פרשנותהמגפה פה אבל האבטלה יורדת
פרשנות
המגפה פה אבל האבטלה יורדת
מדיניות האין סגרים והאין חל"ת של הממשלה הוכיחה את עצמה, והאבטלה ירדה בדצמבר בחצי אחוז ל־6%, שהם רבע מיליון איש. בנתונים כאלה כבר ברור: אם לא יהיו סגרים נוספים, אבטלה כרונית נרחבת כבר לא תהיה
מדיניות המשק הפתוח בכל מחיר של הממשלה נחלה אתמול הצלחה משמעותית. למרות עלייה קלה באבטלה בתחילת דצמבר, חודש דצמבר כולו הסתיים בירידה משמעותית מ־6.5% אבטלה בנובמבר ל־6% בדצמבר.
במדידה חצי-חודשית שיעור האבטלה ירד מ־6.3%, שהם 270 אלף איש, במחצית הראשונה של דצמבר ל־5.8%, שהם 250 אלף במחצית השנייה. כלומר מספר המובטלים בחישוב המורחב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שבתחילת המשבר עבר את המיליון, ירד לראשונה לרבע מיליון.
אז נכון, אנחנו עדיין רחוקים מימי טרום המשבר, שבהם היו כאן 140 אלף מובטלים שהוגדרו כאבטלה חיכוכית (אנשים שמחליפים עבודה). ועדיין, אי אפשר שלא לראות את העובדה שהאבטלה המשיכה לרדת, למרות מגפה שהולכת ומתפשטת, כהוכחה לכך שהמדיניות של בלי סגרים ובלי חל"ת מוכיחה את עצמה. סגר נוסף היה עלול להחזיר אותנו חודשים רבים אחורה.
בהחלט יכול להיות שבינואר הירידה באבטלה תיעצר. בסופו של דבר מי כבר רוצה לראיין מועמדים לעבודה כאשר יש כל כך הרבה מאומתים? אבל אפשר בהחלט להיות אופטימיים לגבי התקופה שבה הגל ידעך. צריך גם לזכור ששיעור המובטלים בהגדרה הקלאסית של בלתי מועסקים שמחפשים עבודה ירד במחצית השנייה של דצמבר ל־3.9%. ככל ששני המספרים של החישוב הרגיל והמורחב יתקרבו, הלמ"ס תצטרך להחליט עד מתי היא מחשיבה אנשים שאיבדו את פרנסתם בקורונה ואינם מחפשים עבודה כמובטלים. בסופו של דבר כבר קרוב לשנה אין בעיה לחפש עבודה, ובחודשים האחרונים גם אין הארכות דמי אבטלה שמעודדות לא לחפש עבודה.
אי אפשר גם להתעלם מהמהירות הרבה שבה המשק מתאושש. אם בתחילת המשבר היה חשש כבד שנישאר עם אבטלה כרונית של בין 400 אלף ל־500 אלף איש, עכשיו כבר ברור שזה לא יקרה. פשוט נשארו רק 250 אלף מובטלים, ועודף של 110 אלף בלבד על המצב שלפני המשבר. שלא יהיה ספק, אם ה־110 אלף האלה לא יחזרו לעבוד במהירות, הם יהוו בעיה חברתית קשה. סביר להניח שמדובר בעיקר בבעלי כישורים נמוכים שמתקשים להשתלב בשוק העבודה שהולך והופך לממוחשב ומקוון.
העובדה שיש עדיין עשרות אלפי אנשים שלא חזרו לעבודה באה לידי ביטוי בכך ששיעור התעסוקה עדיין לא חזר לימיו לפני הקורונה. שיעור התעסוקה ירד קלות מ־61.4% במחצית הראשונה של דצמבר ל־61.3%, שהם 4.055 מיליון, במחצית השנייה. הנתון הזה כולל גם את 0.4% העובדים שנמצאים בחל"ת. כלומר שיעור המועסקים בפועל ללא חל"ת הוא 60.9%. חסרים, אם כן, 1.2% כדי לחזור לרמה שלפני הקורונה - 62.1%. סביר להניח שהפער הזה מבטא, בין היתר, את העובדה שענף תיירות משותק, וענף הבידור רחוק עדיין מהתאוששות.