אושר בוועדת הכספים: הטבות מס יחודיות לעולים חדשים על רכישת דירות
אושר בוועדת הכספים: הטבות מס יחודיות לעולים חדשים על רכישת דירות
על דירות ששוויין 2-6 מיליון שקלים ישלמו העולים שיעור של 0.5% בלבד, לעומת 3.5%-5% לאזרח רגיל; לדוגמא, עולה חדש שירכוש דירה ב-6 מיליון שקלים, ישלם 20 אלפי שקלים מס רכישה - עשירית מאזרח רגיל, שישלם 200 אלף שקלים
ועדת הכספים אישרה הטבות מס יחודיות לעולים חדשים שיבקשו לרכוש דירה בישראל. בעוד גם תושבי ישראל וגם עולים חדשים פטורים מתשלום מס רכישה על דירה יחידה בשווי של עד כ-2 מיליוני שקלים, הרי שבכל הנוגע לדירות ששוויין נע בין 2 מיליון ל-6 מיליוני שקלים ייהנו העולים החדשים מתשלום מס מופחת בשיעור של חצי אחוז בלבד על חלק זה של הדירה, זאת לעומת שיעור מס של בין 3.5% ל-5% שאזרחי ישראל משלמים על דירות בשווי זה.
לשם ההדגמה, עולה חדש שירכוש דירה ב-6 מיליוני שקלים, ישלם כ-20 אלפי שקלים מס, שזה כעשירית מהסכום אותו ישלם תושב ישראל שרוכש דירה בשווי כזה. הישראלי ישלם כ-200 אלפי שקלים. משקיע שירכוש דירה בסכום זה, ישלם מס בשיעור של 8% על כל הדירה, כלומר, סכום של כחצי מיליון שקלים. במילים אחרות, המשמעות היא שעבור עולים חדשים, רכישת דירות עד למחיר של כ-6 מיליוני שקלים תהיה עם מס זניח למדי שיגיע לכל היותר לשליש אחוז מערך הדירה כולה.
בדירות שמחירן מעל 6 מיליון שקלים משלמים העולים החדשים והישראלים את אותו שיעור מס רכישה (8%) על החלק שמעל ל-6 מיליון. מעל 20 מיליון שקלים יש מדרגת מס נוספת (10%) שגם היא זהה בין העולים החדשים לבין הישראלים. כך שפערי המיסוי ילכו ויצמטמו ככל שהדירה תהיה יקרה יותר.
עם זאת, דווקא בדירת יוקרה שמחירה 25 מיליוני שקלים יישמרו פערי המיסוי בין העולים החדשים לבין הישראלים. הישראלי ישלם מס רכישה של כ-1.8 מיליוני שקלים, והעולה חדש ישלם מס של כ-1.6 מיליוני שקלים. אגב, משקיע שירכוש דירה בשווי כזה ישלם מס גבוה בהרבה, של כ-2.4 מיליוני שקלים, זאת למרות שבדירות עם מחירים כה גבוהים אין הצדקה מקצועית לאבחנות הללו.
עולים חדשים יוכלו לממש את הטבת המס הזו פעם אחת, והיא ניתנת למימוש בתקופה המתחילה שנה לפני הכניסה לארץ בפועל, ומסתיימת שבע שנים לאחר הכניסה לישראל. תקופת השירות בצה"ל או בשירות לאומי לא תיספר בתוך שבע השנים הללו. כמו כן, קיימת האפשרות לרכוש דירה בשלבי בניה וכך לזכות בהטבת מס, גם אם העליה לישראל נעשתה עד שלוש שנים אחרי הרכישה.
ההגדרה של עולה חדש לעניין זה היא מי שיש בידיו 'אשרת עולה' או 'תעודת עולה', או רישיון לישיבת ארעי בישראל שניתן לו בגלל מעמד של 'עולה בכח' (אדם שמבקש לבדוק את המגורים בארץ לפני שהוא מחליט לעלות באופן סופי). כמו כן, החוק נותן אפשרות לשר האוצר להגדיר קבוצות נוספות כעולים חדשים, ואולי הוא יעשה בה שימוש עבור 'תושבים חוזרים'. הטבת המס ניתנת גם לבני זוג במקרה שאחד מהם 'עולה'. גם במקרה שבו אדם נישא ל'עולה', הרי שהוא זכאי להחזר מס רכישה אם הנישואין נעשו בתוך שנה ממועד רכישת הדירה.
הטבת המס הזו ניתנה לעולים כחלק מסיכום שהושג בין מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר לבין שר העליה והקליטה אופיר סופר במסגרת הדיונים על ביטול הפטור לעולים חדשים מדיווח על הכנסות שנוצרו בחו"ל (הידוע גם בכינוי 'חוק מילצ'ן).
נזכיר, כי בוטל 'הפטור מחובת הדיווח על הכנסות שנוצרו בחו"ל', אך עצם הפטור על תשלום מס על הכנסות שנוצרו בחו"ל עדיין נשאר בתוקפו. המשמעות אם כן, כי בסך הכל הוגדלו הטבות המס לעולים חדשים ומבחינה מהותית לא הוקטנו. כדאי לציין כי גם ערב התיקון היתה הטבת מס לעולים חדשים אך היא לא היתה כדאית. הטבת המס איפשרה לשלם חצי אחוז מס רכישה על דירות שמחירם עד 2 מיליון שקלים ו-5% על דירה שמחירה מעל 2 מיליון שקלים. הטבה זו הפכה ללא רלוונטית עבור דירות שמחירן עד כ-4 מיליון שקלים, שכן המסלול הישראלי מאפשר לשלם פחות מס.
עם זאת, התיקון הנוכחי גם חוסם את המצב האבסורדי שהיה עד כה, שאיפשר לעולה חדש לקנות דירות רבות (גם מעבר לדירה יחידה) ולהנות משיעור המס המופחת.