דעהיזמים יפנים מגיעים ללמוד מהסטארט-אפ ניישן
דעה
יזמים יפנים מגיעים ללמוד מהסטארט-אפ ניישן
"אני מגיע היום לישראל יחד עם יותר ממאה אנשי עסקים ומתרגש מההזדמנות לחוות מקרוב חדשנות ופיתוח של ישראלים פורצי דרך", כך לדברי נישימורה יאשוטושי, שר הכלכלה, הסחר והתעשייה של יפן בטור מיוחד לכלכליסט
היחסים הכלכליים והקשרים העסקיים בין יפן וישראל צומחים בצורה מדהימה משנה לשנה. חלקה של יפן בהשקעות בתחום ההייטק הישראלי גדל באופן דרמטי במהלך השנים, והסתכם ב-12.8% בשנת 2022 עם סכום כולל של 1.558 מיליארד דולר. מספר החברות היפניות בישראל גדל פי שלושה בעשור האחרון, מ-30 ב-2014 לכ-90 חברות ב-2023.
נקודת המפנה שהביאה לצמיחה האדירה הזו חוזרת לשנת 2015 כאשר ראש ממשלת יפן דאז, שינזו אבה, חיזק את הקשרים הכלכליים בין המדינות, כשהוא מלווה בלמעלה משלושים חברות יפניות גדולות. בפברואר 2017 חתמו שתי המדינות על הסכם השקעות במטרה ליצור תנאים יציבים, שוויוניים, נוחים ושקופים להשקעות הדדיות. במאי של אותה השנה, במהלך ביקורו בישראל של שר הכלכלה, המסחר והתעשייה דאז, הירושיגה סאקו, הסכימו שתי המדינות להקים את Economic Innovation Policy Dialogue (EIPD) ואת Japan-Israel Innovation Network (JIIN) במטרה להאיץ את השותפות העסקית בין שתי המדינות.
כשראש הממשלה דאז, אבה, ביקר בישראל שוב בשנת 2018, התלוויתי אליו כסגן מזכיר הממשלה. ראש הממשלה אבה הציג בפני ראש הממשלה נתניהו את מאמצי ה-JIIN, שזה עתה יצא לדרך ותגובתו הייתה כי יש "פוטנציאל גדול" בשיתוף הפעולה בין הטכנולוגיה היפנית לחדשנות הישראלית. עברו מאז חמש שנים, ואני מרגיש ש"הפוטנציאל הגדול" מתממש בימים אלו.
חברות יפניות השקיעו בישראל, הקימו בה סניפים, מעבדות פיתוח ומחקר ואף מצאו חברות סטארט-אפ מבטיחות לממן. התרחבותן של חברות יפניות בישראל היא בלתי פוסקת. גם במהלך מגפת הקורונה, שיתוף הפעולה הכלכלי שלנו נשאר תוסס ויצירתי. הטיסות הישירות בין תל אביב לטוקיו, שהושקו במרץ האחרון, בהחלט יתרמו לשגשוג העסקי בין המדינות.
על בסיס היסודות החזקים שהניחו קודמיי, אני מגיע היום לישראל יחד עם יותר ממאה אנשי עסקים יפנים. בינואר השנה, כחלק מהשקת תוכנית סטארט-אפים ויזמים בת חמש שנים "J-StarX", הודעתי כי אלף יזמים צעירים יפנים יישלחו להכשרה בחו"ל על מנת ללמוד ממדינות סטארט-אפ מובילות כגון ישראל. לכן אני מאוד נרגש מההזדמנות הנהדרת הזו לחוות מקרוב חדשנות ופיתוח של ישראלים פורצי דרך. אני גם מצפה לדון בשיתוף פעולה אפשרי נוסף בין שתי המדינות במהלך מפגש ה-EIPD הרביעי והמליאה הרביעית של JIIN, שיתקיימו מחר בתל אביב.
אני מאמין שהקשרים העסקיים והכלכליים בין יפן וישראל הם בעלי יתרונות מעבר לקונטקסט הבילטרלי, ויוצרים פתרונות אפשריים לנושאים גלובליים שבראש סדר היום, דוגמת בינה מלאכותית, אבטחת סייבר, שינויי אקלים וחברות מזדקנות, ואף תורמים ליציבות ולשגשוג של העולם. אני סמוך ובטוח שמאמצינו לטפח את השותפות המרגשת והמבטיחה בין יפן לישראל, עוד יקצרו הישגים רבים.
נישימורה יאשוטושי הוא שר הכלכלה, הסחר והתעשייה של יפן