סגור
ארגון אור שלום
ילדי ארגון אור שלום (צילום: ארגון אור שלום )

הכר את העמותה
אור שלום: ארגון שנותן הזדמנות שנייה לילדים ונוער בסיכון

פעילותן המגוונות של עמותות בישראל מהוות חלק בלתי נפרד מסיפור ההצלחה החברתי, הכלכלי והסביבתי של כולנו. מידי שבוע נכיר עמותות נבחרות משלל תחומים וננסה לזהות את השפעותיהן על החיים בישראל, והפעם - ארגון אור שלום הפועל למען ילדים ונוער בסיכון

ארגון אור שלום הוקם לפני למעלה מ-40 שנה במטרה להעניק בית חם לילדים ונוער בסיכון שהוצאו מחזקת הוריהם על ידי רשויות הרווחה. הארגון מטפל כיום בכ-1,400 ילדים, נוער ובוגרים במספר מסגרות טיפול.
לעוד כתבות בערוץ TRUST
הארגון מסייע לשלב ילדים במשפחות אומנה באזור המרכז תוך מתן ליווי, תמיכה שוטפת וסל שירותים רחב לילדים ולמשפחה. כיום מעניק הארגון בית חם ל-800 ילדים הנמצאים בכ-600 משפחות אומנה וכן מפעיל 21 מעונות משפחתיים בשכונות מבוססות בפריסה ארצית. בכל מעון מתגוררים 12 ילדים ונערים יחד עם הורי הבית וילדיהם הביולוגיים. הילדים חווים חיי משפחה ואלה לוקחים חלק בחיי החברה והקהילה בשכונת מגוריהם כמו למשל בתנועות נוער וחוגים.
בנוסף, הארגון מספק הגנה מידית לתינוקות ופעוטות עד גיל שש שהוצאו מביתם בשל סכנה שנשקפה לחייהם. המשפחות המטפלות זמינות לקבלם 24/7, ומעניקות להם מקלט בטוח עד מציאת מסגרת קבועה.
באשר לבוגרים, הארגון דואג ללוות את בוגריו שמסיימים את שהותם הפורמלית במשפחות ובמשפחתונים בגיל 18 ועד הגיעם לגיל 27 במסגרת. כמו כן, מפעיל הארגון 12 דירות מעבר ברחבי הארץ. כיום התוכנית מלווה כבר יותר מ-350 בוגרים.
הארגון הוקם על ידי האל ושלי כהן, זוג פסיכולוגים יהודים מארצות הברית שעלו לארץ ב-1978. המעון המשפחתי הראשון נפתח במושב אבן ספיר שליד ירושלים, בו התגוררו 7–11 ילדים עם זוג הורי בית. משנת 2017 עומדת בראש הארגון טלי חלף, עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית. לצד המנכ"לית פועל בהתנדבות ועד מנהל בראשות ענת רמתי - שעשוע.
העמותה מתוקצבת בהיקף של כ-85% ממשרד הרווחה ו-15% נוספים מגיוס תרומות: 60% מישראל ו-40% מחו"ל. התוכנית זכתה בפרס אשלים בסך 5,000 דולר לשנת 2022 עבור קידום יוזמות חדשניות המקדמות ויוצרות הזדמנויות למוביליות חברתית-כלכלית.
הישגים וסיפורי הצלחה
  • הפקת ספר העיון "לראות את האור", ראשון ויחיד בתחומו בישראל הפורש דרך אסופת מאמרים ומחקרים את פניה המגוונות והעשירות של העבודה הטיפולית של הארגון. הספר מציע תמונה מקיפה ורבת פנים של מודלים לעבודה טיפולית פרטנית ומערכתית עם ילדים, נערים וצעירים נפגעי טראומה. אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי יכולים בעזרתו להרחיב את ארגז הכלים שלהם. הספר נמכר באתר צומת ספרים.
