פרשנותמנכ"ל נגה התריע, והושתק על ידי מקהלת "יהיה בסדר"
פרשנות
מנכ"ל נגה התריע, והושתק על ידי מקהלת "יהיה בסדר"
הממשלה לא מכינה את הציבור למלחמה עם חזבאללה, למרות שהתרחיש עליו התריע שאול גולדשטיין הוא בהחלט סביר
בסוף השבוע שעבר כשרוחות של מלחמה כוללת מנשבות מצפון, מנכ"ל נגה, שאחראית על ניהול מערכת החשמל, שאול גולדשטיין, הזהיר כי משק החשמל הישראלי אינו ערוך לעימות עם חזבאללה. כשאמר ש"אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל אי אפשר יהיה לגור כאן", הוא ניסה להמחיש בשפת ההמונים מציאות כאוטית של חמסין ישראלי בלי מזגנים, בלי תחנות דלק פעילות, בלי כספומטים ושירותי סליקה, ובלי רמזורים.
מקץ שעתיים־שלוש בלי חשמל, תשתיות הסלולר יקרסו וזה לא משנה אם פלוני אלמוני רכש במיטב כספו גנרטור במחיר מופקע. "אנחנו במצב לא טוב, לא מוכנים למלחמה אמיתית. אנחנו חיים בעולם פנטזיונרי בעיניי", הדגיש.
בתגובה, גולדשטיין הועלה לשיחת ועידה בהולה עם שר האנרגיה אלי כהן ומנכ"ל משרדו יוסי דיין שבה ננזף, נדרש לחזור בו מדבריו ואף נשקלה הדחה בדירקטוריון נגה בראשות אלוף פיקוד הדרום לשעבר סמי תורג'מן. כך ייעשה למי שצעק בחוצות העיר כי המלך עירום, זהו דינו של המתריע בשער. ממש כמו התצפיתניות שזיהו את התארגנות חמאס ליד גדר עזה לפני 7 באוקטובר, אך מפקדיהן איימו עליהן במשפט צבאי.
כשגולדשטיין הזהיר מפני הקטסטרופה האנרגטית שמשחרת לפתחם של אזרחי ישראל, הוא דיבר מדם לבו. הידיעה שמערכת החשמל לא ערוכה לחלק גדול מתרחישי הקרב עם חזבאללה לא עוזבת אותו. הוא מכיר את נקודות התורפה של הרשת, את המסוגלות של המערכת לשקם אותה, את הפערים. הדברים שאמר ועליהם הוא עלול לשלם בקרוב בתפקידו, היו חייבים להיאמר כבר ממזמן לציבור הישראלי.
למעשה, בתחזיתו הקודרת באשר לאיתנות משק החשמל במצב של מלחמה כוללת, גולדשטיין לא חידש דבר. כבר בתחילת אפריל כלכליסט הביא את דבריו של ראש רשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון תא"ל יורם לרדו, שהזהיר מפני אותם אירועי עלטה. גם עליו קמה מקהלת ה"יהיה בסדר" בראשות שר האנרגיה ומנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. האחרון טען כי מדובר ב"כיסוי תחת".
לרדו אמר את הדברים במהלך כנס חירום שערכה התאחדות התעשיינים. באותו הכנס השתתף גם מנהל מחלקת החירום והרציפות התפקודית בנגה בר כהן, שסירב להתחייב על "רציפות אנרגטית" בתרחיש של מלחמה כוללת. כהן אמר ש"אנחנו מעריכים שהרבה מאוד מערכות ייצור שלנו ייפגעו ונאבד אלפי מגה־ואטים. יהיו פגיעות במערכות ההולכה והחלוקה של חשמל, הן בעקבות ירי רקטות ושריפות והן בעקבות אירועים של הפרות סדר שבמסגרתם ייפגעו עמודים ושנאים. פרט לשני אירועי עלטה ארציים, יהיו 11 הפסקות חשמל אזוריות ועוד הרבה מאוד הפסקות חשמל מקומיות".
