הממשלה אישרה: יבואנים ישירים שיפגעו ביבוא המקביל ייקנסו בעד 100 מיליון שקל
הממשלה אישרה: יבואנים ישירים שיפגעו ביבוא המקביל ייקנסו בעד 100 מיליון שקל
מדובר בתזכיר חוק שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת - כעת אישרה הממשלה החלת דין רציפות עליו; רשות התחרות תוכל לקנוס יבואן ישיר שיפגעו ביבוא המקביל בסכום של עד 8% מהמחזור השנתי שלו ועד ל-100 מיליון שקל
הממשלה אישרה היום (א') הצעה לתיקון חוק התחרות הכלכלית שהעלה שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת בניסיון למנוע פגיעה מצד יבואנים ישירים ביבואנים אישיים וביבואנים שמנהלים ייבוא מקביל. זאת, באופן שיאפשר לרשות התחרות לקנוס יבואן שפוגע ביבוא המקביל בסכום של עד 8% מהמחזור השנתי שלו ועד לסכום מרבי של 100 מיליון שקל.
מדובר בהצעה שאינה חדשה, ופרטיה הובאו בתזכיר חוק שפרסמה לפני כשנה שרת הכלכלה הקודמת, אורנה ברביבאי, במסגרת מהלכים שהובילה להורדת יוקר המחיה והניסיון להגביר את התחרות בשוקי המזון ומוצרי הצריכה. היא גובשה ביחד עם רשות התחרות והעומדת בראשה, מיכל כהן, אך בשל קוצר ימיה של הממשלה הקודמת לא אושרה סופית. ההצעה אושרה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, והיום אישרה הממשלה החלת דין רציפות עליה, כך שניתן יהיה להמשיך בהליכי החקיקה.
על פי הצעת החוק, ייאסר על יבואן ישיר לנקוט במהלכים שעלולים להפחית או למנוע יבוא תחרותי של סחורות לישראל באמצעות התניית תנאים מסחריים או שינוי של תנאים מסחריים קיימים, סירוב לספק סחורה או שירותים ועוד.
גובה הקנס שיוטל על יבואן שיפר את החוק וינקוט בפרקטיות אנטי-תחרותיות ייקבע בידי רשות התחרות, בהתבסס על נסיבותיו של כל מקרה ועל מידת הפגיעה שנגרמה בשל כך לתחרות במשק.
בלשכתו של שר הכלכלה ברקת אמרו היום כי תיקון החוק יאפשר את הגברת התחרות ביבוא, ובאופן שמשקף את רוח המאבק בעושק הצרכנים בישראל. לדבריו "אזרחי ישראל התרגלו לשלם הרבה יותר על מוצרים שבאירופה משלמים הרבה פחות. חלק מהבעיה היא חוסר תחרות וריכוזיות ביבוא".