מילצ'ן נשאל אם הכיר את רה"מ כאדם פרטי, והשיב: "לא יודע"
מילצ'ן נשאל אם הכיר את רה"מ כאדם פרטי, והשיב: "לא יודע"
הסתיים היום הרביעי לעדות איש העסקים ארנון מילצ'ן, עד המפתח בתיק 1000 (תיק המתנות) שבו נאשם נתניהו במרמה והפרת אמונים. הוא העיד מברייטון בנוכחות רעיית רה"מ, איתה התחבק לפני הדיון. אתמול, עם סיום החקירה הראשית של התובעת בן ארי, העיד גם בתיק 2000 (שיחות נתניהו-מוזס)
היום הרביעי לעדותו של המיליארדר ארנון מילצ'ן החל בצהריים בבית המשפט בברייטון. לפני הדיון הוא התחבק עם שרה נתניהו, רעיית ראש הממשלה שהגיעה לעדות בבריטניה.
בפתח הדיון, סנגורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד עמית חדד, חקר נגדית את מילצ'ן באשר ל"מיזם טאטא", שבו דנו גם אתמול. "דיברנו על זה שארוחת הערב שזכרת, שהתקיימה עם נתניהו ב-2009, לא הייתה קשורה למיזם סחר חופשי, נכון?", שאל את מילצ'ן, שהשיב בחיוב. הוא הפנה אליו שאלה נוספת: "אתה יודע אם טאטא הגיע לישראל לדון במיזם סחר חופשי? אתה זוכר?". מילצ'ן השיב בשלילה.
"מיזם טאטא", שלא יצא לפועל בסופו של דבר, מוגדר באישום כפעולה שלטונית שהתבקש נתניהו לבצע עבור מילצ'ן בהיותו בניגוד עניינים, לפני התקופה הרלוונטית לאישום. היא מראה דפוס של נתניהו בפעולות אחרות. לפי האישום, בשנת 2010 פנה מילצ'ן לנתניהו בבקשה שיפעל לסייע לקדם מיזם בשיתוף איש העסקים ההודי ראטן טאטא, הכולל הקמת אזור סחר חופשי בשיתוף פעולה בין ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית, שבו יוקמו מפעל לייצור רכבים בעלות נמוכה ובית ספר למקצועות הרכב. הקמת המיזם חייבה תיקוני חקיקה נרחבים. למילצ'ן היה אינטרס כלכלי משמעותי בקידום המיזם.
עו"ד חדד שאל את מילצ'ן בנוגע ל"מיזם טאטא", ושואל אותו על פרטי המיזם - שבמסגרתם ביקש ליצור מקומות עבודה לפלסטינים ולעזור בתהליך השלום מול הפלסטינים. "אם באמת רוצים לעשות שלום, לדעתך, עושים זאת באמצעות הכלכלה, ייצור מקומות עבודה לפלסטינים, נכון?", שאל את מילצ'ן, שהשיב בחיוב. "בנושא זה אתה וביבי מאוד דומים", אמר עו"ד חדד למילצ'ן.
"ראית את טאטא והבנת שהוא אדם שרוצה לחולל שינוי בעולם, ולכן חיברת בין הציונות האדירה שלך לבין הפילנטרופיה, על מנת ליצור מיזם שלום במדינת ישראל", שאל חדד. מילצ'ן השיב: "בהחלט". בהמשך מילצ'ן נשאל אם הוא דיבר על נושא זה גם עם שמעון פרס, והשיב שוב בחיוב.
חדד הפנה למילצ'ן שאלה נוספת: "מעולם לא אמרת לרה"מ נתניהו ולפרס שיש לך אינטרס כלכלי בקידום הפרויקט הזה". מילצ'ן השיב: "נכון". המיליארדר התבדח ואמר: "אני יכול לעשות מיזם שלום ביניכם (בין עו"ד חדד לתובעת עו"ד ליאת בן ארי, ל"ת)".
בזמן שעו"ד חדד ממשיך לחקור את מילצ'ן, קמה התובעת עו"ד ליאת בן ארי ממקומה והתפרצה לדבריו: "הדיוק חשוב מאוד". חדד זעם: "מה זה הדבר הזה? לא נבלה כאן כל כך הרבה ימים אם עורכת הדין לא יכולה לשלוט בדברים שהיא אומרת". השופטת רבקה פרידמן-פלדמן העירה לה, וביקשה שתשב: "אמירה מיותרת. שאלנו את חדד, אי אפשר שגברתי תקום כל הזמן".
