גימנסיה הרצליה מעוניינת להקים ישיבת הסדר חילונית
גימנסיה הרצליה מעוניינת להקים ישיבת הסדר חילונית
מדובר בחלק מיוזמה של תנועת שווים, בראשות אמיר השכל ויאיר נהוראי, לשוויון בין הזרמים בישראל. מנהל גימנסיה הרצליה, ד"ר זאב דגני: "השר סמוטריץ' עשה שירות מקוצר ולמד משפטים. מגיע לנו מה שמגיע לחובשי הכיפות"
גימנסיה הרצליה מקדמת מהלך לפתיחת ישיבת הסדר חילונית של הבוגרים. מנהל הגימנסיה, ד"ר זאב דגני, ורכז שכבה י"א ניר שלייפר שלחו להורי השכבה מכתב תחת הכותרת "זה הזמן להשוות את זכויות היתר". דגני ידוע כמי נוהג להביע עמדות פוליטיות, ובין היתר השבית את הלימודים ביום השבעת הממשלה החדשה.
במכתב הם מזמינים את ההורים ל"ערב חשיפה של רעיון להקמת ישיבת הסדר בגימנסיה הרצליה לתלמידים המסיימים את הלימודים בתום שנת הלימודים תשפ"ד". השניים מציינים: "בכוונתנו להקים מסלול הסדר עבור הנוער הליברלי החילוני, מסגרת בת חמש שנים שמתוכן ישרתו הצעירים בצה"ל שנה וחמישה חודשים ובשאר הזמן ילמדו ב'ישיבה'".
דגני ושלייפר מציינים: "מסלול דומה קיים גם בזרם החינוך הממלכתי-דתי מאז שנות ה-60, ואנו מבקשים ליצור שוויון בין הזרמים". לדבריהם, "המסגרת החינוכית תכלול לימודי תרבות, פילוסופיה, מדע, היכרות עמוקה עם העולם ועוד תחומי דעת". כן יהיו שיתופי פעולה עם מוסדות להשכלה גבוהה כדי ששנות הלימוד יוכרו בתואר אקדמי. ההורים הוזמנו למפגש בשבוע הבא שבו יהיו גם ראשי תנועת שווים תא"ל (מיל') אמיר השכל ועו"ד יאיר נהוראי.
דגני אמר ל"כלכליסט": "המטרה החינוכית היא לממש את ערך השוויון לתלמידים שלנו. שירות צבאי הוא ערך, אבל המימוש צריך להיות שוויוני". הוא ציין ש"השר סמוטריץ' עשה שירות מקוצר ולמד משפטים באוניברסיטה ומימש את הפוטנציאל שלו, ואין שום סיבה שהתלמידים שלנו בבית ספר הומני דמוקרטי לא יעשו אותו דבר. אין סיבה שתהיה אפליה. לא יכול להיות שחלק מקבלים אפשרות לממש את עצמם, וחלק צריכים לעשות זאת אחרי שלוש שנים. מגיע לנו מה שמגיע לחובשי הכיפות".
השכל, מראשי פעילי בלפור, העלה פוסט בפייסבוק שבו כתב: "תוכנית ללימודי הסדר לזרם הליברלי היא אבן הדרך הראשונה בתוכניתנו שוויון לכל". הוא ציין: "לאחרונה הכנסנו בסוד העניין את מנהל גימנסיה הרצליה, ד"ר זאב דגני, והוא הרים את הכפפה. נלחמים על הבית ועל זכויותינו".
עו"ד יאיר נהוראי, מחבר הספר, "המהפכה שלישית", אומר שהשירות המקוצר וישיבת ההסדר הם זכות יתר שקיבל הציבור הדתי-לאומי כמיעוט. אבל עכשיו, לדבריו "אנחנו במציאות בלתי סבירה. הם קובעים את מדיניות הממשלה, אבל הם לא צריכים לשאת בתוצאותיה כי רק הזרם הליברלי מחויב לשרת שלוש שנים בצבא".
לדבריו, הזרם החילוני ליברלי הפך למיעוט כמו הזרמים האחרים: "אנחנו דורשים שוויון ומסגרת שבה נוכל להקנות לדור הבא את עמדותינו וערכינו". נהוראי מציין שישיבות ההסדר קיימות מכוח החלטה של שר ביטחון. זה מה שדרוש גם כדי להקים ישיבת הסדר ליברלית. לדבריו, "אחרת זה אומר שיש פה מעמד כהנים ומעמד של שאר עם ישראל".
בישראל 74 ישיבות הסדר שבהן 9,000 תלמידים. כן פועלות עוד 24 ישיבות דתיות לאומיות גבוהות שבהן שירות מקוצר עוד יותר ובהן 2,850 תלמידים. בסך הכל מדובר בכ-12 אלף תלמידים במסלולי ההסדר. על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ישיבות ההסדר קיבלו מתקציב הישיבות ב-2021 סכום של 83 מיליון שקל, והישיבות הגבוהות קיבלו 30.7 מיליון שקל, ובסך הכל 113.7 מיליון שקל.