אדלשטיין דרש "הסכמה רחבה", ואלפי חיילי מילואים ישתחררו בניגוד לעמדת הצבא
אדלשטיין דרש "הסכמה רחבה", ואלפי חיילי מילואים ישתחררו בניגוד לעמדת הצבא
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת התפזרה מבלי שאישרה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להעלאת גיל הפטור ממילואים; זאת לנוכח חילוקי הדעות ולאחר שהיו"ר אדלשטיין דרש הסכמה כללית בין החברים בעניין; המשמעות היא ש-6,700 חיילי מילואים בוגרים ישוחררו אם החוק לא יוארך
ועדת החוץ והביטחון התפזרה היום (ד') מבלי שאישרה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית את הצעת חוק שירות ביטחון להעלאת גיל הפטור ממילואים. זאת לאחר שהיו"ר יולי אדלשטיין (הליכוד) סירב לקיים את ההצבעה כל עוד אין הסכמה רחבה בעניין. המשמעות היא ש-6,700 חיילי מילואים בוגרים ישוחררו משירות אם החוק לא יוארך.
החוק קובע שגיל הפטור יעלה בשנה: בעבור מי שאינו קצין יינתן הפטור משירות מילואים בגיל 41 במקום גיל 40; בעבור קצין יינתן הפטור בגיל 46 במקום גיל 45; ואילו בעבור חריגי הגיל, שר הביטחון יהיה רשאי לקבוע בצו, באישור ועדת החוץ והביטחון, כי פטור יינתן בגיל 50. הוראת השעה עתידה לפקוע ב-30 ביוני, ובקשת הממשלה הייתה להאריך אותה בשלושה חודשים.
גורמים בוועדה אמרו כי מנתוני הצבא עולה כי הוא היה יכול למצוא פתרונות אחרים במקום להאריך את גיל הפטור, וכן להגיש את הצעת החוק מוקדם יותר לכנסת ולא ברגע האחרון.
חברי האופוזיציה התנגדו בדיון לאשר את הבקשה. ח"כ רם בן ברק (יש עתיד) אמר כי "יש כאן משפחות שמתפרקות, עסקים שקורסים, ילדים שלא יודעים איך אבא שלהם נראה. אני חושב שבמקרה הזה צריך לסמוך על הפרט שאם הוא ירגיש שהוא יכול הוא יעשה את השנה הזו, ואם לא אז לא. אי אפשר להתעלם גם מפסיקת בג"ץ אתמול. יש לנו קצת אינטרס שהצבא יהיה בלחץ ויפעל להרחיב את השורות".
ח"כ גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי) אמר כי "הדרך שזה נעשה - כשמביאים את זה בדקה 90 ללא עבודת מטה - לא משדרת רצינות". סיעת המחנה הממלכתי הציעה לתמוך בהארכת הוראת השעה בשבועיים בלבד במהלכם יוצעו פתרונות אחרים על ידי מערכת הביטחון.
ח"כ אפרת רייטן (העבודה) הוסיפה כי "יש כאן ניצול של האחריות והממלכתיות". לעומתם ח"כ טלי גוטליב (הליכוד) אמרה: "בשונה מחוק הגיוס, אני מתייחסת לזה כצו השעה. אני במלחמה ואני לא מוכנה לדחות את בקשת הצבא".
אדלשטיין אמר כי "לא יהיה מצב שהארכת החוק הזה תעבור על כידוני הקואליציה ואחר כך אשמע במליאה חברי כנסת אומרים ש'הקואליציה מבוססת על משתמטים, ואנחנו נלחמנו שאשת המילואימניק תראה את בעלה סוף סוף'. לא יהיה - או שכולנו נדחה את הבקשה של צה"ל או שכולנו נסכים על משהו. אין לי שום אינטרס אישי, סיעתי, מפלגתי או קואליציוני להעביר את זה. או שנסכים על משהו - או שלא אבל כולנו ביחד".