סגור
אפי נוה בית משפט השלום 16.1.19
יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה (צילום: ראובן קסטרו)

אפי נוה עותר נגד החלטת ועדת הבחירות שעלולה להביא לפסילת מועמדותו

החלטת ועדת הבחירות של לשכת עורכי הדין שלשום לפסול את כלל חתימות התמיכה הדיגיטליות של כל המועמדים עשויה להביא לפסילת נוה השבוע. אף שאמו נפטרה אתמול, מיהר ראש הלשכה לשעבר, שהורשע בפרשת ביקורת הגבולות בנתב"ג, להגיש היום עתירה דחופה למחוזי ולטעון: "ההחלטה התקבלה משיקולים פוליטיים זרים ופוגעת בזכות היסוד להיבחר"

אפי נוה, לשעבר ראש לשכת עורכי הדין המתמודד בבחירות לראשות הלשכה שיתקיימו בחודש יוני, הגיש היום (ו') עתירה מנהלית דחופה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד החלטת ועדת הבחירות של הלשכה לפסול את כלל טופסי החתימות הדיגיטליים של המועמדים בבחירות, החלטה שעשויה להביא לפסילת מועמדותו. נוה טוען כי "ההחלטה התקבלה משיקולים פוליטיים זרים ופוגעת בזכות היסוד להיבחר".
נוה וסיעתו "לשכה אחת" מבקשים מבית המשפט להוציא צו שיורה לוועדת הבחירות והיו"ר שלה, עו"ד שלומי באשי, לבטל את ההחלטה שהתקבלה שלשום לאחר ישיבה סוערת, לפיה "כל החתימות שהן חתימות דיגיטליות שהן לא מאושרות על פי חוק חתימה דיגיטלית תיפסלנה באופן שהן תהיינה VOID כאילו לא הוגשו מלכתחילה".
על כל מתמודד לראשות הלשכה היה להגיש לפחות 550 חתימות תמיכה של עורכי דין, כאשר לפי החלטה קודמת של הוועדה מחודש אפריל ניתן היה להגיש חתימות שאושרו באופן דיגיטלי בוויעוד חזותי כתנאי להתמודדות. אולם לאחר טענות שעלו, בהובלת עו"ד דורון ברזילי, לשעבר ראש הלשכה, המתמודד בבחירות, לפיה טופסי החתימות שהגיש נוה לא היו תקינים והוגשו שלא כדין, קיימה ועדת הבחירות ישיבה ביום רביעי, ולאחריה קיבלה את ההחלטה הרוחבית הנוגעת לכלל המועמדים - על פסילת כלל טופסי החתימות הדיגיטליים.
ההערכה היא כי צעד זה יפגע בנוה ועלול להביא לפסילת מועמדותו, היות שרבות מהחתימות שהגיש היו דיגיטליות, זאת בעוד במטה שלו טוענים שגם ללא החתימות הדיגיטליות הוא עומד בתנאי הסף, משום שהגיש כמות חתימות כפולה מהנדרש. ועדת הבחירות אמורה להתכנס ביום שלישי הקרוב לישיבה נוספת שבה תדון פרטנית בעניין בנוגע לכל אחד מהמועמדים, שיוגשו כלפי הטפסים שלו השגות.
נוה, שאמו בת ה-80 נפטרה אתמול, הגיש את העתירה "למעלה מן הצורך בתוך ימי אבל כבד על מנת למנוע שיהוי ולמרות שהחלטת הוועדה אינה פרסונלית וטרם קיבלנו מכתב רשמי מהלשכה הקושר בין החלטת ועדת הבחירות לבין מועמדותו של אפי נוה", כפי שמסר ראש המטה שלו, עו"ד רועי אברהמוביץ.
בעתירה נטען כי החלטת ועדת הבחירות היא "פסולה, בלתי חוקית שניתנה בהיעדר סמכות, החלטה בלתי סבירה במידה קיצונית ומנוגדת לעמדתם של יו"ר ועדת הבחירות והיועץ המשפטי של לשכת עורכי הדין". עוד נטען כי ההחלטה גם "אינה מנומקת כנדרש מגוף ציבורי סטטוטורי ואינה מבוססת על בדיקה מקדימה כראוי".
