סגור
מגזין מנהלים 31.12.20 אורי יהודאי מנכל פרוטרום
מנכ"ל ונשיא פרוטרום לשעבר אורי יהודאי (צילום: יונתן בלום)

בלעדי
ארבע שנים לאחר החקירה: נסגר התיק נגד נשיא ומנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי

הפרקליטות סגרה את התיק נגד יהודאי ובכירים בפרוטרום בסוף השבוע. תחילת הפרשה ב־2019, אז בדיקה מטעם הרוכשת IFF העלתה חשש לתקינותם של תשלומים. מטעמו של יהודאי נמסר: "מתחילת הדרך לא היה בסיס לייחס לו עבירה"

הפרקליטות סגרה בסוף השבוע את תיק החקירה בחשד לעבירות שוחד, מרמה ועבירות ני"ע נגד חמישה בכירים לשעבר בפרוטרום, ובראשם המנכ"ל והנשיא לשעבר אורי יהודאי, מהתעשיינים המוכרים בישראל.
חקירת הפרשה שטלטלה את שוק ההון והתעשייה המקומית נפתחה ביוני 2020, כשנתיים לאחר אחת מעסקאות המיזוג הגדולות בישראל, שבמסגרתה רכשה IFF האמריקאית את פרוטרום תמורת 6.4 מיליארד דולר.
הרקע לחקירה, שנפתחה ביחידת להב 433 של המשטרה, היה דו"ח בדיקה פנימי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית פרשפילדס מאוגוסט 2019, שנשכרה על ידי IFF לחקור חשד לתשלומים "לא נאותים", כהגדרתה, שהתגלו לאחר רכישת פרוטרום.
הבסיס לדו"ח היה מכתב לבכירי פרוטרום שחשף איך לכאורה הפכה בה שיטת השוחד Otkat הרוסית, סוג של עמלות לא חוקיות, לנורמת עבודה: בכירי פרוטרום אישרו תשלומי שוחד במיליוני דולרים, הפכו את העובדים לצינור להעברת הכספים ובחנו את יעילות התשלומים, שהשפיעו על הכנסות של כ־80 מיליון דולר.
המכתב המלא שנחשף אז ב"כלכליסט" והשתרע על 24 עמודים נשלח אליהם על ידי אחת מבעלות המניות ב־IFF, חברה אמריקאית בשם MK Investments. במכתב דרשה MK לשלם לה סכום של 611-454 מיליון דולר בטרם הגשת תביעה ייצוגית בארה"ב בגין חשיפת מנגנון תשלומי שוחד שהשפיע, לטענתה, על הכנסות החברה. MK טענה כי ההכנסות שהושגו לכאורה הודות לתשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים במזרח אירופה יחשפו את IFF לקנסות עתק לפי החוק הפדרלי האמריקאי.
לאחר קבלת המכתב נשכרה כאמור פירמת פרשפילדס ופתחה בחקירה פנימית. ממצאי הדו"ח הצביעו על העברות כספים של הנהלת פרוטרום מתוך תקציב השיווק שלה באופן ישיר לעובדי החברה ברוסיה ואוקראינה, לפי החשד כדי שאלה ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים שונים. הדבר נעשה, לטענת הדו"ח, בידיעה ומעורבות של הבכירים לצורך מתן שוחד לפקידי מכס ותשלום עמלות אסורות במזרח אירופה. מטרת התשלומים, נטען, היה להגדיל מכירות ולנפח הכנסות.
במקביל לבדיקה פנה ל־IFF גם עו"ד רוסי שטען כי בידו מידע רב על מנגנון התשלומים האסורים, ודרש לשלם לו 500 אלף דולר לפני הגשת תביעה. IFF מיהרה לפרסם את מסקנות הבדיקה הפנימית, וכאמור כמה חודשים לאחר מכן גם נפתחה חקירה פלילית בישראל.
