"יחס המפכ"ל ליועמ"שית הוא שבירת כלים טוטאלית. מחריד שזה קורה במשטרה"
"יחס המפכ"ל ליועמ"שית הוא שבירת כלים טוטאלית. מחריד שזה קורה במשטרה"
שאול גורדון, יועמ"ש המשטרה לשעבר, מזועזע מהתנהלות המפכ"ל מול דרישת בהרב־מיארה לעצור את הדחת יועמ"ש המשטרה. "זה חסר תקדים, מחר הוא עוד עלול לא להישמע לבג"ץ. אפשר לכבות את האור וללכת הביתה". אמש הקפיא לוי את ההליך עד לפגישה עם היועמ"שית
"היחס של המפכ"ל דני לוי להנחיות של היועמ"שית גלי בהרב־מיארה הוא בעיני שבירת כלים טוטאלית, מעבר לסיפור ההדחה של שומר סף, שהוא מאוד בעייתי כשלעצמו". כך אומר ל"כלכליסט" שאול גורדון, שכיהן כיועמ"ש המשטרה במשך עשור בין השנים 2006–2016. זאת בעקבות ההתנגשות בין המפכ"ל ליועמ"שית סביב סירובו המתמשך של לוי לדרישתה להקפיא את הדחתו של יועמ"ש המשטרה תנ"צ אלעזר כהנא והעברתו לתפקיד אחר – ראש חטיבת התביעות.
אמש המפכ"ל הלך צעד לאחור כאשר הודיע על הקפאת ההליך עד לפגישה עם היועמ"שית. "המפכ"ל ער למתרחש בתקשורת, ובהיותו ראש ארגון האמון על שמירה ואכיפת החוק בישראל - ומתוך תחושת אחריות - החליט שלא לדון במינוי ראש חטיבת התביעות עד לפגישתו עם היועמ"שית, שתתקיים בקרוב", נמסר מהמשטרה.
עוד לפני הודעת המפכ"ל ציין גורדון כי "זה די ברור שהקול שאנו שומעים הוא לא בהכרח רק הקול של המפכ"ל, וכנראה יש בחישה מאחורי הקלעים, אבל גם אם זו החלטה רק שלו, זה חמור וחסר תקדים, ואם זה לא נעצר בשלב הזה - אני לא משוכנע שאם מחר בג"ץ יורה למפכ"ל לעשות פעולה מסוימת - הוא לא יגיד 'אני לא מחויב. אני עצמאי וכל יכול'. מחריד שזה קורה במשטרה, שזהו הגוף שאמון על אכיפת החוק במדינת ישראל. בעיני זה מצב שאפשר לסגור את העסק, לכבות את האור וללכת הביתה".
ביום שני בערב בהרב־מיארה שלחה מכתב נוקב שני ללוי שבו דרשה ממנו שוב, אחרי סירובו הראשון, להקפיא את "מהלך הבזק חסר התקדים" שנעשה ללא התייעצות עמה ובניגוד לסיכום ביניהם ובניגוד לרצון כהנא, של הזזתו לתפקיד ראש חטיבת התביעות במשטרה. היא הבהירה ללוי שהוא "אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין", וכי "לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע, שבו משטרת ישראל - האחראית על הציות לחוק - מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות". המפכ"ל הבהיר שוב כי הוא ימשיך בהליך, אחרי שכבר כתב ליועמ"שית ש"לא מוכרת לי חובה בדין" להתייעץ עמה בעניין.
ראש חטיבת הדוברות במשטרה תנ"צ אסי אהרוני אמר ל"כלכליסט" אתמול בבוקר לפני הודעת המפכ"ל כי כשהמפכ"ל והיועמ"שית שוחחו בעת שיבוץ הדיונים בשבוע שעבר "הוא לא התחייב בפניה שיעצור את התהליך, אבל שהם ייפגשו לדבר היות ויש עוד 4 חודשים עד שהמינוי ייצא לפועל בפברואר".
