סגור

אנחנו לא צריכות העדפה מתקנת - אנחנו צריכות מודל שכר מתוקן

דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול מצביע על פערי שכר מגדריים נוראיים בשלטון המקומי. במקום כותרות פופוליסטיות, הגיע הזמן להתמודד עם הבעיה האמיתית: שינוי המודל המיושן ברשויות המקומיות ומעבר למודל דיפרנציאלי המבוסס על תגמול על בסיס התייעלות העבודה, חיסכון בעלויות לרשות, והשגת מטרות אגפיות. תנו לנשים ברשויות המקומיות כלים אמיתיים להצלחה, הן יודעות להסתדר לבד

דו"ח מבקר המדינה שפורסם שבוע שעבר, מצביע על פערי שכר מגדריים משמעותיים בשלטון המקומי. בעוד נשים מהוות 74% מכוח העבודה, הן משתכרות בממוצע 31% פחות מעמיתיהן הגברים. הפערים אף עמוקים יותר בתפקידים בכירים, שם השכר של נשים נמוך ב-26% מזה של גברים. נתונים אלו מדגישים את חוסר השוויון המבני הקיים.
הנתונים מראים כי הפוטנציאל של נשים בשלטון המקומי לא ממוצה. השינוי המהותי ביותר שעלינו לבצע הוא במודל התגמול הקיים. כיום, התגמול ברשויות המקומיות מבוסס בעיקר על שעות כוננות ורכיבים טכניים שאינם קשורים להישגים מקצועיים. זו מערכת מיושנת שלא משקפת את התרומה האמיתית של העובדים ולא מעודדת מצוינות.
לפני שהגעתי לתפקיד ראש עיריית גני תקווה, כיהנתי בתפקידים בכירים בעולם ההייטק. שם למדתי שאפשר לשלב בין קריירה מצליחה לחיי משפחה בעזרת התאמות עבודה, אך בעיקר סביב מודל תגמול התלוי בהישגים ועמידה ביעדים. מודלים אלו יכולים לשמש אותנו גם בשלטון המקומי ולפתור את בעיית הפערים המגדריים.
1 צפייה בגלריה
ליזי דלריצ'ה ראשת עיריית גני תקווה
ליזי דלריצ'ה ראשת עיריית גני תקווה
ליזי דלריצ'ה
(צילום: אביגיל עוזי)
עלינו לעבור למודל של שכר דיפרנציאלי הנקבע על פי הישגים ועמידה ביעדים. תגמול על בסיס התייעלות העבודה, חיסכון בעלויות לרשות, והשגת מטרות אגפיות ואישיות, הוא הדרך הנכונה לעודד את העובדים להצטיין ולתרום באופן משמעותי לארגון. על המנהלים לקבל סמכות ומרחב לקבל החלטות המתחשבות בצורכי העובד והארגון כאחד. הגמישות כוללת התאמת המשרות והתוכן לצרכים המשתנים של העובדים.
הגמישות והתגמול הדיפרנציאלי יאפשרו לנשים להתקדם לתפקידים בכירים בשלטון המקומי ולצמצם את פערי השכר ללא שום קשר לשעות עבודה. אימוץ מודלים מעולם ההייטק יאפשר לנשים לשלב בין הקריירה לחיי המשפחה בצורה מיטבית, ויעניק להן את האפשרות להתקדם ולהוביל.
אנו ניצבים בפני הזדמנות חד פעמית ליצירת שינוי מהותי. השינוי הזה יוביל להעצמת הנשים ולשיפור משמעותי בשלטון המקומי. רק כך נוכל לממש את הפוטנציאל העצום של נשים בשלטון המקומי ולהבטיח ייצוג הולם ושוויוני לנשים בעמדות מפתח.
בואו נאמץ את המודלים המתקדמים ונפעל יחד לקידום שוויון מגדרי אמיתי.
ליזי דלריצ'ה היא ראשת העיר גני תקווה, יו"ר ראשות הרשויות בישראל וסגנית יו"ר מרכז השלטון המקומי