סגור
מימין נגיד בנק ישראל אמיר ירון שר המשפטים יריב לוין השופט בדימוס דוד חשין
מימין: נגיד בנק ישראל אמיר ירון, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר הוועדה דוד חשין (צילום: יובל חן, יח"צ, שלו שלום)

הנגיד ללוין: הצע מיד מועמד ליו"ר הוועדה למינוי דירקטורים

הנגיד אמיר ירון ביקש מהשופט בדימוס דוד חשין להאריך זמנית את כהונתו כיו"ר הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים מחשש שהתפקיד יישאר לא מאויש ופעילות הוועדה תיפגע. חשין הסכים להאריכה בעד חצי שנה

כהונתו של השופט בדימוס דוד חשין כראש הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים תוארך בשישה חודשים או עד למינויו של יו"ר חדש שיומלץ על ידי שר המשפטים יריב לוין בפני נשיאת ביהמ"ש העליון, כך נודע ל"כלכליסט".
חשין פנה לנגיד בנק ישראל אמיר ירון במכתב ב־21 ביוני לסיים את כהונתו כבר אחרי הקדנציה הראשונה. יו"ר ועדה יכול לכהן קדנציה נוספת ובבנק ישראל הופתעו מכיוון שסברו שהשופט יבחר להמשיך. בבנק ישראל חששו שלוין יתמהמה במינוי מחליף ובמכתב ששלח הנגיד ללוין ב־11 ביולי הוא ביקש ממנו למנות בדחיפות מחליף.
הוועדה בראשות חשין היתה מעורבת בכמה החלטות שנויות מאוד במחלוקת שעוררו ביקורת קשה, כשמועמדים כמו המפקחת על הבנקים לשעבר חדוה בר ויו"ר רשות שוק ההון משה ברקת לא נבחרו על ידה כמועמדים לתפקיד דירקטור בבנק דיסקונט, ולעומתם הועמדו כדירקטורים בדיסקונט פרופ' שלמה מור יוסף, וסיגל רגב רוזנברג שבאים מעולם הבריאות וללא קשר לעולם הבנקאי.
הוועדה כשלה גם כשהמליצה על אבי בזורה כדירקטור לתקופת כהונה נוספת בלאומי בחודש האחרון. בזורה שימש כמנכ"ל ויו"ר גיבוי ב־2020, חלק מהתקופה שלדברי נאמני חברת האשראי החוץ בנקאי הביאה לקריסת גיבוי. בסופו של דבר בעלי המניות של לאומי אמרו את דברם ולא הצביעו בעד המשך כהונת בזורה לקדנציה נוספת, כשחלקם נסמך על המלצות חברת הייעוץ הזרה ISS שהמליצה לא לבחור בבזורה מטעמים אחרים. נגיד בנק ישראל פנה לחשין וביקש ממנו להסכים להאריך את כהונתו בשישה חודשים. בחודשים הקרובים אמורים להסתיים תהליכים בבנק הפועלים של מינוי דירקטורים חדשים, וכך גם בחברת שב"א. הוועדה כוללת מלבד חשין גם את אורית קורן ופרופ' מומי דהן.
גם בוועדה הקודמת בראשות משה גל היו החלטות שעוררו סערה כמו ההמלצה למנות את סטנלי פישר לדירקטור בבנק הפועלים למרות התנגדות של דוד אבנר שהעלה שאלות סביב סימני התפקוד של פישר ובדיעבד התברר שצדק ופישר קיצר את כהונתו בבנק ופרש.
הוועדה נחשבת למשמעותית בהתנהלות הבנקים, שכן בשלושת הבנקים הגדולים, שהם ללא גרעין שליטה, היא קובעת למעשה את הצביון והד.נ.א של הדירקטוריון. בעלי המניות מבין המוסדיים לא רשאים ולא רוצים להעמיד מועמדים משלהם לדירקטוריון הבנקים וכך נותר הכוח בידי הוועדה.
היו"ר הבא שייבחר על ידי לוין יוכל לפי התקנות להחליף בסיום כהונתם את שני חברי הוועדה האחרים ולמנות במקומם חברים אחרים. זהות הגורם שיציע לוין עלול להיות כזה שמזוהה פוליטית ולהעיב על החלטות הוועדה גם בעתיד. עם זאת הנגיד אמור לאשר גם הוא את ההצעה.