סגור
פוטו סיכום 2023 כיפת ברזל
מיירטים של כיפת ברזל בפעולה. "בניגוד לפרסומים - לא חסרו מיירטים" (צילום: רויטרס\ AMIR COHEN)

הרווח הנקי של רפאל זינק ב-65% ברבעון; המנכ"ל: "בניגוד לפרסומים - לא חסרו לישראל מיירטים"

המלחמה הובילה לעלייה של 36% במכירות רפאל ברבעון השלישי ל-4.53 מיליארד שקל; הרווח הנקי הסתכם ב-189 מיליון שקל; החברה נהנית גם מהזמנת ענק לפיתוח מערכת היירוט בלייזר "מגן אור"; צבר ההזמנות: 60 מיליארד שקל

במשך כשנה וחודשיים מערכות ההגנה האוויריות קלע דוד וכיפת ברזל פעלו מסביב לשעון כדי ליירט טילים ורקטות ששוגרו לעבר ישראל, בעיקר מלבנון ועזה, והצורך הבהול בהן ניכר היטב גם בתוצאות הכספיות שפרסמה היום המפתחת והיצרנית שלהן רפאל.
ברבעון השלישי של השנה המכירות של החברה הסתכמו ב-4.53 מיליארד שקל, זינוק של 36% לעומת היקף מכירותיה ברבעון המקביל אשתקד והרווח הנקי שלה הסתכם ב-189 מיליון שקל. בין ינואר לספטמבר השנה מכירותיה הסתכמו ב-12.3 מיליארד שקל, עלייה של למעלה מ-30% מהתקופה המקבילה.
בתשעת החודשים הראשונים של 2024 הרווח הנקי של רפאל זינק ב-65% לעומת התקופה המקבילה והסתכם ביותר מ-550 מיליון שקל. הגידול הנרחב בהיקף פעילותה ניכר היטב גם בצבר ההזמנות שלה, שברבעון השלישי של השנה האמיר לכ-60 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ-40% לעומת הצבר שהציגה ברבעון השלישי של השנה שעברה.

1 צפייה בגלריה
יואב תורג'מן מנכ"ל חברת אלתא
יואב תורג'מן מנכ"ל חברת אלתא
יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל
(צילום: התעשייה האווירית)

הדוחות הכספיים של רפאל יפורסמו רק בשבועות הקרובים, ולפי התוצאות שהיא פרסמה היום ניכר שביצועיה הושפעו מהזמנות רבות שהפנה אליה משרד הביטחון ברקע המלחמה המתמשכת ובהיותה ספקית מרכזית של מערכות להגנה אווירית.
לאלה מתווספת הזמנת ענק בהיקף של כ-2 מיליארד שהיא קיבלה ביחד עם אלביט מערכות לפני חודש ממשרד הביטחון להאצת הפיתוח ותחילת תהליכי הייצור של מערכת ההגנה באמצעות לייזר רב-עצמה "מגן אור". רפאל היא הקבלן המרכזי בתוכנית זו, ורוב הכסף מהתקשרות זו יופנה אליה.
לפי מערכת הביטחון מערכת הלייזר תימסר לשימוש מבצעי במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר בעוד כשנה. היא אמורה להוזיל למחיר של שקלים בודדים את יכולות היירוט של רקטות קצרות טווח ושל כטב"מים. כיום איומים אלה נענים באמצעות שיגור מיירטים יקרים, לרוב של כיפת ברזל, שמחירו של אחד הוא כ-50 אלף דולר. במקביל למגן אור, רפאל שוקדת על פיתוח של מערכת לייזר ניידת, שתלווה כוחות חי"ר ושריון המתמרנים בשדה הקרב ותספק להם הגנה נקודתית מפצצות מרגמה, רקטות וכטב"מים.
במהלך המלחמה שנמשכת זה שנה וחודשיים כטב"מי נפץ ששוגרו לעבר ישראל מכמה חזיתות, במרכזן לבנון, אתגרו מאד את מערך ההגנה האווירית בעיקר בשל קשיים בגילויים ובזיהויים. לדברי מנכ"ל רפאל יואב תורג'מן "כטב"מים הם מטרות למערכת הלייזר שלנו, שתדע להפנות אליה קרן רבת עצמה ובמהירות האור". עם זאת, הצלחת יירוטם בלייזר טעונה בשיפור יכולות הגילוי והזיהוי שלהם בזמן אמת – פער שהקשה עד כה בהתמודדות של חיל האוויר איתם בהיותם כלי טייס קטנים, איטיים ובעלי חתימת מכ"ם נמוכה.
לדברי תורג'מן "גם אחרי שהלייזר ייכנס לשימוש מבצעי הביקושים הגבוהים לכיפת ברזל יימשכו. עד כה מערכות קלע ודוד וכיפת ברזל יירטו יותר מטרות ממה שכל מערכות ההגנה האוויריות בעולם יירטו ביחד במהלך 50 השנים האחרונות. אלה ביצועים יוצאי דופן שהוכיחו במשך תקופה ארוכה של לחימה יעילות ואמינות". תורג'מן הוסיף, כי בניגוד לפרסומים בעולם, לא חסרו לישראל טילי יירוט המשמשים להגנתה. "דאגנו לכך שלא יחסרו מיירטים לכיפת ברזל וכל מה שמערכת הביטחון ביקשה – סופק לה".
התוצאות של רפאל ברבעון השלישי מסמנות צמצום נוסף בפער במכירות בינה לבין שתי החברות הביטחוניות הגדולות בישראל, התעשייה האווירית ואלביט מערכות. מכירותיה ברבעון כבר מזנבות אחר היקף מכירותיהן של התעשייה האווירית, כ-1.54 מיליארד דולר ואלביט מערכות, כ-1.74 מיליארד דולר.
בשונה מתע"א ומאלביט שהן חברות מוטות יצוא, אף שהגדילו בשנה האחרונה באופן ניכר את היקף מכירותיהן לשוק הישראלי בשל המלחמה, כמחצית ממכירותיה של רפאל מופנים באופן קבוע לצה"ל. ברקע המלחמה, מכירותיה ברבעון השלישי לשוק הישראלי הסתכמו ב-56% שהם כ-2.52 מיליארד שקל מכלל מכירותיה. 19% ממכירותיה הופנו לאסיה, עוד 19% מהמכירות לאירופה והשאר לאמריקה ואזורים אחרים בעולם.