נציין כי הדבר אינו חריג, שכן מותר לתובעת לקום בזמן שהיא מתנגדת לדברי הצד השני. בהמשך השופטת העירה גם לעו"ד חדד, שהתווכח על האופן שבו בן ארי נכנסת לדבריו. "אפשר לחסוך את כל זה", אמרה פרידמן-פלדמן.
עו"ד חדד ממשיך לתחקר את מילצ'ן בנוגע למיזם טאטא. "בחקירה שלך סיפרת שטאטא לא היה צריך אותך להגיע לראש הממשלה, ושכל אחד היה מקבל אותו אם היה בדופק בדלתו, ולא היה צריך אותך", אמר למילצ'ן. הוא השיב: "אני הייתי צריך אותו". חדד: "זה לא שבזכותך הוא צריך לפגוש את רה"מ". מילצ'ן: "אין ספק". מילצ'ן אישר לבקשת חדד שהפרויקט היה ראשוני מאוד, ולא הבשיל לדבר. חדד: "טאטא מעולם לא התחייב לשים 250 מיליון דולר". מילצ'ן ענה: "נכון".
חדד המשיך לשאול: "ידעת שראש הממשלה לא ביקש מאייל גבאי (אז מנכ"ל משרד ראש הממשלה) להתעסק עם נושא זה?". מילצ'ן השיב בחיוב.
לפי האישום, נציין, נתניהו נענה לבקשת מילצ'ן וביצע במסגרת תפקידו שורת פעולות לקידום מיזם טאטא, בעצמו ובאמצעות עובדי המדינה הכפופים לו. במהלך פעולות אלה, נפגש נתניהו עם נציגו הכלכלי של מילצ'ן, רו"ח זאב פלדמן, שהציג בפניו את המיזם.
הוא נפגש עם טאטא, מילצ'ן ופלדמן בפגישה משותפת, וזימן אליו באופן מיידי את מתאם פעולות הממשלה בשטחים דאז, אלוף איתן דנגוט, כדי שיבחן אפשרות לקידום התוכנית. במקביל הוא פעל מול גורמי ביטחון על מנת לאפשר טיסה של טאטא ומילצ'ן לירדן לצורך פגישה עם המלך עבדאללה, ופעל לכך שבמשרד רה"מ יתקיימו ישיבות בראשות מנכ"ל המשרד לצורך בחינת קידום המיזם. בסופו של דבר המיזם לא יצא לפועל מסיבות שאינן קשורות לנתניהו.
בשלב הזה של הדיון עבר עו"ד חדד לדון עם מילצ'ן על קרבתו לראש הממשלה נתניהו ומשפחתו. "שרה סיפרה לי על אין ספור אירועים. אתה הגעת להצגה של אבנר (בנו של נתניהו) בבית הספר, נכון?", שאל חדד את מילצ'ן, שהשיב בחיוב. "זה מלמד על העוצמה של הקרבה ביניכם", אמר למילצ'ן, ששוב ענה בחיוב.
חדד המשיך: "רה"מ נשאל בחקירה שלו בינואר 2017 על הקשר ביניכם, ואמר כי 'ארנון חבר קרוב, אני מכיר אותו 20 שנה, חבר מאוד קרוב. בבחירות 99 הוא התקרב אליי מאוד ונוצר קשר אישי מאוד חזק, שנמשך מאז'". הוא הוסיף: "דווקא כשהוא אזרח מובס, מתרקמת לה חברות אמיצה ועמוקה". מילצ'ן ענה: "נכון מאוד".
הם ציינו פגישות נוספות שקיימו במהלך השנים, ומזכיר את רעיית רה"מ. "בזמן הזה אתם נפגשים ונרקמת החברות, ואז אתה מגלה אדם נפלא, שרה נתניהו, ואתה מתאהב בה והיא בך, במובן האפלטוני של הדברים". מילצ'ן ענה: "נכון".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לבית המשפט המחוזי, בפעם הרביעית ברציפות. התובעת ליאת בן ארי ציינה, בזמן שעו"ד חדד אימת את מילצ'ן על היחסים שלו עם רה"מ: "התזמון לא מקרי".
