במיוחד משום שהוא מקשה על תושבים לפעול למען עירם. ארגון גג של גרעינים יידרש להפעיל 6 גרעינים ולא 4 מה שעלול למנוע תקצוב מארגוני גג קטנים.
מלשכת השרה סטרוק נמסר בתגובה ש"הגרעינים המשימתיים חיוניים לפעילות העורף בשגרה, ועוד יותר בחירום, ואין סיבה להפסיק את תיקצובם. עדכון מבחני התמיכה מתבצע כל שנה מחדש, כחלק ממנהל תקין. הקריטריונים החדשים מתעדפים גרעינים בעלי איתנות ארגונית, כלכלית, מספרית ופעילות יעילה ומוכחת. זאת, מתוך תפיסה המציבה במרכז תשומת הלב את הציבור ולא את הגרעין. מי שלא יעברו יהיו גופים שאינם מתפקדים הלכה למעשה כגרעינים בעלי נוכחות ותרומה משמעותית לקהילה".