בפורום מקצועי שהתכנס לפני כמה שבועות שפיגלר סיפר על מאמציה הכבירים של חברת החשמל לייצב את הרשת ולייצר לה יתירות באופן שימנע עלטה של ימים בחלקים נרחבים ברחבי הארץ: נרכשו תחנות משנה (תחמ"שים) ניידות שאמורות להחליף את אלה שעלולות להיפגע מהטילים או הכטב"מים של חזבאללה, האתרים לפריסתן בצפון כבר מופו וצוותי השטח של חברת החשמל תורגלו בחודשים האחרונים פעמיים במסגרת תרגילי פתע "רטובים", שדימו פגיעה בתחנת משנה ופריסה של תחנה חלופית. לפי שפיגלר, בתרגיל הראשון לקח לצוותים לפרוס את תחנת המשנה יומיים במקום שבוע - משך הזמן הדרוש בימים כתיקונם. בתרגיל השני מלאכת ההקמה נמשכה 12 שעות בלבד.
אלא שהמציאות בשטח בזמן מלחמה עם חזבאללה תהיה מורכבת ומסובכת הרבה יותר מכל תרגיל. תרחישי הייחוס המקובלים במערכת הביטחון מדברים על קצב אש חסר תקדים שיופנה לעבר ישראל מלבנון ויכלול למעלה מ־3,000 טילים ורקטות לעבר העורף - ביממה בודדת.
ייתכנו מצבים שבהם חיזבאללה ימקד את האש על מטרת נקודה בניסיון לזרוע בה הרס נרחב. זה יכול להיות בסיס של חיל האוויר, מפעל נשק, תחנת כוח, עיר בגוש דן. בשטח יהיו שריפות, שברי יירוט שיעופו לכל הכיוונים, כבישים שייחסמו. גם שפיגלר מודה שאם המצב בשטח לא יאפשר זאת, אנשיו, מסורים ומיומנים ככל שיהיו, לא ייצאו לשטח.
וגם כשייצאו לשטח, הם עלולים למצוא את עצמם מנותקים מן העולם החיצון. "תארו לעצמכם שאין תקשורת סלולרית, מה המשמעות על היכולת שלנו לספק מענה. היא קטסטרופלית. אפילו ברמת התקשורת בין העובדים שלנו להנהלה ולאנשי הביטחון שאמורים לדעת מי נמצא איפה. יש לנו מערכות והן לא כל כך מתפקדות", אמר שפיגלר. רק בחודשים האחרונים משרד התקשורת החל להיערך בנושא, במטרה להאריך את משך היתירות של תחנות הממסר המשרתות את הרשת הסלולרית בצפון. כ־40 מיליון שקל הועברו לחברות הסלולר כדי שירחיבו את היתירות של תחנות אלה משעתיים ללא חשמל לכ־12 שעות. גם אם העבודות האלה ימוצו בטרם תפרוץ המלחמה עם חזבאללה, בקו של חיפה ודרומה עדיין לא חושבים אפילו על מענה כזה.
שפיגלר, השר כהן ויו"ר נגה תורג'מן מייחסים לגולדשטיין "חוסר אחריות" ו"יצירת בהלה מיותרת בציבור". ציבור שכבר ראה וחווה בשמונה חודשים וחצי כל זעזוע, ציניות וזוועה שמדינה יכולה לזמן לאזרחיה, בעיקר בכל הקשור ללקיחת אחריות. וזה מבלי להתייחס כלל להפקרת העורף הישראלי לאלפי הטילים שעלולים לעוף לעבר כל נקודה ברחבי הארץ כמעט בכל רגע. וזה לא שמישהו כאן טרח להכין אותו לקראת המלחמה הגדולה שבפתח. אחרי הכל, לא צריך להבהיל את הציבור.