נוה מסתמך בעתירה בין השאר על החלטה קודמת של ועדת הבחירות מ-20 באפריל, לפיה אפשר להגיש חתימות תמיכה באמצעות אימות חזותי. לטענתו, ההחלטה שניתנה שלשום "מבטלת את אותה החלטה קודמת באופן רטרואקטיבי ופוגעת באופן בלתי סביר ובחוסר תום לב מובהק באינטרס ההסתמכות של המועמדים".
בנוסף הוא נסמך על כך שהיועץ המשפטי של הלשכה הביע את דעתו במהלך הישיבה השבוע, לפיה מדובר בהחלטה בלתי חוקית העומדת בניגוד לבדיקת מנגנון הלשכה אשר קבע כי כל המועמדים הגישו חתימות תמיכה תקינות. בנוסף מוזכר בעתירה מכתבו מאתמול של מנכ"ל לשכת עורכי הדין אורי אלפרסי ליו"ר ועדת הבחירות, שלפיו יישום ההחלטה מעמיד בספק את קיומן של הבחירות במועדן (אלפרסי הבהיר אתמול בערב כי מכתבו נועד רק להתריע בפני ועדת הבחירות שעליה לעמוד בלוח הזמנים הדחוק).
לטענת נוה בעתירה, "עסקינן בהחלטה רוחבית כללית חסרת כל פרופורציה, תוך מתן סמכות שרירותית לוועדת הבחירות להחליט באופן פוליטי בגורלם של המועמדים, תוך קביעת סד זמנים קצר וקיום דיון פרטני ביחס לכל מועמד".
הוא טוען עוד כי חתימות התמיכה שהגיש נעשו בשתי שיטות חוקיות – חתימות ידניות וחתימות באמצעות היוועדות חזותית בהתאם לכללים של ועדת האתיקה תוך צירוף תצהיר וצילום מסך של עורך הדין החותם לצד חתימתו. לטענתו, "החלטת ועדת הבחירות מתייחסת לחתימות דיגיטליות שאינן מאושרות על פי חוק חתימה דיגיטלית, אך לא ברורה כוונתה, ולאיזה חתימות, תוך שהיא מותירה אחריה סימני שאלה רבים ותהיות רבות". עוד הוא מוסיף כי הוא בטוח שחתימות התומכים שהגיש "אינן נחשבות חתימות אלקטרוניות בהתאם לחוק".
לדברי עו"ד אברהמוביץ, ראש המטה של נוה, "אנו מסתמכים על הודעת מנגנון הלשכה שהודיעה לנו רשמית שמועמדותו של נוה הוגשה כדין לאחר שהם בדקו את כלל חתימות התמיכה באפי נוה והודיעו לנו שהן הוגשו כדין, מעל המכסה הקבועה בכללי הבחירות ללשכת עורכי הדין".
נוה מתמודד בבחירות מול ראש לשכת עורכי הדין הזמני, עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר דורון ברזילי, חבר המועצה הארצית עו"ד אבי ללום, ח"כ לשעבר עו"ד רויטל סויד ועו"ד ארקדי אליגואשוילי, הפעיל במחוז ירושלים בלשכה.
ההחלטה השבוע של ועדת הבחירות היא רק בנוגע לפן הטכני של הגשת הרשימות וההחתמות, ללא קשר להרשעתו של נוה בפלילים ב-2022 בפרשת ביקורת הגבולות בנתב"ג. כזכור, בית משפט השלום בראשון לציון הרשיע אותו בכניסה ויציאה מישראל שלא כחוק ובקבלת דבר במרמה בפרשה בה הכניס בשערי נתב"ג את בת זוגו (שהורשעה עמו) באמצעות החתמת הכרטיס שלו, וזאת כדי להסתיר את כניסתה ויציאתה.
השניים נידונו למאסר על תנאי לחודשיים ולקנס כספי, והם מערערים על ההרשעה לבית המשפט המחוזי בטענה לאכיפה בררנית. כל עוד הערעור תלוי ועומד אין מדובר בפסק דין חלוט שפוסל את נוה מלהתמודד בבחירות לראשות הלשכה.