סגור

חשד: השכיר דירות למפונים והונה אותם ואת המדינה במיליונים

המשטרה עצרה את החשוד, שהוא בעלי חברה לשירותי מלונאות המשכירה דירות וחדרים במרכז הארץ; לטענתה, הוא קיבל כסף מהמדינה לשם אירוח המפונים, אך לא דיווח כשאלו עזבו לבסוף; כך המשיך לקבל במרמה את הסכומים, והמפונים לא יכלו לקבל את המענק המגיע להם לשכירת דירה באופן עצמאי; במשרד התיירות סבורים כי מדובר בחלק מתופעה רחבה יותר

המשטרה עצרה חשוד, בעלי חברה לשירותי מלונאות המשכירה בין השאר דירות וחדרי אירוח במרכז הארץ לטווח קצר, בחשד שהונה מפונים ואת רשויות המדינה. הוא חשוד שהוציא מהמדינה במרמה מיליוני שקלים בעקבות דיווחים כוזבים על אירוח מפונים החל מ-7 באוקטובר. החשוד נחקר ושוחרר למעצר בית ובמשטרה מייחסים לו עבירות מרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, זיוף ועבירות הלבנת הון.
מפוני מלחמת "חרבות ברזל" מהצפון ומהדרום, היו זכאים לקבל מהמדינה מימון לחדר במלון או דירת אירוח או לחילופין מענק כספי מביטוח לאומי, בין השאר כדי לשכור דירה באופן עצמאי, וזאת בגובה 200 שקל ליום למבוגר ו-100 שקל ליום לילד.
את ההסדר הזה היה מי שניצל לרעה: לאחרונה התלונן משרד התיירות במשטרה על ניצול מצוקתם של המפונים והוצאת כספים במרמה מהמדינה.
למעשה, כך עולה מהתלונה, המדינה התקשרה עם החברה של החשוד ושילמה לו ישירות עבור השכרת דירות למפונים, אולם כאשר המפונים עזבו את הדירות במטרה לשכור דירה באופן עצמאי באמצעות המענק מביטוח לאומי, אותו חשוד "לא שחרר" אותם ברישומים. וכך המפונים לא יכלו לקבל את כספי המענק, מאחר שהם היו עדיין רשומים כמתארחים בדירות השכורות, אף שבפועל כבר יצאו מהן. אותו חשוד המשיך עקב כך לקבל כספים מהמדינה על אירוח המפונים שכבר יצאו מהדירות.
בעקבות זאת פתחה בחודשים האחרונים היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433 בחקירה סמויה, שהפכה אמש (ב') לגלויה עם מעצרו של החשוד המרכזי בפרשה, תושב מרכז הארץ.
לטענת המשטרה, "החשוד הונה משפחות מפונים ואת רשויות המדינה במיליוני שקלים, שאותם גרף לכיסו מקופת המדינה במרמה".
עוד נמסר מהמשטרה כי "כל מהלך החקירה נוהל באופן סמוי ורגיש לאור מורכבות האירוע תוך מתן דגש לאי פגיעה באוכלוסיית המפונים, בשת"פ עם גורמי החשב הכללי ומשרד התיירות. משטרת ישראל ומשרד התיירות רואים בחקירה זו ובמיגור התופעה של הוצאת כספים מקופת המדינה שלא כדין כמטרה ערכית בדגש על התקופה בה אנו נמצאים בימים אלו".
במשרד התיירות מציינים כי המקרה הנוכחי הוא כנראה חלק מתופעה רחבה יותר, ומסרו כי הם בודקים כיום מקרים נוספים המעלים חשד למרמה דומה.
מאז תחילת המלחמה שולמו למלונות ולבעלי הדירות יותר מ-5.1 מיליארד שקל עבור אירוח מפונים, כך לפי נתוני משרד התיירות. במשרד מעריכים כי אותו מענק אכלוס עצמאי למפונים, שיזם השר חיים כץ, חסך למדינה עד כה כ-4.8 מיליארד שקל - הפער בין התעריף המשולם למלונות ולדירות אירוח לעומת התעריף המשולם למפונים ישירות דרך הביטוח הלאומי. עוד אומרים במשרד כי עד כה עלות הפינוי כולו נאמדת ב-9.3 מיליארד שקל.
אגב כך, אתמול הממשלה אישרה את הצעתו של כץ להעביר 70 מיליון שקל לטובת שימור עובדים חיוניים של מארגני התיירות הנכנסת לישראל, זאת אחרי תקופה שבה איגוד מארגני התיירות הנכנסת נאבק מול הממשלה בדגש על האוצר לקבלת כספים שיבטיחו את עתיד הענף.
במשרד התיירות גיבשו למעשה נוהל לקביעת השתתפות המדינה בשכר העובדים החיוניים של מארגני התיירות לשנת 2024. במשרד הסבירו כי בפעימה הראשונה מארגן תיירות יהיה זכאי לסיוע בשימור עובדים במקרים שהכנסתו במחצית הראשונה של 2024 פחתה בלפחות 80% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ובפעימה השנייה והשלישית - בירידה של 70% בהכנסות לעומת כלל הכנסותיו בשנת 2022 ו-2023.
"מדובר בעובדים שהועסקו על ידי מארגן התיירות טרם ה-7 באוקטובר. גובה ההשתתפות הינו 93.75% משכר העובד או השכר הממוצע במשק", מסר משרד התיירות.