ועדת הבריאות דורשת הקמת צוות בין משרדי לטיפול במשבר הביטוחים הסיעודיים
ועדת הבריאות דורשת הקמת צוות בין משרדי לטיפול במשבר הביטוחים הסיעודיים
חברי הוועדה דורשים להעלות את משבר הביטוח הסיעודי על סדר היום של הממשלה, שנמנעה לעסוק בנושא מאז פרץ המשבר לפני שנה וחצי. ח"כ משריקי: "לא יהיה מנוס מקידום פתרונות של ביטוח בריאות ממלכתי או חיסכונות ייעודיים"
חברי ועדת הבריאות של הכנסת פנו למזכיר הממשלה יוסי שלי בדרישה להעלות על סדר היום של הממשלה את משבר הביטוחים הסיעודיים. כמו כן, יו"ר הוועדה, ח"כ יונתן משריקי (ש"ס), פנה למנכ"ל משרד רה"מ בדרישה להקיים צוות בין-משרדי לטיפול במשבר הביטוחים הסיעודיים.
אתמול (ד') כינסה הוועדה דיון בנושא, שהתמקד בסוגיה האקוטית ביותר: העובדה שבעוד חודשיים בדיוק, ההסכם של חברת הביטוח הראל עם קופ"ח כללית לתפעול פוליסת הסיעוד הקבוצתית של הקופה יסתיים, ומכיוון שאף חברת ביטוח לא ניגשה למכרז שפירסמה כללית לפני חודשיים, כ-2.6 מיליון מבוטחים עלולים למצוא את עצמם ללא כיסוי במקרה שיהפכו לסיעודיים.
אך בעוד שהפיתרון לטווח הקצר נראה ברור - מתן היתר לחברת הביטוח מנורה, שמתפעלת את הביטוחים של שלושת קופות החולים האחרות, להתקשר עם כללית, ולהסכים לדרישותיה להקשיח את תנאי הזכאות להכרה בחולים כסיעודיים, סימן השאלה המשמעותי יותר נותר לטווח הארוך.
מספר החולים הסיעודיים בישראל נמצא בעלייה משמעותית, שאינה צפויה להיבלם והיא מבריחה את חברות הביטוח מהענף. המוצר הפרטי היחיד שניתן לרכוש כיום הוא פוליסות הסיעוד הקבוצתיות של קופות החולים, אך בשלב מסוים הן צפויות להיכנס לגירעון.
בעקבות עתירה של קופ"ח כללית בשנה שעברה לבג"ץ, משרד האוצר מינה צוות ייעודי לעסוק בנושא. אותו צוות פירסם מסקנות ביניים ביולי האחרון, אך הן נעדרו כל משמעות אופרטיבית ופיתרונות ברורים. הדו"ח בעיקר שיקף את סדר העדיפות הנמוך שהממשלה מקדישה לנושא. הממונה על שוק ההון עמית גל הודה בדיון אתמול כי לאור מורכבות הנושא, אין כרגע תוכנית אסטרטגית מוכנה שניתן להציג.
בעקבות הדיון אתמול פנה היום יו"ר הוועדה משריקי למנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הבריאות אוריאל בוסו ודרש הקמת צוות בין משרדי. "לא יהיה מנוס מגיבוש פתרון אחר שאינו נמצא בעולמות הביטוח וככל הנראה מתאים לעולמות של חיסכון / ביטוח סיעוד ממלכתי. על מנת שלא נמצא את עצמנו בעוד שנה בדיוק באותו המקום, הוועדה מבקשת ממשרד ראש הממשלה לכנס בדחיפות צוות בין-משרדי בהשתתפות משרד הבריאות, משרד האוצר, משרד הרווחה, המוסד לביטוח לאומי, קופות החולים (בשיתוף ארגוני החברה האזרחית) למציאת פתרונות. הוועדה מבקשת לקבל עדכון על הקמת הצוות בתוך שבועיים", כתב משריקי.
בנוסף, משריקי פנה יחד עם כל חברי הוועדה למזכיר הממשלה יוסי פוקס, ודרש שהממשלה, שמאז התפרצות המשבר לפני כשנה וחצי לא הקדישה אף דיון לנושא, תעלה את הנושא על סדר יומה. "אנו רואים במשבר בביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית, כמשבר לאומי שמחייב את הממשלה לכנס את כלל הגורמים במשרד הבריאות, משרד האוצר, משרד הרווחה והמוסד לביטוח לאומי, כדי למצוא פתרון הוליסטי לטווח הארוך. היעדר פתרון ארוך טווח יביא למשבר חריף בו לאזרחי ישראל לא יהיה מענה סיעודי, דבר שיגרום לנטל על מערכת הבריאות ועל קופת המדינה", כתבו חברי הוועדה.
בדיון בוועדה ביקרו חברי הוועדה בחריפות את פעילות הממשלה בנושא. "אני חייבת לומר - אני מרגישה זלזול", אמרה חברת הכנסת מירב כהן (יש עתיד). "לבוא עכשיו, לאחר שכבר לפני שנה חתכו לאנשים 20% מהקצבה החודשית, ולהתחיל למרוח את הזמן - זה קורה רק כי האנשים שנפגעים פה הם אנשים חלשים, שלא יוצאים להפגנות ואין להם לובי בכנסת".
לכלכליסט אמר משריקי: "אובדן הביטחון הסיעודי משמעותו פגיעה אנושה באוכלוסיות המוחלשות והפגיעות ביותר – קשישים, אנשים עם מוגבלויות ומשפחות מעוטות יכולת. משבר הביטוח הסיעודי הוא משבר לאומי שלא ניתן להתעלם ממנו, לכן, על הממשלה לכנס את כל הגורמים הרלוונטיים, לפעול באחריות ולמצוא פתרון ארוך-טווח שיבטיח טיפול מכובד ונגיש לכל מי שיזדקק לו בעתיד”.