תקציב 2024סמוטריץ': "חייבים לנהל שיח שמבוסס גם על סדרי עדיפויות. אין ארוחות חינם"
תקציב 2024
סמוטריץ': "חייבים לנהל שיח שמבוסס גם על סדרי עדיפויות. אין ארוחות חינם"
במכתב לחברי הממשלה, שר האוצר קרא להם לתמוך בתקציב: "כל קיצוץ הוא כואב וקשה, אבל מחויב המציאות". סמוטריץ' מדבר מצד אחד על "סדרי עדיפויות", אך מצד שני מתעקש כי "אף מגזר לא ירגיש שחרב עליו עולמו וחתכו לו בבשר החי". עוד ציין סמוטריץ' כי הנחה את משרדו לאפשר לשרים גמישות בבחירה היכן לקצץ
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שלח הבוקר (א') מכתב לשרים בו קרא להם לתמוך בהצעת התקציב שתוגש להם היום. "זה תקציב טוב והכרחי לתקופת המלחמה", טען סמוטריץ'.
"אני מאמין שהתוכנית התקציבית שגיבשנו בהתייעצות רחבה היא נכונה, טובה ומאוזנת, וממש לא מוגזמת בשמרנות שלה", כתב סמוטריץ'. "היא ערה לצרכים ולמשימות, היא מגדילה קצת את ההכנסה ומקטינה קצת את ההוצאה. אני מאמין שמצאנו את שביל הזהב, וממש מבקש את ההתגייסות של כולכם להצלחה. כל קיצוץ וכל ויתור הוא כואב וקשה, אבל זה מחויב המציאות".
במכתב מנסה סמוטריץ' להסביר לחברי הממשלה את תפיסת עולמו בגיבוש התקציב, ולראשונה מאמץ באופן פומבי שפה של שינוי סדרי עדיפויות. "אנחנו חייבים לנהל שיח שלא מבוסס רק על צרכים, אלא גם על סדרי עדיפויות. אין ארוחות חינם", כתב סמוטריץ'. עם זאת, הוא מכנה את השינוי בסדרי העדיפויות "שינוי זמני" ומדגיש כי מעבר להגדלת תקציב הביטחון ולהפניית כספים לשיקום העוטף הוא דאג להעביר כספים רבים "לחיזוק מערך בריאות הנפש, למשטרה, למשמר הלאומי, לכיתות הכוננות ולחיזוק מרכיבי הביטחון ביהודה ושומרון, בצפון ובדרום".
סמוטריץ' מזכיר מספר פעמים את "הסיכומים התקציביים" - הסכמים שנחתמו בין פקידי האוצר לבין משרדי הממשלה סביב התקציב. במסגרת סיכומים אלו הובטחו למשרדים השונים תוספות תקציב, ולכן השרים חשים כעת שהקיצוצים שמציע האוצר חריפים יותר מכפי שהם בפועל. "לכולנו היו חלומות ושאיפות לממש בתפקידים השונים שלנו, ושמחנו שרבים מהחלומות נכנסו לסיכומים התקציביים בתקציב המקורי, ועכשיו אנחנו נאלצים לוותר על לא מעט חלומות", כתב סמוטריץ'. עוד מבטיח סמוטריץ' לשרים שהסיכומים התקציביים יועברו למשרדים "כמה שיותר מהר". זאת, בשונה מהפרקטיקה של אגף תקציבים לעכב את מימוש הסיכומים התקציביים כאקט של מו"מ והפעלת כוח מול המשרד.
סמוטריץ', שעד כה דיבר על "כלכלה מאחדת", לא ויתר לגמרי על התפיסה הזו, וכתב כי הוא דאג שהקיצוצים והמסים יהיו כאלו ש"מצד אחד כולם ייכנסו מתחת לאלונקה וירגישו במשהו את ההתגייסות למימון המערכה, אך מאידך אף אדם או מגזר במדינה לא ירגישו את זה יותר מדי ויקום בבוקר בתחושה של שחרב עליו עולמו וחתכו לו בבשר החי. זה אתגר גדול, כמעט כמו לרבע מעגל. כולם מבינים ומסכימים שצריך לקצץ, אבל כל אחד מעדיף שזה יקרה בחצר של השכן". צריך להזכיר כי לגישה זו יש מחיר בדמות גירעון התחלתי של 6.5% תוצר, שכן כחלק מתפיסה זו סמוטריץ' לא הסכים לקדם הצעות למיסוי משקאות ממותקים, חד"פ, קרנות השתלמות, ביטול פטורים ממע"מ, דחיית נקודות זיכוי, הקפאת מדרגות מס ועוד.
סמוטריץ' כותב במכתבו כי "אנחנו מקצצים לעומק במה שמכונה שלא בצדק 'הכספים הקואלציונים', וזה קשה וכואב לכלל השותפים בקואליציה, שנאלצים לוותר על המון חלומות ותכניות שרצינו להגשים". סמוטריץ', שמנהל זה חודשים קמפיין נגד האבחנה בין "כספים מקצועיים" ל"כספים קואלציונים", ככל הנראה השתכנע שכספים רבים בתוך הכספים הקואלציונים הם לא הדחופים ביותר בשעת מלחמה, או שהוא הפנים כי ההשלכות של אי קיצוץ בכספים הקואליציוניים יכולות להיות חמורות.
בסוף מכתבו כותב סמוטריץ' כי "הנחיתי את אגף תקציבים לאפשר לכם גמישות מקסימלית בהפעלת התקציב ובבחירה מהיכן לקצץ ואלו פעולות להשאיר". המשמעות היא שלשרים תהיה יכולת להציע קיצוצים אחרים במקום הקיצוצים שהציעו פקידי האוצר, וכי המילה האחרונה לגבי מקורו של הקיצוץ בתוך המשרד תהיה של השר והמשרד הרלוונטיים.