חודש לאחר הפיצוץ העז - שריפה במתחם תעש בהרצליה
חודש לאחר הפיצוץ העז - שריפה במתחם תעש בהרצליה
עשן מיתמר מאז הבוקר מעל למתחם תעש הנטוש בהרצליה - מטוסי כיבוי במקום. לפני חודש הרעיד פיצוץ עז את המתחם הנטוש. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר נערך דיון במשרד רה"מ בעקבות הפיצוץ, אולם הוויכוח בין משרד הביטחון ובין רשות מקרקעי ישראל באשר לאחריות על השטח לא הוכרע
עשן כבד מיתמר משעות הבוקר (ו') מעל מתחם תעש לשעבר בנוף ים שבהרצליה. כוחות הכיבוי וההצלה נמצאים כעת בשטח ומבררים את מקור העשן, ובשעה האחרונה הצטרפו למאמצי הכיבוי שני מטוסים. זאת, בשל חשש לפגיעה בלוחמי האש, מפני שהנחת העבודה היא ששטח תעש מכיל נפלים של חומרי נפץ.
נכון לשעה זו סיבת השריפה אינה ידועה. לפי מחוז דן של שירותי הכבאות וההצלה, ישנם מספר דיווחים סותרים על כך שנשמע פיצוץ ברגעים שלפני פרוץ השריפה, אך מבדיקה אווירית לא נראו ממצאים המעידים על פיצוץ במקום האירוע ונסיבות השריפה ייחקרו בהמשך. לפי עדויות תושבים המתגוררים באזור, לא נשמע כל רעש פיצוץ הבוקר, בעוד שלפני חודש כאשר התרחש פיצוץ חומר נפץ בקרקע המתחם הוא נשמע היטב וגל ההדף שלו הרעיד את בתי השכונה.
מדובר באותו מתחם שבו אירע כאמור פיצוץ רק לפני כחודש, כשלפי ההערכות הפיצוץ דאז התרחש בשל הימצאותם של חומרי נפץ ישנים שנותרו בקרקע כשהמפעל ננטש. המדינה התחייבה לנקות את הקרקע המזוהמת עד שנת 2019, אך הליך הניקוי לא החל עד עתה ולרשויות אין מידע באשר להימצאותם של חומרי נפץ נופים בקרקע. למרות שפיצוץ התרחש בשטח תעש רק לאחרונה והצביע על מסוכנות האזור, כיום מתאפשרת גישה כמעט חופשית לאתר, שכן הגדר שנבנתה סביבו נהרסה ואינה מהווה חסם משמעותי.
מפעל תעש נוף ים פעל בשנים 1950-1995, ויוצרו בו חומרי נפץ, תחמושת ואבק שריפה, וככל הנראה גם חומרי הדברה. המתחם כלל מתקני ייצור ואחסון, בתי זיקוק, מטווח, בריכות תשטיפי שפכים ופסולת ועוד. בשנת 1992 התפוצצו שני בונקרים תת-קרקעיים במפעל, והדבר הוביל למותם של שני בני אדם. 66 בני אדם נפצעו ונזק גדול נגרם למפעל ולסביבתו.
לאחר הפיצוץ שהתרחש בחודש שעבר, התנערו כלל הרשויות מאחריותן לשטח תעש הנטוש. במשרד הביטחון, שלו האחריות בישראל לחומרי נפץ, טענו כי השטח הושב לפני למעלה מעשור לרשות מקרקעי ישראל, ולמשרד הביטחון אין זיקה לקרקע והוא אינו אמון על טיהור הקרקע. אולם ברשות מקרקעי ישראל לא חתמו על העברה של השטח לידיהם עד היום. במשרד להגנת הסביבה, האחראי על טיהור הקרקע באמצעות החברה לשירותי איכות סביבה, טענו כי האחריות לחומרי נפץ מוטלת על משרד הביטחון.
המשרד להגנת הסביבה הודיע ביום הפיצוץ כי ידרוש ממשרד הביטחון ומתעש ״לתחקר מחדש את השטח כולו וכל שטח חשוד אחר, לבחון את הנושא הבטיחותי שבאחריותם, ולסלק את כל חומרי הנפץ, על מנת שניתן יהיה להתחיל לשקם את הקרקע בבטחה", אולם עד היום לא ברור מה עשו הרשויות בנדון בחודש שחלף כדי למנוע הישנות של מקרים דומים וסיכון חיי אדם. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר נערך דיון במשרד ראש הממשלה בעקבות הפיצוץ בתעש הרצליה, אולם הויכוח בין משרד הביטחון ובין רשות מקרקעי ישראל באשר לאחריות על השטח, לא הוכרע.