סגור
הרב גרשון אדלשטיין
הרב גרשון אדלשטיין (צילום: Kobi Gideon)

דברים שלא ידעתם
הגידו כן לזקן: איך בוחרים את גדול הדור?

האם הרב שך היה שמאלן ולמה הוא תמך בנתניהו, איך השפיל הרב אלישיב את הרבנות - והאם באמת תם עידן גדולי הדור? דברים שלא ידעתם על מנהיגי הציבור החרדי הליטאי - לרגל פטירתו של הרב אדלשטיין

הנהגה משולשת. אם היה משבר חמור במעמד גדולי התורה לפני פטירתו של מנהיג דגל התורה הרב גרשון אדלשטיין, העובדה שכלל לא ברור מי יירש אותו צפויה להחריף אותו. אדלשטיין, שכיהן רק שנה כמנהיג, לא הספיק לסמן יורש ויש שלושה מועמדים אפשריים: ראשי ישיבת סלבודקה, הרב משה הלל הירש (87) והרב אפרים דב לנדאו (93), וראש ישיבת עטרת ישראל, הרב ברוך מרדכי אזרחי (94).
גדול אבל של מי? גדול הדור הוא בדרך כלל כינוי למנהיג מפלגת דגל התורה הליטאית. הביטוי מעיד על השקפת הליטאים שהם האליטה האמיתית של העולם החרדי, מעל החסידים והמזרחים. גדול הדור הוא האיש שמקבל את ההחלטות בשאלות ציבוריות כמו אם להיכנס לקואליציה או לתמוך בנסיגה, לא בהכרח בשאלות הלכתיות.
סלבודקה שולטטטטת. בהיעדר מנהיג ברור, ייתכן שמועצת גדולי התורה של דגל התורה תהפוך לראשונה לפורום שבאמת מקבל החלטות. גם מעמדו של המנהיג הפוליטי של המפלגה, יו"ר ועדת הכספים הנצחי ח"כ משה גפני, צפוי להתחזק. ועדיין השמועות על סוף עידן גדולי הדור מוקדמות מדי. בחברה שמרנית כמו החברה החרדית מוסדות גוועים לאט. מה שברור זה שמעמדה של ישיבת סלבודקה, המזוהה עם תלמידי החזון איש, צפוי לנסיקה.


1 צפייה בגלריה
הלוויה הרב גרשון אדלשטיין
הלוויה הרב גרשון אדלשטיין
הלוויית הרב גרשון אדלשטיין
(צילום: שאול גולן)


ההתעוררות של הרב שך. מייסד דגל התורה, הרב אליעזר מנחם שך, נחשב למי שהתחיל את שרשרת גדולי הדור. שך נחשב בעבר, בטעות של הציבור החילוני, ל"סמולן" בשל עמדתו שיש לוותר על שטחים תמורת שלום. בפועל זה היה הרב שך שמנע את הקמת ממשלת שמאל צרה ב"תרגיל המסריח" ב-1990 והביא להקמת ממשלה בראשות יצחק שמיר. ההסבר שלו היה שהחרדים הולכים עם מי שהמסורתיים הקרובים ליהדות תומכים בו, כלומר הליכוד. לעומת זאת הקיבוצים של השמאל "מגדלים שפנים וחזירים". ב-1996 שך, שהיה נתון בתרדמה ממושכת עמוקה, התעורר לקראת הבחירות, הורה לתמוך בנתניהו מול פרס וחזר ושקע בתרדמה.
אני רק שאלה. אין בחירות לתפקיד גדול הדור. התשובה האמיתית לשאלה איך הוא נבחר היא לפי אורך התור, כלומר כמה מבקשים את עצתו וברכתו. עם זאת מקורביו של הגדול בהחלט יכולים לקדם אותו באמצעות הפצת סיפורים על גדולתו, כפי שעשו בני ביתו של הרב חיים קנייבסקי.
ראויים להצבעה, לא להנהגה. הרב שך נחשב לפטרון המזרחים החרדים ועודד מאוד את קליטתם במוסדות החינוך הליטאיים. הוא גם היה שותף להקמת ש"ס בשל סירוב החסידים להעניק להם ייצוג ריאלי באגודת ישראל. זה התגלה כפטנט פוליטי מדהים שמשך קולות מסורתיים למפלגה חרדית. אלא שמעמדו בעיני המזרחים נפגע מאוד כאשר אמר בבחירות 1992 ש"הספרדים עדיין אינם ראויים להנהגה".
פוסק או צדיק. יש שלושה מסלולים עיקריים לתפקיד גדול הדור הליטאי: ראש ישיבה כמו הרב שך; צדיק שמתבלט בהליכותיו כמו הרב אהרון לייב שטיינמן; או פוסק הלכה בכיר כמו הרב יוסף שלום אליישיב. הרב חיים קנייבסקי התבלט גם כדמות מיסטיות, מעין מקובל אשכנזי.
סגר כן, ליבה לא. בתקופת הקורונה הרב אדלשטיין התבלט כשבניגוד לרב קנייבסקי תמך בקבלת הוראות הממשלה לסגור את מוסדות החינוך. אבל המהלך החשוב ביותר שלו כמנהיג דגל התורה היה ללא ספק האיום שהמפלגה תרוץ בנפרד בבחירות מאגודת ישראל אם לא יבוטל מתווה לימודי הליבה של חסידות בעלז. האיום הזה הביא את ראש האופוזיציה אז בנימין נתניהו להתחייב שבעלז תקבל את הכסף גם בלי לימודי ליבה. כך סוכל הסיכוי העיקרי ללימודי חול של בנים חרדים בשנים הקרובות.
כתם הרבנות. הרב אלישיב סומן על ידי הרב שך כממשיכו, אף שהיה בעבר דיין בבית הדין הרבני הגדול שנחשב בעיני החרדים לחלק מהרבנות הראשית המוחרמת. אלישיב היה גם מי שהחליט לתמוך במועמדותו של הרב יונה מצגר לרב ראשי, ומקורביו הסבירו זאת ברצונו להשפיל את הרבנות. בהתחשב בהרשעתו של מצגר בשוחד זה ללא ספק עבד לו.
עקרון הסניוריטי. אחד הגורמים העיקריים לגדלותו של רב הוא הוותק שהוא צובר בתפקיד. הרב שך היה מנהיג הציבור הליטאי יותר מ-30 שנה, וזה אחד הדברים העיקריים שהפכו אותו לכל כך גדול. זה אומר שייתכן שמבין המנהיגים החדשים מי שיהפוך לגדול הדור הבא הוא מי שיאריך ימים.
עבודה זו בושה? האמונה היא שגדולי הדור מונחים משמים, אבל לפעמים הם עושים בדיוק ההפך אחד מהשני. הרב שך התנגד נחרצות ליציאה לעבודה. ממשיכו הרב אהרון לייב שטיינמן סבר שמי שלא יכול להתמיד בכולל צריך לצאת לעבוד וללמוד בשעות הפנאי. היום רבים נוהגים כך.