במסגרת החקירה המשטרה הקפיאה לחשודים חשבונות בנק, נדל"ן, דירות יוקרה, תיקי ני"ע, חסכונות פנסיוניים וכלי רכב בשווי עשרות מיליוני שקלים. מטרת הקפאת הנכסים היתה חילוט שלהם במידה ויוגש לבסוף כתב אישום והם יורשעו בעבירות, וחלקם שוחררו במהלך השנים. לאור החלטת הפרקליטות לסגור את התיק הנכסים, כמו גם הערבויות שהפקדיו החשודים עם מעצרם, ישוחררו.
במקביל הוגשה גם בקשה לתביעה ייצוגית נגד פרוטרום, ובהמשך גם החברה עצמה הגישה תביעה נגד יהודאי ונושאי המשרה. בתביעות נדרש, בין היתר, שיהודאי ישיב בחזרה בונוס של 20 מיליון דולר שקיבל על העסקה עם IFF - בונוס שאושר אף שהאסיפה הכללית של בעלי המניות בפרוטרום התנגדה לו, וזאת, כך לפי אחת התביעות, תוך הסתרת מידע מהותי כגון מנגנון התשלומים ברוסיה ואוקראינה. התביעות עדיין מתנהלות בבית המשפט המחוזי בת"א, לאחר שניסיון גישור בין הצדדים נכשל. בחודש הבא צפוי להתחיל הליך ההוכחות.
בנוסף ליהודאי נחקרו גם גיא גיל, סגן הנשיא לכספים לשעבר; אלון גרנות, המשנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים בפרוטרום לשעבר; ארי רוזנטל, מנכ"ל פרוטרום ישראל לשעבר; ואיגור אלתרמן, מנהל הפעילות של פרוטרום ברוסיה ואוקראינה.
החקירה נגד בכירי פרוטרום ויהודאי בראשם הפתיעה רבים בשוק ההון. יהודאי נחשב מאחורי ההצלחה של פרוטרום, כשלקח אותה מחברה בשווי של מיליוני דולרים בודדים לאקזיט לפי שווי פעילות של 7.1 מיליארד דולר בעת מכירתה ל־IFF בשנת 2018. אחרי המכירה פרש יהודאי מהחברה ומאז ביצע מספר השקעות לצד קרן פימי שמנוהלת על ידי בן דודו ישי דוידי, בין היתר ביצרנית חומרי הגלם לתעשיית המזון גלעם, בחברת סימפליויה, שמייצרת מכשור וציוד מגן לצוותי רפואה ונרכשה מטבע ובחברת התרופות רפא. יהודאי מכהן כיו"ר פעיל של שלוש החברות.
עו"ד נוית נגב ועו"ד איריס ניב סבאג, ממשרד שינמן־נגב־ניב, באות כוחו של אורי יהודאי, מסרו בתגובה: "מתחילת הדרך סברנו כי אין בסיס לייחס למר יהודאי עבירה, ואנו מברכות על החלטת הפרקליטות על סגירת תיק החקירה".
עוה"ד נתי שמחוני ויואב סננס, המייצגים את רוזנטל, מסרו: "לאורך כל הדרך היינו סמוכים ובטוחים כי לאחר שהפרקליטות תבחן את הדברים כהווייתם, תיווכח כי אין בהם ולא כלום — וכי לא דבק כל רבב בהתנהלותו". עוה"ד קובי מרגולוב ואלון הראל ממשרד כץ־מרגולוב־הראל, שמייצגים את אלתרמן, מסרו: "מברכים על ההחלטה בדבר סגירת התיק, ומצרים על העובדה כי הדרך לתוצאה צודקת זו היתה ארוכה למדי וכרוכה עבורו בעוגמת נפש".
מטעמם של גיל וגרנות ומטעם פרוטרום לא נמסרה תגובה להחלטת הפרקליטות. מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות נמסר: "לאחר בחינת מכלול הראיות בתיק ובהתאם לאישורה של המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הוחלט על סגירת התיק כנגד כל המעורבים בפרשה".