סגור

דעה
הממשלה חונקת את היזמות הישראלית

הממשלה נותנת מענקים לחברות זרות במאמץ למשוך אותן להשתקע בארץ, ובכך פוגעת במשק הישראלי. חברות הענק חונקות את היזמות הישראלית בדילול כוח האדם על ידי המשאבים הפיננסיים שלהן, ומאלצות את היזמים הישראליים להרים ידיים או לחפש את כוח האדם הנחוץ להם בחו"ל

ישראל נמנית עם צמרת המדינות המפותחות בעולם, וידועה כסטארט-אפ ניישן, פורצת דרך טכנולוגית ומדעית. כלכלתה חזקה ויציבה – יותר משל רוב מדינות תבל, לכן אי אפשר שלא לתמוה על היחס הנהוג אצלנו בפני לא מעט חברות בינלאומיות – כאילו אנחנו עדיין בימים שבהם "תוצרת חוץ" הייתה סימן ההיכר של מוצר איכות, לעומת תוצרת הארץ הנחותה והלא מוערכת.
רק יחס זה יכול להסביר את היקף התמריצים שממשלת ישראל ממשיכה להעניק בנדיבות לחברות זרות במאמץ למשוך אותן לא רק להשקיע – אלא גם להשתקע בישראל. תמריצים אלה פוגעים פגיעה אנושה במשק הישראלי. מביך לחשוב כך, אבל ממשלת ישראל שבויה עדיין בידי התפיסה הקרתנית שכניסתן של חברות גלובליות לישראל מיטיבה עמנו ועם הכלכלה הישראלית. והרי ההיפך הוא הנכון. חברות ענק אלה חונקות את היזמות הישראלית. בכוחן הפיננסי שואבות כאן את אוצר הטבע העיקרי של ישראל - איכות כוח האדם. הן מדלדלות ומרוקנות את מאגרי הטאלנטים שלנו – ומאלצות את היזמים הישראליים פעמים רבות להרים ידיים או במקרים אחרים לרוץ ולחפש את כוח האדם הנחוץ להם – בחו"ל.
זה מה שהוביל למשבר החמור הפוקד היום את שוק העבודה בישראל. מאז ומתמיד הבעיה הייתה היעדר של מקומות עבודה ועודף גדול של מבקשי עבודה, שהתחרו על היצע דל מדי של משרות פנויות. ופתאום – עולם הפוך. מחסור חמור בעובדים. ולא רק בתחום אחד, או ברמת שכר אחת - אלא בכל בדרגים, בכל הרמות. אין היום מעסיק שאינו נאלץ להתמודד עם ה"מכה" הזאת – מחסור חמור וחסר תקדים בעובדים.
1 צפייה בגלריה
עסק קטן הקמת עסק סטארטאפ תוכנית עסקים קטנים 1
עסק קטן הקמת עסק סטארטאפ תוכנית עסקים קטנים 1
מדיניות הממשלה מסכנת את עתידה של ישראל כסטארט-אפ ניישן
(צילום: שאטרסטוק)
וכמו תמיד בשעות משבר – העסקים קטנים נפגעים ראשונים ובאורח הקשה ביותר. לעסקים הקטנים אין למעשה יכולת להתמודד עם העסקים הבינוניים והגדולים - לא בגיוס עובדים חדשים ולא ביכולת להחזיק את העובדים הנוכחים שלהם. אין לקטנים סיכוי להתחרות בפיתויי הגדולים – לא בגובה המשכורות, ולא בתנאים הנלווים. כל ניסיון לעמוד בכך יחייב את העסק להיכנס להוצאות שעד מהרה יאיימו על עתידו. כך נידון העסק הקטן להישאר זעיר, מבוסס על כוח האדם של בעל העסק. אבל אם אין לעסק עתיד ואין לו אפשרות לצמוח - מהי הצדקת קיומו כעסק עצמאי? לבעליו עדיף לחזור ולהיות שכירים – וזה מה שאכן קורה בלא מעט עסקים קטנים.
זה נכון בכל התחומים – גם בתחום ההייטק. לפי נתון שפורסם באחרונה על ידי מכון המדיניות SNP-I של Startup Nation Central – בחמש השנים האחרונות יש ירידה מתמשכת במספר הסטארט-אפים המוקמים בישראל. אחת הסיבות העיקריות לכך היא המחסור בעובדים וחוסר היכולת של הסטארט-אפים החדשים להתחרות עם העסקים הקיימים והמבוססים בגיוס הטאלנטים, שמספרם מוגבל.
המציאות העגומה הזאת – המסכנת את עתידה של ישראל לא רק כסטארט-אפ ניישן אלא גם כחלוצה ופורצת דרך בתחומי המדע והטכנולוגיה – אינה גזירת גורל, אלא במידה רבה פרי מדיניותה השגויה של הממשלה שחייבת להשתנות. את כספי המענקים חובה להשקיע בעסקים וביזמות כחול לבן.
נתן לוי הוא מנכ"ל אתר ניהול קריירה JobMaster