ארגוני הנשים ללוין: "מבועתות מהשלכות התיקונים במערכת המשפט שהצגת"
ארגוני הנשים ללוין: "מבועתות מהשלכות התיקונים במערכת המשפט שהצגת"
המחאה נגד המהפכה המשפטית מתגברת, ושורה של 32 ארגוני נשים פנו לשר המשפטים בבקשה שירסן את הצעדים שפרסם; "אנו מבקשות ממך לפעול לריסון וביטול ההצעות העומדות על הפרק ושמהוות פגיעה בחירויות יסוד"
המחאה נגד המהפכה המשפטית שמתכננת הממשלה החדשה רק הולכת ומתגברת, והשבוע הצטרפו אליה 32 ארגוני נשים שפנו לשר המשפטים יריב לוין בבקשה שירסן את הצעדים.
"אנו כותבות יחד שכן אנו מבועתות מההשלכות האפשריות של פסקת ההתגברות וביטול עילת הסבירות כתיקונים מוצעים לחוק יסוד השפיטה, ללא סייגים, כפי שהוצג לכנסת על ידך בתזכיר שפרסמת", כך כותבים הארגונים ובהם ויצו, בונות אלטרנטיבה, אישה לאישה, איתך מעכי, שדולת הנשים וארגון מרכזי סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.
לדבריהן, "כארגוני נשים אנו מובילות יוזמות רבות המקדמות שינויים במערכת המשפט וסבורות שיש מקום רב לשיפור בה, אנו מבינות כי גם לממשלה יש שינויים שהיא מעוניינת לקדם. מאידך, שינויים במערכת המשפט צריכים להיות מבוססים על היוועצות רחבה ושמיעת מגוון קולות, וכן בראש ובראשונה לשמר עיקרון דמוקרטי חשוב והוא הגנה על זכויות יסוד של אנשים ונשים ובכלל זה הזכות לשוויון, להגנה על חירויות ולכבוד".
עוד נכתב כי "הדעת לא יכולה לשאת מחשבה כי בישראל בשנת 2023 הכנסת תקדם חוקים ומהלכים אשר יאפשרו הדרת נשים במרחב הציבורי, ימנעו הגנה על נשים מפני אלימות על כל סוגיה, יצמצמו דרמטית ייצוג של נשים, ירחיבו את סמכויות בתי הדין הרבניים במקום שגם ככה אלו כבר היום מכפיפות נשים לדין דתי המפורש באופן המצר את חרויותיהן היסודיות, יאפשרו הפרדה מגדרית במוסדות ציבוריים או ייתנו לגיטימציה לאפליה בקבלת שירותים. כל זאת בניגוד לחקיקה ולפסיקה בישראל מאז קום המדינה ובניגוד למחויבויות הבינלאומיות שמדינת ישראל לקחה על עצמה".
"מפחידה עוד יותר היא המחשבה כי לא תעמוד לזכותנו, כנשים וכבני אדם, הזכות לפנות לקבל סעד משפטי לפי חוקי היסוד והפסיקה מבית המשפט העליון. מצב בו כל קואליציה דחוקה עתידית תוכל להחליש זכויות יסוד מחזירה קבוצות שלמות בחברה הישראלית לאחור, ומסיגה משמעותית את מעמד הנשים. הישגים שהושגו בעמל רב נתונים כעת בסכנה מיידית".
הארגונים גם מתקוממים על הייצוג הנמוך לנשים במוקדי קבלת ההחלטות: "צר לנו שאל מול הפעלתנות הרבה בהצעת מהלכי חקיקה דרמטיים נרחבים - עד כה לא הובעה דאגה ולא קודמו מהלכים לקדם זכויות של נשים ולהבטיח את ייצוגן בממשלה, בכנסת ובכל מוקדי קבלת ההחלטות".
עוד נכתב כי "אנו מבקשות ממך לפעול לריסון וביטול ההצעות העומדות על הפרק ושמהוות פגיעה בחרויות יסוד של אנשים ונשים. כמו כן, אנו מבקשות ממך לפעול באופן ממלכתי, ולשקול מחדש את הדברים לאור ההשלכות כבדות המשקל על חירויות יסוד. לכל הפחות, אנו מצפות כי תודיע כי פסקת ההתגברות וביטול עילת הסבירות לא חולו במקרים של פגיעה בזכויות יסוד חוקתיות ובאפשרות של א.נשים לקבל סעד משפטי בנוגע לזכויות אלו. כמו כן, שלא לפגוע בשיריון הקיים לנשים בוועדה לבחירת שופטים".