סגור
מימין שר החינוך יואב קיש ומייסד מלאנוקס איל וולדמן
שר החינוך יואב קיש ומייסד מלאנוקס איל וולדמן שזכייתו המיועדת הובילה לביטול הפרס (צילומים: דנה קופל, אוראל כהן)

מעל 300 בכירים באקדמיה הצטרפו לעתירה המתגבשת נגד ביטול פרס ישראל

הבכירים, בהם חתן פרס נובל לכימיה אהרון צ'חנובר, חתן פרס ישראל פרופ' סמי סמוחה ונשיאת בן גוריון לשעבר פרופ' רבקה כרמי, מצטרפים לעתירה שמתכוונת להגיש עמותת הסגל הבכיר "בשער". יו"ר העמותה חגית מסר ירון: "יואב קיש לא רשאי לנהוג בפרסים כבתוך שלו"

מעל 300 אנשי אקדמיה בכירים, ובהם חתן פרס נובל פרופ' אהרון צ'חנובר מהטכניון, הצטרפו לעתירה המתגבשת לבג"צ של עמותת הסגל האקדמי "בשער" כנגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל השנה את פרסי ישראל למדע ולתרבות.
כזכור, התברר השבוע שההחלטה התקבלה על רקע ניסיונו של קיש לסכל את הענקת פרס ישראל ליזמות למייסד מלאנוקס איל וולדמן שהיה ממממני המחאה נגד ההפיכה המשטרית.
ב-15 בפברואר הודיע קיש כי "פרס ישראל יוענק השנה רק בקטגוריה תקומה: גבורה אזרחית וערבות הדדית לשישה כלות וחתנים שבמעשיהם גילו אחווה ורעות הדדית מעוררת השראה, הפגינו גבורת רוח יוצאת דופן, הפיחו תקווה עצומה בעם ישראל ותרמו תרומה משמעותית לתקומה מהשבר הנורא שפקד אותנו ב-7באוקטובר".
מהר מאוד התברר שמדובר בעוד צעד במאבק הכוחני שמנהל קיש בממסד התרבות והאקדמיה, דוגמת הניסיון להשתלט על הספרייה הלאומית ויד ושם והניסיון למנות נציג של מכללה פרטית לתפקיד סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, שכולם נכשלו.
יו"ר בשער פרופ' חגית מסר ירון, שהיתה סגנית יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, שלחה לקיש מכתב שבו הזהירה כי אם לא יבטל את ההחלטה בעניין פרס ישראל עד יום שני הקרוב תעתור העמותה לבג"צ. לדבריה, "פרסי ישראל הם מוסד ממלכתי, שפועל על פי תקנון מוסדר, והשר אינו רשאי לנהוג במתן הפרסים כבתוך שלו, כאילו הם פרסים מטעמו האישי, ירצה יעניק לא ירצה לא יעניק, או יעניק בתחומים ייחודיים שקבע בלבד ולמספר זוכים שאינו עולה בקנה אחד עם הוראות התקנון".
"לעמדתנו", כותבת מסר-ירון, "החלטה זו מוטעית, אינה ראויה, אינה חוקית, חורגת מן ההסדר המנהלי התקין, נעשית בחוסר סמכות ובחוסר סבירות. ההחלטה סותרת שורה של הוראות הקבועות בתקנון פרסי ישראל, ויש בה פגיעה של ממש במעמד פרסי ישראל, בהליכי השיפוט ובמועמדים לקבל את הפרסים או אלה שהומלץ לגביהם".
יותר מ-300 בכירים באקדמיה הודיעו שיצטרפו להגשת העתירה ביניהם כאור חתן פרס נובל אהרון צ'חנובר וחתני פרס ישראל הפרופסורים סמי סמוחה (אוניברסיטת חיפה), יורם בילו (העברית), משה אורן (מכון ויצמן), יוסף שילה (ת"א), יואב בנימני (ת"א), שמעון אולמן (מכון ויצמן), ניצה בן דב (חיפה) ומאיר וילצק (מכון ויצמן). כמו כן יצטרפו אליהם גם נשיא אוניברסיטת תל אביב לשעבר יוסי קלפטר ונשיאת אוניברסיטת בן גוריון לשעבר רבקה כרמי.
לעתירה שותפה גם תנועת מחאת האקדמיה נגד הפיכה המשטרית. פרופ' איתי אטר מאוניברסיטת תל אביב וממובילי מאבק האקדמיה אמר ש״ההחלטה היא דוגמה נוספת לאובדן הדרך של ממשלת ישראל, והעדפת הבורות, הפלגנות והרדידות המחשבתית על פני ערכי היושרה, המקצועיות והאמת. החלטת השר מונעת משיקולים זרים, חסרת תקדים ומהווה פגיעה נוספת באקדמיה מצידו".
חבר המועצה להשכלה גבוהה פרופ' אסף מידני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו פנה לקיש בבקשה לשקול מחדש את החלטתו בטענה ש"תפקוד העורף כמערכת אזרחית על רבדיה השונים, באופן שמאפשר פעילות שגרתית, הוא הכרח בעת מלחמה".