פרשנותמינוי נציגת קהלת במשרד החינוך הוא עוד צעד לחיזוק ההפרטה של המערכת
פרשנות
מינוי נציגת קהלת במשרד החינוך הוא עוד צעד לחיזוק ההפרטה של המערכת
לפני 4 שנים חתם שר החינוך יואב קיש על החזון של פורום קהלת. עכשיו הוא ממנה את מנהלת מחלקת החינוך של הפורום למשנה למנכ"ל ואחראית על עצמאות המנהלים. האם אנחנו הולכים לקראת שביתה גדולה בחינוך העל יסודי?
לפני שלוש שנים חתם ח"כ יואב קיש על מסמך החזון של פורום קהלת בעד תחרות ובעד הגבלת התארגנויות עובדים (אבל המסמך לא מתייחס לחינוך). אתמול כשר חינוך מינה קיש את מנהלת מחלקת החינוך של פורום קהלת אביטל בן שלמה למשנה למנכ"ל המשרד. השאלה הגדולה היא כמה מהחזון של קהלת היא תביא למשרד, למשל עד כמה מתכוון קיש לפתוח את הדלתות לבתי ספר פרטיים.
כשמונה קיש לשר חינוך הוא הפתיע כשסיפר שביקש את התפקיד מראש הממשלה בנימין נתניהו. כחבר כנסת הוא דווקא היה פעיל בתחומים אחרים לגמרי, למשל ביטחון פנים וכמעט לא עסק בחינוך. התוצאה היא שיש לנו מושג מוגבל מאוד על עמדותיו, בעיקר שהוא בעד לחזק ערכים יהודיים במערכת החינוך בכלל ובבחינות הבגרות בפרט ומאוד מאמין בערך השירות הצבאי.
בהודעה על המינוי של בן שלמה נאמר שהיא תוביל את תחום האוטונומיה הניהולית. בכנס שנערך ב־2021 היא נתנה הרצאה קצרה על חילוץ בתי הספר והתלמידים מהמערכת הריכוזית והחונקת. על זה דווקא כולם (חוץ אולי ממפקחי משרד החינוך) מסכימים – ישראל היא מהמדינות שבהן יש למנהלים מעט השפעה וצריך להוציא אותם לחופשי.
לארגוני המורים לעומת זאת יש לא מעט סיבות לדאגה. היא תומכת בחוזים אישיים למורים. בהופעה של בן שלמה בכנסת בנושא רפורמת העצמאיות הניהולית גפ"ן היא אמרה שחסרה בה האפשרות לתת למנהלים להפנות חלק מהכסף למצוינות מורים. בעמוד הפייסבוק שלה שיתפה בקיץ האחרון פוסטים רבים נגד שביתת המורים ובין היתר גלויה 'שקובעת: "הסתדרות המורים מכשילה את ישראל. חתמו על עצומת הענק נגד שביתת המורים".
ב־2019 קיש היה אחד מחברי הכנסת שחתמו על "חזון המדינה" של פורום קהלת. משום מה המילה חינוך לא מופיעה בחזון. לעומת זאת מופיעות בו הדרישות ל"בוררות חובה בשירותים חיוניים, איסור שביתה פוליטית, חובת שקיפות בארגוני עובדים, והטמעת בתי־הדין לעבודה במערכת המשפט הכללית".
להסתדרות המורים יש מזל. הם כבר השיגו הסכם כששרת החינוך יפעת שאשא ביטון מתפקדת בפועל כנציגה שלהם. לעומת זאת ארגון המורים העל יסודיים צפוי לנהל את המשא ומתן כשיש לו שר האוצר קפיטליסטי במיוחד בצלאל סמוטריץ' ושר חינוך שמכניס את פורום קהלת לתוך המשרד. זה לא יהיה מופרז להתחיל לדבר על שביתת מורים ארוכה בתיכונים בשנה הבאה או אפילו כבר השנה.
בן שלמה היא אחד החתומים על מה שאפשר לכנות כמצע פורום קהלת בתחום החינוך מסמך בשם – "אוטונומיה ובחירה במערכת חינוך פתוחה". המלצה אחת של המסמך הזה היא חופש בחירה מוחלט להורים של מוסד החינוך שבו יילמדו הילדים שלהם בתחומי הרשות המקומית. כלומר מדובר בביטול בפועל של מדיניות האינטגרציה לשילוב תלמידים משכבות חברתיות שונות.
ההסכם הקואליציוני של המפלגות החרדיות עתיד לחזק מאוד את החינוך הפרטי בישראל. היום מוסדות פרטיים (שמוגדרים כמוכר שאינו רשמי) מקבלים 75% מתקציב הבסיס של מוסד ממלכתי ו"מוסדות פטור" מקבלים 55%. על פי ההסכם הם יקבלו את החלק הזה גם מתקציבים תוספתיים מה שיגדיל את תקציבם קרוב לפי שנים. אלא שהתוספת הזו תחול על כל בתי הספר הפרטיים ולא רק על החרדים – מה שעתיד להקל מאוד על פתיחת בתי ספר פרטיים גם בחברה החילונית.
על פי המסמך שבן שלמה חתומה עליו: "על משרד החינוך לראות בעין יפה ואף לעודד ניסיונות לפתוח בתי ספר חדשים דווקא ברשויות חלשות, ולספק לתלמידים אופציות חינוכיות טובות יותר, גם אם הדבר בא על חשבון בתי ספר קיימים. על המשרד להעניק הכרה ומימון לכל בית ספר שעומד בתנאים שקופים, אחידים וסבירים לרישוי". המשמעות של זה היא בעצם שוק פרוע של שכר לימוד ותשלומי הורים ופערי ענק בין בתי ספר. משמעות נוספת היא כמובן שהמוסדות הפרטיים ירכשו את המורים הטובים במשכורות מפתות והחוזים האישיים שבן שלמה בעדם יחדרו למערכת החינוך בדלת האחורית.
בציבור הדתי לאומי, שממנו באה בן שלמה וביחוד בציבור החרד"לי, כבר יש פריחה של חינוך פרטי על חשבון החינוך הממלכתי דתי. האם גם קיש תומך בהקמת מוסדות פרטיים שאליהם תוכל האליטה החילונית להבריח את ילדיה? לשכתו לא ענתה. ברור שהוא תומך גדול בתחרות. אם הוא יקל על האליטה החילונית לפתוח בתי ספר פרטיים, סביר להניח שרבים ממתנגדי הממשלה מהשכבות החזקות יודו לו על כך. אלא שדווקא מוסדות החינוך של בני השכבות החלשות שנוטים יותר להצביע לימין יפגעו מאוד.