סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' ב ישיבת הקבינט החברתי-כלכלי 31.10.23
נתניהו וסמוטריץ' בישיבת הקבינט החברתי-כלכלי, היום (צילום: חיים צח /לע"מ)

במקום לעבוד למען הציבור: חילופי האשמות בין ברקת לסמוטריץ' בקבינט החברתי-כלכלי

במהלך הישיבה תקף שר הכלכלה את שר האוצר: "אתה הולך כמו עיוור אחרי הפקידים במגדל השן במקום לשמוע את השטח". סמוטריץ' השיב: "אל תתערב". נתניהו מנה את היעדים של הקבינט: "קודם כל לשמור על המסגרת המאקרו-כלכלית, ואז לאפשר לצה"ל ולזרועות הביטחון לנהל את המלחמה". הישיבה הסתיימה ללא החלטות

הקבינט החברתי-כלכלי התכנס היום (ג') לישיבה שלישית מאז פרוץ המלחמה - ולא קיבל שום החלטה.
בימים כתיקונם, יו"ר הקבינט החברתי-כלכלי, בו חברים 20 שרים, הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך כעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ממלא את מקומו. אולם, בשל המריבות שנרשמו בישיבת הממשלה הלילה בין סמוטריץ' לכמה מהשרים, נתניהו הגיע היום בעצמו לנהל את הישיבה.
נתניהו מנה את היעדים של הקבינט החברתי-כלכלי במלחמה: "היעד הראשון - קודם כל לשמור על המסגרת המאקרו-כלכלית של ישראל, כדי שהמשק יתפקד ולא יקרוס; היעד השני - לאפשר לצה"ל ולזרועות הביטחון לנהל את המלחמה. זה עולה הרבה כסף ואנחנו מזרימים כל יום; היעד השלישי הוא לוודא שמשרתי המילואים שהתגייסו באופן חסר תקדים לא ייפגעו; היעד הרביעי הוא לוודא שאזרחים ועסקים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה יפוצו בהתאם. היעד החמישי הוא להניע את המשק להמשיך לפעול ולצמוח, וזה ע"י עידוד צריכה ותעסוקה וגם סיוע לאזרחים; היעד השישי, שהוא היעד הראשון - שיקום יישובי העוטף וטיפול במפונים בצפון ובדרום".
במהלך הישיבה התייחס סמוטריץ' לביקורת שמתח שר הכלכלה ניר ברקת בוועדת הכספים על מתווה האוצר לסיוע לעסקים ואמר כי "לא ייתכן שאנשים משתמשים בוועדות הכנסת כדי לתקוף אותי ואת התוכנית. אני לא אומר שכל הדברים שאני או אגף התקציבים עושים הם הדברים הכי נכונים, ואני לא חושב שמהמקום הזה צריך לקבל מתקפות". סמוטריץ' הוסיף: "חבל שיש מי שבוחר לעשות מסיבות עיתונאים ולא לעבוד באופן ענייני". ברקת השיב לו: "אתה לא מבין את גודל האירוע. אתה הולך כמו עיוור אחרי הפקידים במגדל השן במקום לשמוע את השטח. מה אתה מחכה שיקרה?". סמוטריץ' השיב: "אל תתערב. אני שר האוצר - זו אחריות שלי. הגורמים המקצועיים לא קיבלו את העמדה שלך". ברקת ענה לו: "אני לא אשב בשקט כשאתם מחריבים את הכלכלה. אתם מנותקים".
השר גדעון סער (המחנה הממלכתי) קרא לפתוח את תקציב 2024 ולהכין תקציב חדש במקומו. לדבריו, "הנחות היסוד של התקציב אינן רלוונטיות - לא בצד ההכנסות ולא בצד ההוצאות. תידרש הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון בשנים הבאות וגם הגדלת צה"ל. בפנינו הזדמנות לגיוס חרדים. צריך יהיה גם לבצע הסטות תקציביות - מהכספים הקואליציוניים וגם מתחומים אחרים. יש לבצע גם שינוי תפיסתי בנושא עובדים זרים. המשק יזדקק ליותר עובדים זרים ולגמילה של ענפים משקיים מתלות בהעסקת עובדים פלסטינים".
בישיבת הממשלה אמש ספג סמוטריץ' ביקורת משרים נוספים. בין היתר, שר החינוך יואב קיש קרא לעברו: "אתם מנותקים ומפריעים לכולם לעבוד. הורדתם את תקציב משרד החינוך באופן חד-צדדי בלי לשאול אותנו. חסר לנו כסף להפעיל את תנועות הנוער". שרת התחבורה מירי רגב קראה לסמוטריץ': "צריך לחזק את העורף. לא ייתכן שמשפחות של חיילים בחזית צריכות לדאוג מה קורה בחשבונות הבנק ולשמור כסף". שר התיירות חיים כץ דרש להרחיב את הפיצויים לתושבי העוטף ולהעביר כסף למלונות.
בנוסף, ישנם חילוקי דעות בין לשכת שר האוצר לבין אגף התקציבים בראשות יוגב גרדוס. סמוטריץ' הודיע היום על הקמת "צוות משימה מיוחד לניהול תקציב המלחמה" בראשות מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, בו ישתתפו גם ראש אגף התקציבים יוגב גרדוס והחשב הכללי יהלי רוטנברג. הקמת הצוות נועדה להוציא מידיו של גרדוס את הסמכות הבלעדית להורות כיצד לחלק את הכסף. גורמים מקצועיים אומרים כי בעצם סמוטריץ' רוצה "לחסל את אגף התקציבים" בעקבות תלונות שקיבל משרים ומנכ"לים שבקשותיהם להעברת תקציבים סורבו על ידי האגף. הם ציינו כי מנכ"ל האוצר הייזלר אינו כלכלן, והוא מכהן במשרת אמון. לדבריהם, סמוטרטיץ' בעצם רוצה לנתב באמצעות הפורום החדש את הפניית התקציבים לפי הדרישות הפוליטיות של השרים.