  • אינסה באס, בוגרת מעון משפחתי של אור שלום עובדת באמדוקס כמנהלת שיווק מוצר ובמקביל עובדת על סטארט-אפ אותו הקימה עם שני שותפים. בינואר הקרוב היא אמורה לנסוע לארה"ב בתקווה לגייס עוד שני מיליון דולר שחסרים להמשך פיתוח המיזם.
  • בשנת 2021 העניקה המועצה הכלכלית-חברתית של האו”ם (ECOSOC) ל"אור שלום", מעמד של ארגון מייעץ מקצועי לאו”ם ומוסדותיו. המשמעות: הכרה בארגון כמוביל ברמה העולמית בנושא האומנה. בין התמחויותיו הייחודיות: עבודה עם ילדים, נוער וצעירים שהוצאו מביתם; עבודה עם ילדים ונוער ברמות פגיעה וצרכים שונים; פיתוח תכניות המאפשרות שילוב בקהילה תוך שמירת זהות ושייכות למגזר ולדת.
תוכניות ומיזמים בולטים
לפני כשנתיים פותחה תוכנית ייחודית וייעודית לארגון "תוכנית ההשכלה" שמעניקה לילדים ונוער מענים מגוונים בתחום ומאפשרת להם לשפר את הישגיהם הלימודיים. מחקרים מראים שילדים שהוצאו להשמה חוץ ביתית מגיעים לרוב ממציאות מסכנת וטראומטית שיש לה השלכות מידיות בתחום הקוגניטיבי.
תוכניות הארגון משלימות את המענים שהילדים בו מקבלים בבתי הספר: תכנית יסודות נועדה לחזק את תלמידי היסודי באמצעות הקניית מיומנויות יסוד לימודיות בשפה וחשבון בעת כניסתם למסגרת האומנה והמשפחתונים, ותוכנית הכנה לבגרויות לתלמידי התיכון נועדה לחזק הישגיהם באמצעות מתן שיעורים פרטיים למבחני בגרות.
חסם או אתגר משמעותי
הארגון מתמודד בשלוש השנים האחרונות עם קושי גדול בגיוס משפחות אומנה מכלל המגזרים. הארגון מתאים את המשפחה לילד בהתאם לצרכיו האישיים וכדי לשמור על זהותו, תרבותו ודתו ולכן המשימה קשה ומאתגרת. הארגון מייחס את הקושי ל"פוסט קורונה" וכעת גם למשבר הלאומי המתרחש בישראל - הערכה שאינה מגובה במחקרים.
בנוסף, כחלק מהמחסור הארצי בכוח עבודה מהתחום הטיפולי, הארגון מתמודד כיום עם אתגר גדול ומשמעותי של גיוס כוח אדם איכותי מהתחום הטיפולי בדגש על עו"ס ומדריכים למעונות המשפחתיים.
יעדים ומטרות
  • הגדלה משמעותית של משפחות האומנה וההיקף הכולל של המוטבים בכלל מסגרות הטיפול בארגון.
  • הגדלת כוח אדם איכותי וטוב.
  • הרחבת פעילות הארגון לעבודה בקהילה, כדי להעניק גם לילדים ובני נוער הנתונים במצבי סיכון וחיים בביתם תמיכה בהם ובהוריהם באמצעות טיפול מיטבי-רגשי שימנע את הוצאתם של הילדים מהבית.
השפעת העמותה על ישראל מבחינה חברתית
במהלך 42 שנות פעילותו, ארגון אור שלום העניק וממשיך להעניק הזדמנות לחיים חדשים לעשרות אלפי ילדים ונוער בסיכון שאלמלא זכו לטיפול ולתמיכה זו לא היו מצליחים לצאת ממעגל המצוקה שנדונו לו בילדותם. מרבית בוגרי הארגון משרתים שרות צבאי או לאומי מלא, חלקם המשיכו לאחר מכן ללמוד ולעסוק בתחום הטיפול והרווחה.
* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.