סגור
מימין פנחס עידן ו בצלאל סמוטריץ'
מימין פנחס עידן ובצלאל סמוטריץ' (צילומים: תומריקו אלכס קולומויסקי)

לחץ של 2,000 ליכודניקים קיפל את שר האוצר

לחצים פוליטיים על חברי הקואליציה בוועדת הכספים הובילו לדיל: עד 2026 לא יבוטל הפטור ממס על רכישת סיגריות בדיוטי פרי. כמו כן לא ברור היקף ההכנסות ממס הפחמן שכולל פיצויים לתעשיינים. המשמעות: חור ענק בתקציב

הלובי החזק של 2,000 מתפקדי ליכוד בקרב העובדים של רשות שדות התעופה (רש"ת) ובני משפחותיהם, ונציגי הנהלת רש"ת וחנויות הדיוטי פרי בנתב"ג, ניצחו את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואת ראשי אגף התקציבים ורשות המסים.
בהצעת התקציב המעודכן לשנת 2024 ביקש סמוטריץ' לבטל מיידית את הפטור ממס על רכישת אריזה (פקט) של 10 חבילות סיגריות (200 סיגריות) בדיוטי פרי, כמו גם על רכישת כמות דומה של סיגריות בחו"ל. בכך ביקש שר האוצר להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב־100 מיליון שקל בשנה.
אבל בעקבות לחצים פוליטיים על סמוטריץ' ועל חברי הליכוד והקואליציה בוועדת הכספים, שכללו פגישות של נציגי רש"ת והדיוטי פרי עם הח"כים, נסגר דיל מעל לראשו של משרד האוצר. אתמול בדיון בוועדת הכספים הם הופתעו אנשי האוצר לשמוע על ביטול הפטור במסגרת הצעת פשרה שקיבל סמוטריץ' והוקראה על ידי ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד). נציגי אגף התקציבים ורשות המסים נדהמו כששמעו שעד 2026 לא יחול שינוי בהטבת המס. כלומר, לא יבוטל הפטור ממס על רכישת 200 סיגריות בדיוטי פרי.
מיוני 2026 הטבת המס תוקטן בחצי ויוטל מס נמוך של על רכישת סיגריות בחו"ל או בדיוטי פרי. לפי הפשרה: על רכישת 1,000 סיגריות יוטל ביוני 2026 מס של: 135% + 262 שקל אך לא פחות מ־465 שקל. החל מיוני 2028 יבוטל כליל הפטור ממס על רכישת סיגריות בדיוטי פרי ובחו"ל ויקבע מס קבוע. המס הקבוע על סיגריות שהועלה שלשום עומד על 270% + 524.50 שקל ל־1,000 סיגריות אך לא פחות מ־930 שקל ל־1,000 סיגריות.
בפועל, המס לחפיסה היום נע בין 18.6 שקל ל־21 שקל במותגים יקרים יותר. מיולי 2026 צפויה התייקרות של 105-93 שקל לאריזה (פקט) ומ־2028 התייקרות של 210-186 שקל, ביחס למצב כיום. הדיל הזה יגרום לחסר של 200 מיליון שקל בהכנסות המדינה ממסים בשנים 2024-26. בין 2026 ל־2028 יגבה האוצר רק כ־100 מיליון שקל.
את ההצלחה יכולים לזקוף לזכותם מתפקדי הליכוד בקרב 6,000 עובדי רש"ת. היו"ר הוותיק של עובדי רש"ת פנחס עידן נחשב לאחד מקבלני הקולות הגדולים בליכוד. לפי הערכות במפלגה הוא פקד לא פחות מ־2,000 מתפקדים, רובם עובדי רש"ת ובני משפחותיהם. ח"כים בליכוד אומרים שהופעלו עליהם לחצים על ידי מתפקדי הליכוד מקרב עובדי רש"ת, ואף נפגשו עם היועצת המשפטית של הדיוטי פרי.
