סגור
מימין בנימין נתניהו אלי פלדשטיין הדובר של נתניהו צחי הנגבי ראש המל"ל וראש הסגל צחי ברוורמן
"הכוורת". מימין: בנימין נתניהו, אלי פלדשטיין, הדובר של נתניהו צחי הנגבי, ראש המל"ל וראש הסגל צחי ברוורמן (צילומים: חיים גולדברג/פלאש90, דובר צה"ל, דנה קופל, אוהד צויגנברג)

פרשה רודפת פרשה: מים עכורים מציפים את האקווריום של רה"מ

ראש הסגל חוטף ביקורת בליכוד על התנהלותו, המנכ"ל מחפש ג'וב בדובאי, אחד היועצים עצור בחשד לעבירות ביטחוניות, ראש המל"ל נחקר על קבלת שוחד לכאורה, ומזכיר הממשלה לא מפסיק להתעמת עם היועמ"שית 

לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו סוערת בעקבות שורת פרסומים בשבועיים האחרונים הקשורים לחלק מהבכירים בה, האחרון שבהם טוען כי בלשכה החזיקו תיעוד רגיש של קצין בכיר במזכירות הצבאית וכי אנשי הלשכה השתמשו בתיעוד האישי של הקצין כדי לסחוט אותו לכאורה כדי שתתאפשר להם גישה לפרוטוקולים מימיה הראשונים של המלחמה על מנת לשנותם.
גורמים ממשלתיים מעריכים שיש קשר בין כל הפרשות שנבדקות לגבי לשכת רה"מ ובראשן טענות לזיוף הפרוטוקולים מישיבות הקבינט המדיני־ביטחוני וכן העברת חומר סודי ומסווג מהצבא לתקשורת הזרה באופן שעלול היה לפגוע בשלומם של החטופים שנמצאים בשבי חמאס. לפי פרסומים, ברוורמן ניסה לאסוף חומרים מהקבינט ואף פנה לקצרניות בבקשה שיעבירו אליו פרוטוקולים מסווגים מהעבר, וזאת כדי להראות שהכישלון של 7 באוקטובר הוא של מערכת הביטחון.
לשכת ראש הממשלה המכונה "האקווריום" היא מרכז העצבים של השלטון בישראל. כמעט כל דבר משמעותי שקורה בשירות הציבורי מגיע בדרך זו או אחרת ללשכת ראש הממשלה. לעובדים בלשכה, שהם משרות אמון של ראש הממשלה, יש משקל רב בקבלת ההחלטות ובעיקר בלחישה על אוזנו של נתניהו.
ליד ראש הממשלה מכהנת שורה של בכירים ויועצים: מנכ"ל המשרד, ראש הסגל של רה"מ, ראש המל"ל, מזכיר הממשלה, המזכיר הצבאי, דובר רה"מ, ראש מערך ההסברה הלאומי, יו"ר המועצה הלאומית לחברה וכלכלה ושורה של יועצים פוליטיים ומקצועיים. בין הגורמים השונים בלשכה יש חשדות הדדיים ותככים. חלק חושדים באחרים בפעילות עצמאית מדי. אבל כולם מתאחדים סביב הגנה על ה"בוס". יש כמה מהם שלא בוחלים בשכתוב ההיסטוריה או באיומים על בעלי תפקידים.
ראש הסגל ברוורמן צמוד מאוד לנתניהו, ונראה פעמים רבות עומד ומציץ מאחוריו בדיונים, בישיבות ובסיורים. ברוורמן הוא אחד האנשים הקרובים ביותר לנתניהו. כל מי שרוצה להגיע לפגישה עם ראש הממשלה או להזמינו לסיור צריך לעבור דרכו. ברוורמן נמנה עם המעגל הקרוב ביותר לנתניהו מאז 2013 כאשר מונה על ידו כראש מטה הבחירות של הליכוד. בנובמבר 2016 נתניהו מינה אותו לכהן כמזכיר הממשלה, במקום אביחי מנדלבליט שנבחר כיועץ המשפטי לממשלה. בדצמבר 2020 מונה ברוורמן לכמנכ"ל משרד רה"מ בפועל עד אמצע 2021. ביוני 2020, לאחר ההפסד של הליכוד בבחירות, ברוורמן היה ראש הסגל שלנתניהו כיו"ר האופוזיציה. בבחירות לכנסת ב־2021 ברוורמן הצטלם בקלפי כשהוא מחזיק פתק הצבעה של הליכוד, חרף האיסור על עובדי מדינה בכירים להביע עמדה פוליטית. בעקבות כך הוחלט לזמנו לבירור בנציבות.
בליכוד אומרים כי ברוורמן הוא למעשה "השרת" של בנימין ושרה נתניהו. בפברואר 2023 הופיע ברוורמן בוועדת הכספים של הכנסת בדיון על מעונות ראש הממשלה שבו הוחלט להגדיל בלא הגבלה את מימון ההוצאות של משפחת נתניהו בווילה בקיסריה. ברוורמן הכחיש אתמול את הטענות שהוא מעורב בפרשה האחרונה שנחשפה ומסר: "הטענה החמורה שאני מחזיק בתיעוד של קצין כלשהו או שניסיתי לסחוט מישהו — היא שקרית".
