סגור

עסקת הצוללות 2022: מה יש ברכש החדש של ישראל מטיסנקרופ שעולה 3 מיליארד יורו?

שלוש הצוללות החדשות של חיל הים שהעסקה לרכישתן נחתמה אתמול במחיר של מיליארד יורו לכל אחת, יהיו הגדולות ביותר שנבנו אי-פעם בגרמניה. הדמיה ראשונה שלהן שפירסמה טיסנקרופ מגלה מבנה ייחודי עם גשר ארוך מהרגיל, שיכול להסתיר בתוכו טילים באליסטיים

למרות מגבלות הנסיעה של ימי הקורונה, נחת השבוע בישראל ד"ר רולף וירץ, מנכ"ל חטיבת המערכות הימיות של טינסקרופ הגרמנית, לחתימת הסכם הרכש של שלוש הצוללות החדשות של חיל הים, תמורת סכום שיא של שלושה מיליארד יורו.

2 צפייה בגלריה
הדמיה טיסנקרופ צוללת מסדרת דקר ישראל רכשה
הדמיה טיסנקרופ צוללת מסדרת דקר ישראל רכשה
צוללת מסדרת דקר שישראל רכשה מטיסנקרופ (הדמיה). הראשונה תהיה מוכנה ב-2030
(הדמיה: TKMS)
עבור טיסנקרופ מדובר בעסקה משמעותית. לפי הודעת החברה, כבר ב-2019 היא השקיעה 250 מיליון יורו בהכנות לבניית שלוש הצוללות, ושש צוללות דומות לציי גרמניה ונורבגיה, שייבנו במקביל. ההשקעה מימנה מבנה חדש לבניית צוללות, ומערכות ההנעה שלהן. הצוללת הראשונה לישראל תהיה מוכנה ב-2030, שנה אחרי השלמת הצוללת הראשונה לנורבגיה, ושנתיים לפני מסירת הצוללת הראשונה לצי הגרמני.
לפי פרסומי המספנה, הצוללות הישראליות יהיו יקרות יותר מהגרמניות-נורבגיות, שייבנו בעלות של 5.5 מיליארד יורו, מעט יותר מ-900 מיליון יורו לצוללת, לעומת מיליארד יורו לכל אחת משלוש הצוללות החדשות, שקיבלו כבר את הכינוי סדרת דקר, על שמה של צוללת חיל הים שטבעה בים התיכון בינואר 1968 על 69 אנשי צוותה.
הדמיה ראשונה של הצוללות החדשות שחשפה אתמול טינסקרופ, מגלה שיותקן בהן גשר ארוך מהמקובל. גשר הוא החלק העליון בצוללת, המשמש בדרך כלל לנשיאת ציוד קשר ומודיעין, ולביצוע תצפיות בידי הצוות. אולם הגשר הארוך מזכיר את צוללות הרומיאו של צפון קוריאה, המצוידות גם הן בגשר ארוך יחסית, שמאפשר לשגר מהן טילים באליסטיים.
אולם לפי פרסומים בגרמניה יותקן בצוללות החדשות רכיב חדש שפותח במקור עבור צוללות שהזמינה מטיסנקרופ דרום קוריאה, VLS, המאפשר שיגור טילים אנכי מתוך גוף הצוללות. לפי פרסומים זרים יש לכל צוללות הדולפין יכולת לשגר טילי שיוט מתוצרת רפאל, נושאי ראש קרב גרעיני, גם מצינורות שיגור הטורפדו שלהן, באופן מאוזן.
תוספת משקל לצורך התקנת מערכות נשק
לפי פרסומים בגרמניה הצוללות החדשות יהיו הגדולות ביותר שנבנו אי פעם במספנה. טיסנקרופ כבר חשפה כי שש הצוללות שייבנו עבור גרמניה ונורבגיה יהיו באורך של 73 מטר, ובדחי (משקל הנוזל הנדחק על ידי גוף) של 2,500 טון. הצוללות הישראליות החדשות יהיו לפי הפרסומים ארוכות יותר, ובדחי של 3,000 טון. לשם השוואה, שלוש צוללות הדולפין המקוריות שרכשה ישראל לאחר מלחמת המפרץ, ומיועדות להחלפה בידי הצוללות החדשות, הן בדחי של 2,400 טון ובאורך של 59 מטר בלבד.
תוספת המשקל נועדה לפי פרסומים זרים לאפשר התקנה של מערכות נשק ומודיעין נוספות, ומערכת הנעה משופרת. מאז רכישת שלוש הצוללות הראשונות רכשה ישראל שלוש נוספות, אחת מהן עדיין בבנייה בגרמניה, וכולן מצוידות לצד מנועי דיזל במערכת הארכת טווח, המבוססת על מימן. טכנולוגיית תא דלק מאפשרת לייצר חשמל מהמימן, כך שהצוללות יכולות לשהות זמן רב יותר מתחת למים מצוללות דיזל רגילות. בצוללות הדקר החדשות תהיה מערכת הנעה דומה, אך משופרת.

