סגור
סניף של רשת גוד פארם
סניף של רשת פארם (צילום: אוראל כהן)

מ"מה שטוב לאירופה" ועד הסלולר הכשר: הממשלה מנקה שולחן - אלו החוקים שאושרו הלילה

רגע לפני הפגרה, אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את העברת רשות האכיפה במקרקעין לבן גביר, חוק הסלולר הכשר, ההקלות לערוץ 14, חוק המטרו ורפורמת המזון והתמרוקים. בקריאה ראשונה אושר החוק של ח"כ שמחה רוטמן לשינוי שיטת בחירת נציב התלונות על השופטים, כך שייבחר ע"י הכנסת

הכנסת אישרה בשעות הערב ובמהלך הלילה שורה של חוקים בטרם יציאתה לפגרה ביום ראשון הקרוב. החוקים הבולטים שאושרו בקריאה שנייה ושלישית: העברת רשות האכיפה במקרקעין לאחריות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, חוק הסלולר הכשר, ההקלות לערוץ 14, חוק המטרו ורפורמת התמרוקים. בקריאה ראשונה אושר החוק של ח"כ שמחה רוטמן לשינוי שיטת בחירת נציב התלונות על השופטים.
כפי שפורסם בכלכליסט, חברי הכנסת של עוצמה יהודית תמכו בחוק הטלפונים הכשרים בתמורה לתמיכתה של ש"ס בהעברת הרשות לאכיפה במקרקעין לבן גביר.
חוק הסלולר הכשר, שקודם על ידי יהדות התורה וש"ס בהובלת ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), אושר אמש בקריאה השנייה והשלישית ברוב של 60 ח"כים בעד מול 53 שהתנגדו. החוק יבצר את השליטה והפיקוח של "ועדות הרבנים" החרדיות על תלמידיהם ומשפחותיהם, דרך הפיקוח האדוק על מכשירי הטלפון שברשותם. החוק מאפשר לקבוצת מנויים להסכים שחברת הסלולר תגביל אותם משירותים מסוימים, שכוללים גם חסימת האפשרות לחיוג למספרים מסוימים. עם זאת, החוק לא יאפשר חסימה של מספרי חירום ומוקדי סיוע.
שר התקשורת שלמה קרעי השיב לביקורת של האופוזיציה ואמר: "ההסדר יאפשר למספר משמעותי של אנשים לממש את עצמאותם האישית ולצרוך שירותי תקשורת לפי רצונם ולפי אורחות חייהם ותפיסת עולמם".
העברת רשות האכיפה במקרקעין לבן גביר אושרה הלילה בתמיכת 55 חברי כנסת אל מול 51 שהתנגדו. החוק אושר מעביר את הסמכות על הרשות שאחראית על אכיפת עבירות בנייה ממשרד האוצר למשרד לביטחון לאומי, כפי שהובטח לבן גביר בהסכמים הקואליציוניים. הרשות גם תקבל סמכויות נוספות ומעתה תאכוף גם עבירות פסולת.
ההקלות לערוץ 14 אושרו בתמיכת 44 חברי כנסת מול 37 שהתנגדו. החוק מאריך את ההקלות לערוצים המחזיקים ברישיון של ערוצים זעירים וייעודיים (14,9 ,24 והלא TV) בשנה וחצי נוספות. מדובר ברישיון עם שורת הקלות לעומת הרישיונות לשידור חדשות, בהם מחזיקים ערוצים 12 ו-13. בין היתר, הערוצים הזעירים פטורים מתשלום דמי רישיון לרשות השנייה בגובה של כמה מיליוני שקלים בשנה, פטורים מהקמת חברת חדשות נפרדת ויכולים להיות מוחזקים על ידי אדם אחד המחזיק ב-100% מהערוץ, במקום 74%.
רפורמת התמרוקים והמזון אושרה פה אחד בלא מתנגדים בקריאה השנייה והשלישית. החוק מחיל את הרגולציה האירופית על תמרוקים ומזון מחו"ל, מה שיקל על ייבואם לישראל. עם זאת, מוצרים רבים הוחרגו מהרפורמה ויבואניהם יידרשו לעמוד בתקן הישראלי. משר הבריאות אריאל בוסו נמסר לאחר אישור החוק: "אנחנו מובילים שינוי תפיסה היסטורי במשרד הבריאות לרווחת הציבור - פחות רגולציה ובירוקרטיה ויותר חופש ליבואנים וליצרנים תוך שמירה שבריאות הציבור תישמר. הרפורמות במזון ותמרוקים הן כלי משמעותי במאבק הלאומי ביוקר המחיה ויובילו להקלה על הנטל הכלכלי שמוטל על האזרחים ולהורדת עלויות במאות עד אלפי שקלים בשנה לכל משק בית".
עוד אושר פה אחד בתמיכת 9 ח"כים חוק המטרו. החוק מייצר את המסגרת הרגולטורית והמימונית שתאפשר את הקמת הרכבת התחתית בגוש דן, פרויקט שעלותו מוערכת ביותר מ־150 מיליארד שקל. חוק המטרו המקורי היה אמור לעלות להצבעה לפני כשנתיים בזמן כהונת ממשלת בנט־לפיד, אך זה לא קרה על רקע קריסת הקואליציה והתנגדות האופוזיציה אז (שהיום היא הקואליציה). בין היתר נקבע בחוק כי על בקשה להיתר שתוגש עד סוף שנת 2030 יחול היטל השבחה של 60% (במקום 72%), כי אדם שיש לו נכס או נכסים מסחריים בשטח גדול מ־100 מ"ר בסביבת המטרו ישלם היטל שנתי וכי בעלי עסקים בקרבת המטרו יפוצו ללא הוכחת פגיעה.
לפנות בוקר אושרה הצעת החוק שקידם משרד המשפטים, לפיה תיקי תעבורה קטנים יידונו באופן דיגיטלי. כך למשל, יהיה ניתן לדון באופן דיגיטלי בעבירות של שימוש בטלפון בנהיגה, נהיגה במהירות מופרזת, אי חגירת חגורת בטיחות וחציית קו הפרדה רצוף. החוק ייכנס לתוקף בעוד כשנה.
עוד אושרה בקריאה ראשונה הצעתו של יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), לשינוי שיטת בחירת נציב התלונות על השופטים. לפי החוק, הכנסת תהיה זו שתבחר את נציב תלונות הציבור על שופטים בהצבעה חשאית ברוב של 70 חברי כנסת, והוא יתמנה לאחר מכן בידי נשיא המדינה. כל עשרה חברי כנסת, בין אם מהקואליציה או האופוזיציה, יוכלו להציע מועמד לתפקיד. כיום, הוועדה לבחירת שופטים היא זו שבוחרת את הנציב. 53 ח"כים תמכו מול 48 שהתנגדו. ההצעה תקודם להצבעה בקריאה השנייה והשלישית, בכינוס פגרה מיוחד של הכנסת.