לפני שהצדדים יצאו להפסקה, עו"ד חדד הציג מכתב שכתב נתניהו למילצ'ן כשנבחר לכהונתו השנייה ב-2009. "מה שכתוב במכתב מאוד חשוב. הוא מטהר את האוויר הרע שניסו להכניס לחברות הזאת", אמר עו"ד חדד. הוא הקריא מתוך המכתב: "My dear brother, You're like a rock in the storm". "היית משענת יציבה, נכון?", הוא שאל את מילצ'ן. זה השיב: "בהחלט".
מילצ'ן כאמור מעיד מבית המלון בברייטון במסגרת משפט נתניהו בתיקי האלפים. מילצ'ן הוא עד מרכזי בתיק 1000, (תיק המתנות) בו נאשם ראש הממשלה במרמה והפרת אמונים. אתמול, עם סיום החקירה הראשית של התובעת ליאת בן ארי, העיד גם במסגרת תיק 2000 (שיחות נתניהו-מוזס).
היום ממשיכה החקירה הנגדית של מילצ'ן, שהחלה לקראת סוף יום העדויות השלישי אתמול, על ידי סנגורו של נתניהו, עורך דין עמית חדד, שנמצא בברייטון יחד עם הצוות שלו: עורכי הדין ישראל וולנרמן ונועה מילשטיין. אל אולם בבית המלון תגיע גם רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, שקיבלה אישור להיות נוכחת במקום ממנו מוסר מילצ'ן את עדותו.
בכל אחד משלושת הימים הראשונים לעדות הגיע נתניהו לבית המשפט המחוזי בירושלים, כדי לשמוע חלק מעדותו של מי שהגדיר "חברו הטוב", ולפי האישום קיבל ממילצ'ן טובות הנאה בדמות סיגרים, שמפניות ותכשיטים, בשווי כולל של מאות אלפי שקלים.
"קנית לשרה צעיפים מאוד יקרים, לא?", מילצ'ן ענה: "נכון, היא לא אהבה את כולם"
לאחר שהצדדים שבו מההפסקה, הזכיר עו"ד חדד למילצ'ן אירוע שיזם המיליארדר ב-2014 בלוס אנג'לס, שבו ביקש לקדם את ישראל בפני חבריו בארה"ב. "גם באירוע הזה חגגת עם הקרובים לך, ונתניהו היה שם. רצית להסביר באירוע את ישראל היפה ונתניהו נאם על איראן. המטרה שלך הייתה לקדם את ישראל בארה"ב", אמר חדד למילצ'ן, שהשיב בחיוב.
חדד המשיך לציין את האנשים שהגיעו לאירוע, בהם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט (בימים שהיה מזכיר הממשלה) וראש המוסד יוסי כהן. "לא ידעתי מי זה", אמר מילצ'ן על מנדלבליט. חדד המשיך לאמת את מילצ'ן: "בשיחה איתך ועם ניר חפץ, אתה מספר שרה"מ פתח את השוק על הראש שלך, וכראש ממשלה ושר אוצר הלך לך על הראש". מילצ'ן השיב: "בהחלט. כמו שאמרתי, לא תמיד הסכמנו על כל דבר".
הפרקליטות הסכימה שהשופטים יפרסמו תמצית מהדיון בלשכה בינם לנציגי התביעה, שבמהלכו נאמר לתביעה כי יהיה קשה להוכיח את סעיף השוחד בתיק 4000. לכן, השופטים יפרסמו את תמצית הדברים בימים הקרובים.
לאחר מכן עו"ד חדד תיחקר את מילצ'ן לגבי הסיגרים והשמפניות שסיפק לזוג נתניהו. "בתקופה שבה נתניהו היה אזרח אז הבאת לו את השמפניות היותר יקרות, וכשהוא התמנה לראשות הממשלה עברת לסוג הזול יותר, נכון?", שאל חדד. מילצ'ן השיב בחיוב.
חדד המשיך: "בחקירה הראשית שלך אמרת שהמספרים הלכו וגדול, הרי לא בדקת אף פעם". מילצ'ן שוב השיב בחיוב. "ב-2007 רכשת בקבוקי שמפניה ב-60 אלף שקלים. אתה גם קנית לשרה צעיפים מאוד יקרים, לא?". מילצ'ן ענה: "נכון, היא לא אהבה את כולם. זה היה 'הרמס', נכון?". אחר כך הוסיף המיליארדר: "אני חושב שביבי לא שותה הרבה שמפניות". סנגורו של נתניהו ניסה להמחיש כי השמפניות סופקו כמתנות עבור רעיית ראש הממשלה, ולא עבורו.