2 צפייה בגלריה
שר הביטחון בני גנץ השקת המכשול בגבול עזה
שר הביטחון בני גנץ השקת המכשול בגבול עזה
שר הביטחון בני גנץ. התחייבות של טיסנקרופ לרכש גומלין בישראל
(רועי עידן)

לפי הודעת משרד הביטחון, 850 מיליון יורו מסכום העסקה ישמשו את טיסנקרופ לרכש גומלין בישראל, כולל מהתעשיות הביטחוניות. רפאל למשל מייצרת מערכת ליירוט טורפדו, המכונה טורבסטר, ומציינת שהיא נמצאת כבר בשירות מבצעי. החברה, כמו חטיבת אלישרא של אלביט, גם מייצרת מערכות לוחמה אלקטרוניות ימיות. אלביט גם מייצרת מערכות סונאר לכלי שיט.
עד כמה יקר מחירן של הצוללות הישראליות? הן יהיו יקרות יותר כאמור בכ-10% מהצוללות שתבנה טיסנקרופ במקביל עבור גרמניה ונורבגיה. דרום קוריאה בונה כעת את הצוללות השלישית בסדרה, שמבוססות על תכנון של טיסנקרופ, והוזמנו ב-2012, תמורת 2.7 מיליארד דולר. באותה שנה שילמה ישראל 500 מיליון דולר עבור צוללת הדולפין השישית, שעדיין בבנייה בגרמניה, בעיכוב זמנים חריג למועד ההזמנה. תכנון הצוללת, שתקבל את השם אח"י דרקון, עבר שינויים מאז ההזמנה. היא תהיה גדולה מהתכנון המקורי, ותשמש גם כאב טיפוס לצוללות הדקר.
צוללות המצוידות בהנעה גרעינית יקרות משמעותית. הצוללות האמריקאיות הקטנות ביותר כיום מסדרת וירג'ניה עולות שלושה מיליארד דולר כל אחת, וארה"ב מתכוונת לבנות 66 מהן. עם דחי של 10,000 טון, הן יהיו גדולות יותר מפי שלושה מהצוללות הישראליות החדשות. הנעה גרעינית מאפשרת לצוללות לשהות זמן רב מתחת למים ולשוט ללא תדלוק, אבל הן גדולות ויקרות בהרבה מצוללות הדיזל שרוכשת ישראל, וארה"ב, כמו מדינות אחרות שמייצרות צוללות גרעיניות, לא נוהגת למכור אותן למדינות אחרות. רק אוסטרליה קיבלה בשנה שעברה אישור חריג לרכוש 8 צוללות גרעיניות מארה"ב, שעבורו ביטלה עסקת ענק לרכישת 12 צוללות דיזל מצרפת, בשווי 90 מיליארד דולר.