בהרב מיארה למפכ"ל: אי הקפאת הדחת יועמ"ש המשטרה - מנוגדת לחוק
בהרב מיארה למפכ"ל: אי הקפאת הדחת יועמ"ש המשטרה - מנוגדת לחוק
בשבוע שעבר דרשה היועמ"שית לעצור את הליך ההדחה של תנ"צ אלעזר כהנא, ואולם המפכ"ל דחה את דרישתה; הערב כתבה לו: "לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע, שבו משטרת ישראל מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות"
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הבהירה הערב למפכ"ל המשטרה דני לוי כי הוא "אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין", בכל הנוגע להחלטתו להמשיך בהליכי ההדחה של יועמ"ש המשטרה תנ"צ אלעזר כהנא.
בהרב מיארה דרשה בשבוע שעבר מלוי להקפיא את העברתו של כהנא מתפקיד היועמ"ש לתפקיד אחר - ראש חטיבת התביעות במשטרה. לוי דחה את הדרישה.
בהרב מיארה כתבה הערב ללוי: "כפי שמסרתם, אין בכוונתך למלא אחר ההנחיה המשפטית שניתנה ולהורות על הקפאת כל ההליכים הקשורים להעברת הבזק של יועמ"ש המשטרה מתפקידו, בניגוד לרצונו, עד להשלמת בירור חוקיות המהלך.
"לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע, שבו משטרת ישראל - האחראית על הציות לחוק - מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות. עצמאות משטרת ישראל, הנזכרת באגרת שהעברת לשוטרי משטרת ישראל אינה עצמאות מפני שלטונו של החוק ומפני כפיפות משטרת ישראל לדין. מפכ"ל המשטרה אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין".
בהרב מיארה מבהירה ללוי במכתבה כי "יש להקפיא אפוא את כלל הליכי ההעברה של יועמ"ש המשטרה מתפקידו ואיוש התפקיד מחדש. בכלל זאת לחדול את תהליך הגשת המועמדויות לתפקיד, עד להשלמת הבחינה של חוקיות המהלך החריג וקיום פגישה כפי שסוכם עמך. כל פעולה אחרת שיש בה כדי לקדם את העברת היועמ"ש תהיה פעולה בניגוד לדין".
היועמ"שית מזכירה ללוי את פסיקת בג"ץ לפיה היועץ המשפטי לממשלה הוא העומד בראש המערכת המשפטית של הרשות המבצעת, ולכן הנחיותיו מחייבות גם את המשטרה. לדבריה, "הנחיה משפטית של היועץ המשפטי לממשלה בעקבות חשש כי פעולה מסויימת אינה חוקית אינה 'התערבות חיצונית', כי אם יסוד מיסודות המנהל התקין במדינת ישראל".
בהרב מיארה מזכירה כי יועמ"ש המשטרה כפוף ליועץ המשפטי לממשלה, כלל המעוגן גם בהוראות המשטרה ויושם גם בהליך המינוי של יועמ"ש המשטרה הנוכחי כהנא, שמינויו נעשה בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה. "גם מטעמים אלה מתחייב, כי העברת יועמ"ש המשטרה מתפקידו תיעשה לאחר היוועצות עם היועצת המשפטית לממשלה", כתבה.
כזכור, בשבוע שעבר בהרב מיארה דרשה מלוי להקפיא את מה שכינתה "הדחה בפועל" של כהנא, ב"הליך בזק, בניגוד לרצונו של הקצין". היא הטילה ספק בחוקיות המהלך וכינתה אותו "חסר תקדים".
המפכ"ל לוי דחה את הדרישה וכתב לה שהעברת כהנא לתפקיד אחר - המיועדת לפברואר הקרוב - "נבעה משיקול מקצועי רחב היקף" וש"לא מוכרת לי חובה בדין" להתייעץ עם היועמ"שית.
שלשום הגישה התנועה לאיכות השלטון בקשה בהולה לבג"ץ להוצאת צו ביניים שיעצור את הדחת כהנא. בבקשה נטען שהחלטת המפכ"ל להדיח שומר סף הנמצא בתפקיד רגיש, "אינה סבירה באופן קיצוני", ומונעת משיקולים זרים משום שכהנא "לא הסכים עם מדיניותו הבלתי חוקית של השר לביטחון לאומי". כן נטען שהוא נעשה ללא התייעצות עם היועמ"שית ובניגוד לעמדתה, למרות כפיפותו של יועמ"ש המשטרה אליה.
לטענת התנועה, מדובר בחלק מ"דוקטרינת ההשתלטות על המשטרה" של המפכ"ל שמעוניין למנות יועמ"ש משטרה "עושה דברו", כאשר החשש הוא שכך יוכל "לקדם החלטות בלתי חוקיות נוספות באין מפריע, כל זאת בשעה ששאלת חוקיות מינויו של המפכ"ל עדיין עומדת לפתחו של ביהמ"ש" - כאשר הכוונה לעתירה שהגישה לאחרונה התנועה נגד מינויו של לוי למפכ"ל.
ברקע לדברים, תצהיר אשר חתם עליו לאחרונה כהנא, שגיבה את עמדת הפרקליטות והיועמ"שית בעתירה מנהלית נגד קידום רפ"ק מאיר סוויסה, שעומד לדין על השלכת רימוני הלם על מפגינים נגד ההפיכה המשטרית - קידום שנעשה בלחץ בן גביר, ונבלם בידי ביהמ"ש. עמדתו של כהנא בהליך היתה לצנינים בעיני השר.
התנועה טוענת שהמקרה מוכיח את החשש שהעלתה בעבר, שהמפכ"ל יתנהל "כעושה דברו וכמי שחב את מינויו לשר לביטחון לאומי, וכמי שפועל על מנת לדרוס את שומרי הסף במשטרה תוך התעלמות מהיועמ"שית ומהדין הקיים".
בג"ץ דחה באותו הלילה את בקשת התנועה להוצאת צו ביניים, בנימוק שזו הוגשה כחודשיים לאחר העתירה העיקרית שהגישה התנועה ביחס למינוי לוי למפכ"ל. השופטת רות רונן כתבה בהחלטתה כי "מדובר בבקשה לצו ביניים בנושא החורג מגדרי העתירה הנוכחית. על כן, ומבלי לחוות דעה ביחס לטענות העותרת לגופן, אין מקום - במסגרת העתירה הנוכחית - להיעתר לבקשה למתן צו ביניים ודינה להידחות".
בעקבות זאת בתנועה לאיכות השלטון מתכוונים להגיש עתירה נפרדת בעניין הדחת כהנא. לדבריהם, "כאשר ראש ארגון אכיפת החוק המרכזי במדינה טוען שהוא אינו כפוף להנחיות היועמ"שית, הוא למעשה מכריז על עצמו כמי שעומד מעל לחוק. זו התנהלות מסוכנת שמחייבת התערבות שיפוטית ככל שהמפכ"ל לא יקיים את הנחיות היועצת".