ניתוחהכאוס מתפשט: ישראל בדרך להתנגשות רשויות
ניתוח
הכאוס מתפשט: ישראל בדרך להתנגשות רשויות
בליכוד פועלים להחרפת המאבק מול ביהמ"ש והיועמ"שית. כלכליסט מיפה את 6 מוקדי ההתנגשות המרכזיים שיובילו למשבר חוקתי
הקרבות בין הרשות המבצעת למחוקקת, בין יושבי ראש הוועדות בכנסת ליועצת המשפטית לממשלה והיועצים המשפטיים בכנסת, ובין השרים והח"כים למשטרה הולכים ומתעצמים: מהלכי החקיקה וההתבטאויות האחרונות של חברי הקואליציה מעוררים חשש להתפשטות הכאוס, ולכך שישראל בדרך להתנגשות בין רשויות השלטון.
רה"מ בנימין נתניהו אמנם הקפיא (למעט החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים) את גל החקיקה הדורסני של ההפיכה המשטרית, שנועד לרסק את מערכת בתי המשפט, אבל לא עצר את השרים והח"כים מלפגוע ברשויות השלטון ברגל גסה. מהלכי החקיקה יימשכו בקצב מוגבר במאי בכנס הקיץ, ואם השרים והח"כים של הקואליציה לא יורידו את הרגל מעל דוושת הגז – אנו עלולים להגיע לתאונה חזיתית בין הרשויות ולמשבר חוקתי מהדהד. "כלכליסט" ערך מיפוי של מוקדי ההתנגשות המסתמנים, והחשש העיקרי בכל אחד מהם:
1. דודי אמסלם נגד המשטרה
ח"כ דודי אמסלם (הליכוד) איים השבוע: "לא ירחק היום ותוקם ועדת חקירה ממלכתית על מה שקרה פה בחודשים האחרונים. חכה תראה כמה יועמדו לדין. אני מציע לך שבתאי, אל תהיה אחד מהם". שלשום טען שלא איים על שבתאי והודיע שיישר את ההדורים עמו.
החשש: משבר בין הממשלה למשטרה והחלשת כוחה של המשטרה.
2. איתמר בן גביר נגד בג"ץ
שופט בית המשפט העליון יצחק עמית קבע ש"אין השר לביטחון לאומי רשאי לתת הנחיות מבצעיות בדבר הדרכים ליישום מדיניותו. הדברים נכונים במיוחד לגבי מחאות והפגנות נגד השלטון". בתגובה הודיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי "אנחנו נתקן את פקודת המשטרה. ההחלטה שלפיה לשר אין שום יכולת אופרטיבית לממש את מדיניותו היא הפיכה לכל דבר".
החשש: משבר בין הממשלה לבג"ץ, והתערבות גסה של השר בעבודת המשטרה.
3. נבצרות: הקואליציה נגד היועמ"שית
מליאת הכנסת אמורה לאשר היום בקריאה שנייה ושלישית את חוק הנבצרות המונע מהיועמ"שית להוציא את נתניהו לנבצרות בנימוק של ניגוד עניינים. המשנה ליועמ"שית גיל לימון התריע שההצעה נועדה להקדים את ההחלטה של בג"ץ בעתירה להוצאת נתניהו לנבצרות. מגיש ההצעה, יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ: "לא ניתן להגיע למצב של הפיכה מצד פקידה, בכירה ככל שתהיה".
החשש: משבר חוקתי במקרה שבג"ץ יוציא את נתניהו לנבצרות.
4. המתנות: הליכוד נגד היועצים המשפטיים
ח"כ עמית הלוי (הליכוד) הגיש את הצעת החוק שתאפשר גיוס תרומות לכיסוי הוצאות משפטיות של בנימין, שרה ויאיר נתניהו. הצעת החוק שתועלה בשבוע הבא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית תאפשר לרה"מ לקבל 270 אלף דולר מבן דודו נתן מיליקובסקי חרף פסיקת בג"ץ, ולקבל גיוס המונים של כ־4 מיליון שקל. היועצת המשפטית של ועדת הכנסת ארבל אסטרחן קבעה: "הצעת החוק מעלה חשש אמיתי לפגיעה ביושרו של השירות הציבורי".
החשש: הצעת החוק הפרסונלית תיפסל בידי בג"ץ ותוביל למשבר חוקתי.
5. שלושה חוקים שהם סטירת לחי לבג"ץ
הקואליציה מקדמת לפני פסח את חקיקת "חוק דרעי 2" שיאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי לשוב לממשלה חרף פסיקת בג"ץ שלפיה אינו יכול לכהן כשר. לאחר הפסח תחוקק הקואליציה את חוק פסקת ההתגברות, שאוסר על בג"ץ לבטל חוקי יסוד, ואת חוק הגיוס. חקיקתם מהווה פגיעה קשה בבית המשפט העליון ועלולים להוביל לפסילתם.
החשש: משבר חוקתי.
6. משך כהונת הכנסת: הליכוד נגד הייעוץ
עימות נוסף מתפתח בין הליכוד לייעוץ המשפטי בסוגיית משך הכהונה של הכנסת ה־25: הליכוד פנה ליו"ר ועדת הבחירות שופט העליון נעם סולברג בטענה שהבחירות צריכות להתקיים ב־2 בנובמבר 2027. היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק סבורה שהמועד צריך להיות באוקטובר 2026. היועמ"שית צפויה אף היא להתנגד לעמדת הליכוד.
החשש: התנגשות בין הממשלה לייעוץ המשפטי לממשלה ולכנסת.