סגור
בני שטיינמץ. ישלם מסים בישראל
(טל אזולאי)

הפרקליטות הגיעה להסדר עם בני שטיינמץ: תיק השוחד ייסגר, ישלם מס הכנסה בישראל

המדינה, איש העסקים ושני ישראלים נוספים, שנחשדו במתן שוחד לעובדי ציבור בגינאה כדי לקבל זכויות כרייה, סיכמו כי לא יוגש נגדם כתב אישום בתמורה לחילוט של 23 מיליון שקל. במקביל שטיינמץ סיכם עם רשות המסים כי ישלם מס הכנסה בארץ על עסקיו בעולם וכן כ-300 מיליון שקל כחובות מס מהעבר. ערעורו של שטיינמץ בשווייץ עדיין מחכה להכרעה

שש שנים אחרי שנפתחה חקירת המשטרה נגד בני שטיינמץ ואנשי העסקים אבי לב-רן ומיכאל נוי בחשד למתן שוחד לבכירים בממשל בגינאה בתמורה לזכויות כרייה בשווי מיליארדי דולרים, היא מסתיימת היום בהסדר כולל - במישור הפלילי ובמישור המס.

על פי ההסדר הכולל, הפרקליטות לא תגיש כתב אישום נגד השלושה בתמורה לחילוט אזרחי של 23 מיליון שקל מלב-רן, נוי וחברה נוספת. חלקו של שטיינמץ בהסדר יעמוד על 17 מיליון שקל.
במקביל שטיינמץ הגיע להסדר מול רשות המסים בסכסוך ארוך השנים שלו מולה, במסגרתו ייקבע שהוא תושב ישראל לצורכי מס, ונאמנויות זרות הקשורות אליו ישלמו מס בישראל. לאור זאת הוא יחויב במס של כ-300 מיליון שקל על העבר, ויתחיל לשלם מס עתידי על הכנסותיו בישראל.
החקירה נגד שטיינמץ, לב-רן, נוי ואנשי עסקים נוספים נפתחה בישראל בדצמבר 2016, במקביל לחקירה פלילית שניהלו הרשויות בשווייץ. במרכז החקירה עמד חשד כי שטיינמץ, באמצעות אנשי קש ואנשי עסקים נוספים, ובהם לב-רן, המתגורר בדרום אפריקה, ונוי, המתגורר בצרפת, שילם שוחד בהיקף של כ-30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר, נסאנה קונטה, שנפטר, וכן לאשתו ממאדי טור בשנים 2012-2006. בתמורה קידמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה BSGR. במסגרת החקירה נטען כי השוחד סייע לשטיינמץ לזכות ברישיון כרייה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה – סימנדאו – בשווי מוערך של 5 מיליארד דולר. במסגרת החקירה בישראל גויס עד מדינה.
החקירה השוויצרית הולידה כתב אישום שהוגש בז'נבה וחשף מסלול חובק עולם של העברות כספים. שטיינמץ הורשע בפרשה בינואר אשתקד בבית המשפט בז'נבה בעבירות שוחד והלבנת הון. על שטיינמץ, שהגיש ערעור על ההרשעה שמחכה להכרעה, נגזרו חמש שנות מאסר וקנס של 50 מיליון פרנק שוויצרי (כ-180 מיליון שקל).
במקביל החקירה בישראל נתקעה, בין היתר משום שלב-רן ונוי, שלהם יוחס חשד מרכזי בהעברת כספי השוחד, לא הגיעו לישראל, זאת גם לאחר שהמשטרה הקפיאה נכסים שונים שלהם בישראל בהיקף של מיליוני שקלים.
בנוסף, לאור הרשעת שטיינמץ בשווייץ, התעוררה בישראל בין היתר סוגיה משפטית שהקשתה על האפשרות להעמידו לדין בארץ. מדובר בסיכון כפול (double jeopardy): מצב משפטי בו אדם יועמד פעמיים לדין על אותה עבירה תוך קיום מערך עובדות זהה. שטיינמץ אף טען לאחרונה במסגרת עתירה לבג"ץ, במה שמתברר כרמז להתנהלות מאחורי הקלעים, כי התיק נגדו בישראל צפוי להיסגר.
בעקבות המצב המשפטי והחקירה שנתקעה הואץ בחודשים האחרונים מו"מ להסדר בין הצדדים. מצד הפרקליטות ניהל את המגעים פרקליט מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), עו"ד יונתן תדמור. מצדו של שטיינמץ ניהלו את המגעים עורכי הדין נתי שמחוני, רונן רוזנבלום ואורי קורב, ומצדו של לב-רן עורכי הדין גיל דחוח וגלית רוטנברג. עו"ד קובי גולדמן ועו"ד אורי גולדמן ייצגו את מיכאל נוי. ההסדר יכלול חלק גלוי לציבור, בקשת חילוט אזרחי, וחלק שאינו גלוי לציבור – הסדר במחלוקת המס בין שטיינמץ לרשות המסים.
עורכי הדין גיל דחוח וגלית רוטנברג, המייצגים את אבי לב-רן, מסרו בתגובה: "אנו שמחים שתוך עמידה על זכויות מרשנו ואמונה בטענותינו הצלחנו לשכנע את המדינה לסגור את התיק נגדו ולהביא לסיום את הסאגה ארוכת השנים הזו, שעניינה בפרשה כלכלית מורכבת וחוצת יבשות. לצערנו, פעמים רבות הליכי תפיסת הרכוש לפי חוק איסור הלבנת הון גורמים בפועל לחשודים ולנאשמים לוותר על זכויותיהם, רק כדי לקבל חזרה את כספם ולהיות מסוגלים לנהל חיים תקינים. במקרה זה עמידת מרשנו על זכויותיו הביאה בסופו של יום לתוצאה הנכונה והצודקת".
מהפרקליטות, שאותה ייצגו בהליך עורכי הדין אתי בן דור, טפת מויאל-רוטשילד ומורן ברטפלד-כהן, נמסר: "בהמשך לשיתוף הפעולה הבינלאומי האמור, לא יוגש בישראל כתב אישום בגין פרשת השוחד בגינאה קונאקרי נגד שטיינמץ. בהתאם לסיכום בין הצדדים סך של 17 מיליון שקל שהופקדו לקרן החילוט על ידי שטיינמץ וכ-6 מיליון שקל נוספים שנתפסו לנוי ולב-רן יחולטו במסגרת הסדר חילוט אזרחי לפי חוק איסור הלבנת הון. יתרת התפוסים המצויים בקרן החילוט צפויה לשמש להבטחת חלק מתשלום המס, זאת לאחר שבמקביל נחתם מול רשות המסים הסכם שומה, שמסיים את המחלוקת עם הנישומים בסוגיות מושא ההסכם בשנים שאליהן הוא מתייחס".
באי כוחו של שטיינמץ נתי שמחוני, רונן רוזנבלום ואורי קורב מסרו: "החלטת הפרקליטות מאששת את עמידתו האיתנה והעיקשת של שטיינמץ, והנאמנויות בהן הוא נהנה, על חפותו וצדקתו לאורך השנים. שטיינמץ מתמודד בשנים האחרונות אל מול אתגרים רבים שמקורם בטענות חסרות כל שחר. סגירת התיק מצטרפת לזכייתו של שטיינמץ בתביעה אזרחית בגין אותו נושא נגד חברת VALE הברזילאית. אנו חדורי אמונה כי גם ערעורו בשווייץ יתקבל ושטיינמץ יזוכה מכל אשמה".
מטעמו של נוי לא נמסרה תגובה.