לטענתו, מדובר בהליך מינוי מנהלי פנימי במשטרה שבסמכות המפכ"ל, ואין לו חובת התייעצות עם היועמ"שית בעת ההחלטה על העברה כהנא מתפקיד היועמ"ש ל"תפקיד שהוא קידום מבחינת תחומי האחריות והיקף העובדים, מערך שאמון על קרוב ל־90% מהתביעות שמוגשות בישראל".
גורדון אומר מנגד, ש"לגבי יועץ משפטי בכל ארגון, בטח במשטרה - יש פה הורות משותפת. זה לא רק אבא שהוא הממונה הישיר, אלא יש פה גם אמא, במקרה הזה היועמ"שית שהיא המנחה המקצועית, וזה קבוע בפקודות המשטרה. אם רוצים להעביר יועמ"ש משטרה מתפקידו בניגוד לרצונו, אחרי שלוש שנים, כשנהוג שקדנציות של תפקידים מקצועיים ארוכות יותר - זה מדליק נורה אדומה.
"יועץ משפטי הוא שומר סף, וצריכה להיות לו מידה מסויימת של עצמאות. כמו שאתה לא מפטר שופט, אלא אם חלילה הוא עשה עבירה פלילית - אתה לא מפטר או מזיז יועמ"ש. הנימוק של העברה לתפקיד רוחב אחר הוא כסות של מילים שאין מאחוריהן דבר. כשאתה מעביר קצין לתפקיד רח"ט תביעות מבלי שיש לו ניסיון אפילו יום אחד כתובע, זה לא נראה מינוי טבעי אלא כמו ניסיון הדחה. זה נעשה כדי שהוא יגיד 'אני לא רוצה את זה, אני הולך הביתה' - וזה מה שהם רוצים לשמוע. זה תרגיל שהוא כל כך שקוף שאני לא חושב שמישהו קונה אותו באמת. ודאי כאשר כולם מכירים את הרקע".
הכוונה היא להתייצבות של כהנא לימין היועמ"שית בעמדה שהיא הגישה לבג"ץ נגד קידומו הלא חוקי (שנבלם) של רפ"ק מאיר סוויסה, שנאשם בהשלכת רימוני הלם על מפגינים נגד ההפיכה המשטרית. "מי שאמור היה לחתום על תצהיר שיתמוך בעמדת המדינה לבג"ץ זו מ"מ ראש אגף משאבי אנוש דאז הדס שפירא־מדמוני, שסירבה לכך, ולכן ביקשו מאלעזר לחתום", אומר גורדון. "הוא חתם - ומאותו רגע סומן, בעוד היא קודמה בהמשך לדרגת ניצב. וזה בדיוק המסר שמנסים להעביר פה - יש מי שאיתנו ויש מי שלצרינו, ואנו יודעים להבחין ביניהם. אני מניח שאם אחת מ'דרישות התפקיד' היא שהיועמ"ש יהיה עושה דברם - הם יחפשו כעת מישהו מבחוץ, אלא אם יש להם מישהו מבפנים שהם מעריכים כ'יס מן'".
גורדון, שנמצא בקשר עם כהנא, אומר ש"הם היו שמחים אם הוא היה עוזב מרצונו - אבל הוא מרצונו לא יעזוב. הוא רוצה להמשיך בתפקידו ובטח ובטח לא להתמנות לרח"ט תביעות. אבל הוא ממלכתי ולא יתבטא בפומבי. ההתגייסות לטובתו של משפטנים, קציני משטרה ואנשי היועמ"ש שמחה אותו". לדברי גורדון, "הכלל עד היום היה שכאשר מגיעים לסוגיה משפטית, היועמ"שית היא הפוסקת בעניין. במקרה הזה היועמ"שית דרשה לעצור, להקפיא מצב ולבחון את הנושא, והמפכ"ל אמר לה בעצם 'הבנתי אותך, אבל אני ממשיך בשלי' - וזה תקדים שלא היה כמוהו בארץ. והחשש - למה שזה ייעצר מול היועמ"שית, הרי אותו דבר הוא יכול להגיד גם לבג"ץ. קשה אמנם להעלות על הדעת מצב כזה, אבל עד היום גם אף אחד לא העלה בדעתו שאם יועמ"ש אומר שמשהו בעייתי מבחינה חוקית - לא יספרו אותו. לא היה לזה תקדים במשטרה".