שלושה מחברי הכנסת מהליכוד בוועדת הכספים הם חברי כנסת חדשים: אליהו רביבו, חנוך מילביצקי, ואלי דלל. חברת ועדה נוספת מהליכוד היא הח"כית אתי עטיה שצמחה בתעשייה האווירית תחת השר חיים כץ (ליכוד). אף אחד מהם לא יכול להסתכן ולצאת נגד מתפקדי רש"ת מחשש שיבולע לו בפריימריז הבאים. רביבו הכריז כבר לפני מספר שבועות שביטול הפטור ממס בדיוטי פרי לא יעבור את ועדת הכספים. לקואליציה רוב של ח"כ אחד בלבד בוועדה (9 לקואליציה מול 8 לאופוזיציה) בלעדי ח"כ אחד מהליכוד בוועדה אין לסמוטריץ' רוב בעד התקציב כולו. לכן הוא העדיף להיכנע בביטול הפטור אבל לנסות ולהעביר את התקציב כולו.
כך או כך, היועצת המשפטית של הוועדה שלומית ארליך הסתייגה מהצעת הפשרה ואמרה כי "אם הרעיון ליצור מתווה אמצע ולקבוע שיעור מס אחר בעוד שנתיים, ובשנת 2028 שיעור מס נוסף - השאלה היא למה לא לעשות את זה בדרך של מתן פטור ממס לחצי כמות בעוד שנתיים ולא לשנות את המס. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ביקש תשובות לשאלותיה מנציגי האוצר והודיע שהדיון בפשרה יימשך היום. בשורה התחתונה: הפוליטיקה ניצחה את האוצר ואת הבריאות.
"הדיון בשינויים במיסוי סיגריות בדיוטי פרי הוא אחד מנקודות השפל בהיסטוריה של ועדת הכספים בשנים האחרונות", אמר ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד). "תקציב המדינה ובריאות הציבור אינם בני ערובה של הפריימריז במפלגת השלטון".
בימים הקרובים תתכנס ועדת הכספים לישורת אחרונה של דיונים לקראת אישור צו מס הפחמן. תמחור פליטות מזהמים מקומיים וגזי חממה חל לפי הצו בשנת 2025, כשלנגד משרד האוצר עמדה מטרה עיקרית: להתמודד עם ההשפעות הפיסקליות של המלחמה ועל הדרך לגלם באופן חלקי במחירי החשמל את הנזק שגורם השימוש בדלקים מזהמים, כמקובל במדינות רבות. העלייה במחירי הדלקים עשויה להוביל לעלייה של כ־1% במחירי החשמל בשנה עד 2030 ובסך הכל בכ־5%.
המס על הדלקים המזהמים יגדל באופן מדורג, ויגיע להבשלה מלאה בסוף העשור. בסך הכל צפוי המס להכניס לקופת המדינה כ־224 מיליון שקל ב־2025 ולהגיע לכדי כ־2.5 מיליארד שקל ב־2030. אלא שלצד הכנסות המדינה הצפויות בשנים הבאות ממס הפחמן, יעמדו גם פיצויי ענק לתעשיינים עבור הסכמתם לחקיקת המס, בזמן שלאלו תעמוד האפשרות גם לעכב את כניסתו לתוקף או את השלבים הבאים בו, אילו יתגלעו מחלוקות באשר למנגנון הפיצוי שלהם.
התעשיינים יקבלו מענקי הסתגלות שישפו אותם כמעט באופן מלא על הוצאות המס. בסך הכל יגיעו המענקים לכדי כמיליארד שקל, לצד השקעה נוספת של כ־300 מיליון שקל בחיבור מפעלים לגז וגם השקעה של מאות מיליוני שקלים במפעל נשר. למנגנון ההטבות לתעשיינים יצטרף גם פיצוי לעשירונים בעלי הכנסה נמוכה.
המנגנון המתגבש במשרד האוצר טרם הונח בפני חברי הוועדה. לפי הסיכומים הנוכחיים, אילו לא יוסכם על מנגנון פיצוי עד סוף השנה, הטלת המס תדחה לשנת 2026. אילו לא יסכמו הצדדים עד שנת 2028 על מגנון פיצוי לעשור הבא, הצו יפקע ב־2030. גם קיצוצים רוחביים בתקציבי הממשלה, כך לדרישת התעשיינים, לא יחולו על הפיצוי אותו יקבלו. בשורה התחתונה: לא ברור כמה כסף ייכנס לקופת המדינה מהמס או מתי ייכנס המס לתוקף.