עו"ד חדד ניסה להוכיח שמילצ'ן קיבל עזרה מבכירים נוספים במדינה במקרי עבר. "ב-2004 הייתה לך בעיה עם האמריקנים, נכון?". מילצ'ן ענה: "נחתנו מקוסטה ריקה ביום הבחירות לארוחת ערב אצל השגריר, ואז הסתבר שהייתי בארה"ב יומיים מעל הוויזה ולאור זה הגענו בערב. הסתבר שאי אפשר היה להאריך את השהייה. הייתי חייב לחזור לישראל". חדד התערב: "וסילבן שלום עזר לך". מילצ'ן: "נכון".
עו"ד חדד שאל גם על שמעון פרס: "אתה פונה אליו בלי קשר לזה שהוא חבר שלך, אלא כי הוא היה אז רה"מ והיה אירוע מסוכן שהיית צריך אותו בו". מילצ'ן ענה: "כן, רק כי הוא היה רה"מ".
לאחר הפסקה קצרה הצדדים חזרו לדיון. סנגורו של נתניהו, עו"ד חדד, עימת את מילצ'ן על פרסומים בתקשורת בארץ ובחו"ל על קשר שלו למוסד, שהדאיגו את האמריקנים. "דיברת בחקירות שלך על מה עשו לפולארד, אתה זוכר?", שאל עו"ד חדד. מילצ'ן השיב: "אני לא זוכר את פולארד, אני זוכר שהייתי במצוקה".
השניים התעכבו גם על סוגיית הוויזה של מילצ'ן, שקוצרה. חדד ומילצ'ן הסכימו שהיחסים בין נתניהו לממשל אובאמה "לא היו טובים", ולכן, לפי חדד, "לא ניתן לטעון שנתניהו ידרוש מהאמריקנים ויזה". מילצ'ן השיב בחיוב. "אף אחד לא היה מסתבך בלתת לי ויזה", אמר. חדד המשיך: "החוקר אומר לך, 'ממה שאני מבין נתניהו בכלל לא עזר לך'", וענית 'ממש לא'". מילצ'ן ענה: "הוא לא היה עוזר גם היום". חדד ביקש שנתניהו לא עזר לו בעניין הוויזה, ומילצ'ן אישר.
"אתה הכרת את קרי (ג'ון קרי, מזכיר המדינה האמריקני לשעבר) בלי קשר לנתניהו", שאל חדד את מילצ'ן. הוא ענה: "הוא התקשר אליי בלי קשר לנתניהו". חדד: "הוא מתקשר אלייך בעניין תהליך השלום". מילצ'ן: "אמר שהוא רוצה להכיר אותי ושמע עליי". חדד: "וכשהוא פגש אותך לא דיברתם על ויזה, אלא על תהליך השלום. היית יודע אם היה מתקשר אלייך בעקבות הוויזה או בעקבות נתניהו". מילצ'ן: "נכון".
בין התובעת לעו"ד חדד התפתח שוב עימות. הפעם האשימה התובעת כי עורך דינו השני של נתניהו, עו"ד ישראל וולנרמן, לחש לאוזנו של העד ארנון מילצ'ן במהלך הדיון. השופטת פרידמן-פלדמן אמרה בתגובה כי "אנחנו יושבים בירושלים ולא יכולים לראות מה קורה אצלכם (בברייטון)". עו"ד וולנרמן הגיב: "מה שליאת בן ארי אמרה עכשיו הוא שקר מוחלט. יש גבול, שפרקליטה בכיר בישראל תעמוד ותשקר ככה".
השופטת רבקה פרידמן-פלדמן איימה שהדיון יתקיים בארץ, ולא בברייטון: "כמו שאמרתי, אנחנו לא יכולים לשלוט במה שקורה שם, ולא רואים כל דבר. אם ההתנהלות הזאת תמשיך, אתם תחזרו לכאן ותחקרו מפה. אם זה לא יקרה - אתם תיהנו מהמזגן פה". עו"ד חדד: "מציע לכם לסגת מהאישום, זה יעזור".