יועמ"שית הכנסת בוחנת פתרון להסדרת מעמד האזרחים החטופים והנעדרים
יועמ"שית הכנסת בוחנת פתרון להסדרת מעמד האזרחים החטופים והנעדרים
העדר התייחסות בחוק למצב של אזרחים חטופים ונעדרים מקשה על מתן סיוע מהיר ואוטומטי. הבדיקה שנפתחה לבקשת ראש מועצת אשכול לשעבר חיים ילין, תושב בארי, אמורה להסתיים ביום ראשון. אלה האפשרויות שנבחנות
היועצת המשפטי לכנסת, עו"ד שגית אפיק, בוחנת פתרונות להסדרה בחוק של מעמד החטופים והנעדרים. זאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי קשה מאוד לסייע כלכלית למשפחות בהעדר פתרון כזה, ופנייה של ראש מועצת אשכול לשעבר חיים ילין, תושב בארי.
אפיק מתכוונת להגיש מסמך ובו הצעות לפתרון כבר ביום ראשון, והודיעה לילין שניתן לדעתה להתחיל בהליכי חקיקה כבר ביום שני. לדברי ילין, אפיק אישרה שאין כנראה הסדרה בחקיקה: "אף פעם לא היה אירוע כזה וכל המערכת עדין בהלם". הוא ציין כי יועמ"שית הכנסת סבורה שבמצב חירום ניתן לקדם חקיקה מהירה שתחל ביום שני.
במסגרת זו נבדקות שלוש אופציות. המהירה ביותר היא הסדרת הנושא בתקנות - אבל זכויות בביטוח הלאומי מוסדרות בדרך כלל בחקיקה. שתי האופציות האחרות הן חקיקה ממשלתית או חקיקה פרטית. במקרה של חקיקה פרטית ניתן יהיה להשתמש בהצעת חוק הוועדה לטיפול במשפחות נעדרים אזרחיים של ח"כית נעמה לזימי מהעבודה והח"כים לשעבר נירה שפק מיש עתיד, תושבת כפר עזה, ומוסי רז ממרצ. ההצעה עברה בקריאה ראשונה בקדנציה הקודמת ולכן ניתן להחיל עליה דין רציפות ולקדמה בשינויים הדרושים במהירות לקריאה שנייה ושלישית.
אתמול חשף "כלכליסט" כי אין כל התייחסות בחוק הישראלית למצב של משפחות של אזרחים חטופים הנעדרים. זאת משום שהמצב הזה לא נחזה כלל. התוצאה היא שקשה מאוד לסייע למשפחות החטופים והנעדרים. משרד הביטחון יכול לסייע לנעדרים ושבויים חיילים. הביטוח הלאומי אחראי לפיצוי פצועי פעולות איבה ומשפחות של הרוגים ופצועים. אלא שבחוק הזה אין הגדרה של חטופים ונעדרים.
המספר הכולל של פצועים ונעדרים אזרחים אינו ידוע. החמאס הודיע על 150 חטופים, חלקם חיילים.
בין הזכויות המיידיות שמקבלים נפגעי פעולות איבה מהביטוח הלאומי (במימון משרד הביטחון): טיפול מיידי בנפגעי חרדה, סיוע בהכנסה, מימון אביזרים רפואיים ומימון טיפול רפואי וסיוע כלכלי למשפחה. בטווח הרחוק הם יכולים לקבל קצבת נכות: דמי ניידות, סיוע בדיור ומענקים שונים.
חוק מימון הוצאות למשפחות שבויים ונעדרים מקים ועדה מיוחדת שמחליטה על הסיוע שיוגש למשפחות של פצועים ונעדרים של מערכת הביטחון כולל מימון נסיעות לחו"ל.
משפחות הנעדרים מעוטף עזה כן מקבלות טיפול בחרדה ומצוקות נפשיות, אבל אין שום דרך אוטומטית להכיר בהן כנפגעי פעולות איבה ואין מענים למצבן המיוחד. מגישת התוכנית "זה מגיע לכם" בכאן רשת ב' ד"ר גילי תמיר אמרה ל"כלכליסט" כי מדובר ב"חור בחקיקה. צריך סל מענים מיוחדים למשפחות חטופים אבל אין סל כזה. חייבים לחוקק מיד חוק שמעניק מענים למשפחות האלו, כולל מענק בלי הוכחת נזק ובלי מבחן הכנסה".
תמיר סבורה כי עד שיתוקן החוק יש להגיש את בני משפחות החטופים במסלול עוקף של תביעות של נפגעים נפשיים בפעולות איבה. לדבריה, אם משרד הביטחון לא יטיל וטו זה יכול להעניק להם סיוע תוך שבועיים
מהביטוח הלאומי נמסר: "המוסד סבור שיש לתת מענה נפשי וכלכלי במסגרת הטיפול שלנו למשפחות החטופים והנעדרים. על מנת לקדם זאת, אנו נצטרך הכרה של הגורמים הרלבנטים במשפחות כנפגעי טרור ואיבה, ונסייע מיידית״. ממשרד העבודה האחראי לביטוח הלאומי טרם נמסרה תגובה. ילין אמר ל"כלכליסט" שחשוב לו להבהיר שתושבי העוטף רוצים לחזור אבל רק לאחר שיובטח שאין כל טרור מעזה: "זה אנחנו או הם. לא נחזור עם מיגון".
גל הירש: "משפחות של נעדרים וחטופים שצריכות סיוע יקבלו אותו"
הממונה על השבויים והנעדרים תא"ל (מיל') גל הירש אומר ש"מי מהמשפחות שצריכות סיוע כספי - יקבלו אותו. אנחנו נתקן תקנות ונגדיר סיוע כספי למשפחות הנעדרים והחטופים. אמא של חטוף או נעדר שצריכה טיפול רפואי או אבא שצריך סיוע נפשי או ילדים שנמצאים בשבר נורא - נדאג לכך שיקבלו סיוע צמוד ומחבק".
הירש אמר את הדברים אתמול (ה') בתדרוך לרגל הקמת המרכז הארצי למשפחות השבויים והנעדרים. הוא ציין שהטיפול במשפחות "יכול לקחת הרבה מאוד זמן".
בלשכתו אמרו ש"הממונה חושב שהמשפחות צריכות לקבל סיוע כספי. לא כל המשפחות שעכשיו מפורקות יכולות להמשיך לחיות כך. הוא רוצה שכבר יתקנו את התקנות ועובד על זה. אני מקווה שמשרדי הממשלה יירתמו למרות ההוצאה הכספית". כאמור, כלל לא ברור שניתן לפתור את הבעיה ברמת של תקנות (חקיקת משנה), אבל ייתכן שסיוע ראשוני אפשר לספק באמצעות תקנות.