מנדלבליט: זו הפיכה משטרית, חובתו של העליון היא לבטל את החוקים
מנדלבליט: זו הפיכה משטרית, חובתו של העליון היא לבטל את החוקים
היועמ"ש לשעבר אמר כי יש "לבטל את התועבה החקיקתית הזאת", וקרא לעצירת החקיקה כתנאי להידברות: "כל עוד ההצעות מקודמות - אין על מה לדבר". ראש המל"ל לשעבר: "יש סכנה אמיתית ללכידות ולביטחון הלאומי". ביניש: "מבקשים להשתלט על כל המוסדות הדמוקרטיים"
היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט התייחס הערב (ג') למהפכה המשפטית, ובכנס המחקר לביטחון לאומי INSS אמר: "האבות המייסדים של מדינת ישראל האמינו בערכים המגולמים במדינת העצמאות. אנחנו חווים מהלך של הפיכה משטרית, וממש לא רפורמה משפטית כביכול". גם נשיאת העליון לשעבר דורית ביניש, שנאמה בכנס, הזהירה מפני התוכנית: "הממשלה מבקשת להשתלט על כל המוסדות הדמוקרטיים". ראש המל"ל לשעבר, איל חולתא, הזהיר: "יש סכנה ללכידות ולביטחון הלאומי".
מנדלבליט התייחס ליוזמות ההידברות סביב התוכנית ואמר סביר כי הוא בעדן, ו"יפה שעת אחת קודם", אך לדבריו "כאן אין הידברות. מדובר בביטול מוחלט של שיטת המשטר הדמוקרטית, של בית המשפט. אי אפשר לדבר על ביטול מוחלט של עצמאות מערכת המשפט. לכן, אסור לדבר בשום פנים ואופן לפני שהם עוצרים את החקיקה הזו. תעצרו, זה המינימום הנדרש. אם הם יעבירו אפילו אחת מהן, לא יהיה בכלל על מה לדבר".
מנדלבליט הוסיף: "יוזמי המהפכה המשטרית אומרים לנו 'מה אתם רוצים? ככה זה גם במדינות דמוקרטיות מערביות אחרות'. מפנים אותנו באדנות, והייתי אומר אפילו בחוצפה, בעיקר לקנדה. מדובר כמובן באמירת כזב. שם הם נעלבים מההשוואה".
מנדלבליט הביע תקווה שאם החקיקה תעבור בכנסת, בית המשפט העליון יבטל אותה. "זאת לא רק זכותם, אלא זאת תהיה חובתם לעשות כן. אני סומך עליהם, כי שני קווי ההגנה האלה לא ייפרצו, והם יעמדו בחובתם המשפטית ברוח מצוות האבות והמייסדים". עוד אמר היועמ"ש לשעבר: "יוזמי ההפיכה המשטרית אמרו שהתובע הכללי יהיה מינוי פוליטי של הממשלה. תביעה כללית פוליטית? לאן נגיע? כל ההצעות שמוקדמות בימים אלה נועדו לפגוע בעצמאות היסודות המשפטיים, ולבטל את תפקידם כשומרי סף של מדינת ישראל". מנדלבליט תהה: "האם זו הדרך? האם זו הרוח של מגילת העצמאות? האם זו הדרך של מנחם בגין? איך נגן על היחיד ללא עליונות המשפט".
גם נשיאת בית המשפט העליון לשעבר דורית ביניש, שכיהנה בין השנים 2012-2006, הזהירה בכנס מפני המהפכה המשפטית: "הרפורמה, כפי שנאמר, היא לא רפורמה משפטית בכלל. השאלה אם לתקן אותה או לא איננה על הפרק, והיא גם לא עניין של ימין או שמאל. הממשלה מבקשת להשתלט על כל המוסדות הדמוקרטיים".
היא הוסיפה: "אין לנו אף מוסד שיכול לבקר באיזשהו אופן את פעולות הממשלה. אין לנו שום כלי של בקרה, כי המבנה שלנו אחר. במבנה שלנו, האיזונים והבלמים הם על ידי המשפט, כי אין גוף אחר". עוד אמרה ביניש: "מה שחשוב לממשלה החדשה זו אם תהיה פסקת ההתגברות או לא. זה לא נשמע רציני. בית המשפט ממלא תפקיד בלתי רגיל בחשיבותו. לא יודע עד כמה מצבנו היה יכול להיות חמור בזירה הבינלאומית, לולא בית המשפט".
גם ראש המל"ל לשעבר, איל חולתא, אמר בכנס המכון לביטחון לאומי כי "אנחנו נמצאים בסיטואציה שאין כל כך ספק שלרפורמה יש השפעה קשה על הביטחון הלאומי הישראלי. לפני מספר שבועות הגענו לסיטואציה שלא קרתה מעולם בעבר בישראל - מרבית ראשי המל"ל התכנסו, וחתמנו על מכתב שבו התרענו על הסכנות שיש לביטחון הלאומי מהרפורמה. זה הגיע מתוך הבנה שיש כאן סכנה אמיתית לביטחון הלאומי".
ראש המל"ל לשעבר הוסיף כי "לא הייתה מחלוקת בינינו שהאופן שבו הדבר הזה קורה בצד חד צדדית ומהירה, זו סכנה ללכידות החברתית". לדבריו, "אנחנו מגיעים למצב של אמירות שמשרתי מילואים לא יתייצבו לקריאה. זה חייב להיעצר באופן שלא יממש את עצמו עד הסוף".