צחי ברוורמן נשוי לנאווה ברוורמן המכהנת כשופטת בית משפט השלום בתל אביב. בשנת 2017 פורסם כי הוא פנה לחברי הועדה לבחירת שופטים על מנת לקדם את רעייתו לכהונה כשופטת בבית המשפט המחוזי. בעקבות הפירסום בוטל הדיון על קידומו של רעייתו למחוזי. ביולי 2023 מונתה נאווה ברוורמן כשופטת בכירה בבית המשפט השלום בתל אביב. על ההחלטה, שהיא החלטה מינהלית ולא דורשת את אישורה של הוועדה לבחירת שופטים חתם השר למורשת אביחי אליהו (עוצמה יהודית) במקום שר המשפטים יריב לוין ובהסכמתה של נשיאת העליון אסתר חיות. הסיבה לכך היא "מניעות של שר המשפטים לדון בעניין" (מפני שיש לו היכרות עם צחי ברוורמן).
ברוורמן זוכה לביקורת בתוך הליכוד ובכירים במפלגה אומרים כי התנהלותו פוגעת בסופו של דבר בנתניהו. כך למשל דצמבר 2022 צייצה ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) נגד ברוורמן: "לידיעתך, נבחרתי בפריימריז — משהו שלעולם לא היית עובר מיזוגן שוביסט. אתה פוגע קשות בליכוד ובנתניהו העומד בראש. יועץ אחיתופל, זה מה שאתה". עם שר הביטחון המפוטר יואב גלנט היו לברוורמן יחסים עכורים.
חברים נוספים באקווריום
• יוסי שלי: מנכ"ל משרד ראש הממשלה שכבר חודשים רבים מחפש את דרכו החוצה. שלי מופקד בין היתר על אישור ההוצאות מהקופה הציבורית למעונותיו הפרטיים של נתניהו. הוא מעוניין להתמנות כשגריר ישראל באיחוד האמירויות, אלא שאישור המינוי בממשלה תלוי בנתניהו. ההערכה היא שהמינוי לא ייצא לפועל בטרם יספק את הסחורה באמצעות אישור של שיפוץ בתי נתניהו. שלי, יחד עם מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ, מיהר לפני כמה שבועות לבדוק את הנזקים שנגרמו לוילה בקיסרה כתוצאה מפגיעת כטב"ם. ב־2023 פורסם שאישה ברזילאית טענה ששלי ניצל את תפקידו הקודם כשגריר ישראל בברזיל כדי לנסות וליצור איתה קשר אינטימי לאחר שנזקקה לשירות של השגרירות לקבלת מידע על קבלת ויזה. שלי טען שהטענות שפורסמו לא היו ולא נבראו.
• יוסי פוקס: מזכיר הממשלה פוקס נחשב לאיש המקורב ביותר לבנימין נתניהו, אחרי ברוורמן. פוקס, ששימש בעבר כפרשן משפטי בערוץ 14, הפך לזרוע הביצוע של נתניהו לקידום החלטות ההפיכה מטרית ובאחרונה התעמת עם היועמ"שית גלי בהרב־מיארה ועם המשנה שלה גיל לימון.
• יונתן אוריך: הדובר ומנהל הניו מדיה של נתניהו, שצמוד אליו מאז 2015. בשנת 2019 אוריך נחקר באזהרה בקשר להטרדת עד המדינה במשפט נתניהו, שלמה פילבר. אוריך וברוורמן התייעצו באחרונה עם עו"ד עמית חדד, המייצג את נתניהו במשפטו.
• צחי הנגבי: ראש המל"ל הנגבי נחקר בשבוע שעבר על ידי המשטרה בחשד לכאורה לקבלת שוחד של 10,000 שקל מקבלן בתמורה למכתב המלצה. מטעמו של הנגבי נמסר: "מדובר על טענה שהועלתה במסגרת סכסוך אזרחי בין אנשי עסקים ופורסמה כבר לפני שנתיים. ראש המל"ל כבר הכחיש טענות אלה מיד עם פרסומן ומסר גרסתו זו גם למשטרה".
• אלי פלדשטיין: ממש בתחילת המלחמה הובא פדלשטיין לשמש כדובר ביטחוני בלשכת רה"מ. לאחר שלא קיבל סיווג בטחוני, הועבר ללשכתו של יוסי אבל אחר כך החל להיות צמוד לנתניהו בישיבות ובסיורים. פלדשטיין נעצר באחרונה בחשד לעבירות בטחוניות במלחמת חרבות ברזל. עורך דינו מכחיש את המיוחס לו.
מטעם ראש הממשלה נמסר בתגובה: "לשכתי נתונה למתקפה פרועה וחסרת מעצורים. זה מסע ציד מאורגן שנועד לפגוע בהנהגת המדינה".