היועמ"שית לבג"ץ: שר העבודה מנסה להמשיך בהנחות במעונות לאברכים משתמטים - בניגוד לחוק
היועמ"שית לבג"ץ: שר העבודה מנסה להמשיך בהנחות במעונות לאברכים משתמטים - בניגוד לחוק
בהרב מיארה טוענת שיש לחייב את השר יואב בן צור לפרסם מיד את מבחני ההנחות לכלל הציבור, והוא מעכב את הפרסום כלחץ לביטול החלטת היועצת להפסיק את ההנחות לאברכים משתמטים וכאמצעי לכפות פתרון בעניין. בן צור: "פרשנות היועצת שגויה, תפגע בילדים"
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה האשימה היום (ד') את שר העבודה יואב בן צור מש"ס כי הוא מנסה להמשיך במתן הנחות במעונות יום לאברכים משתמטים, וזאת בניגוד לחוק. היועצת קובעת שעל בג"ץ לחייב את השר לפרסם את מבחני ההנחות לכלל האוכלוסייה וללא האברכים המשתמטים. בן צור טען במכתב שצורף לתשובה שלה כי בהרב מיארה טועה בפרשנות החוק וכי הפסקת ההנחות תביא לפגיעה קשה בילדים שיאבדו את המעון ובאימהות שיפסיקו לעבוד.
בתשובה שהגישה היום הפרקליטות לבג"ץ מבהירה היועצת המשפטית לממשלה כי "כתוצאה של פסק הדין בעניין חוק הגיוס הממשלה לא רשאית לסבסד את לימודיהם של מי שחייבים בגיוס ואינם מתגייסים". היא מאשימה את בן צור ש"אינו מאפשר לכלל המשפחות הזכאיות לסבסוד לקבל את הסבסוד השנתי שהן זכאיות לו, כדי לכפות מציאת פתרון שיאפשר סבסוד גם של משפחות תלמידי ישיבות חייבי גיוס. התנהלות זו אינה כדין. לא ניתן למנוע זכאות לסבסוד של כלל האוכלוסייה הזכאית רק כדי לכפות פתרון שיאפשר לסבסד את משפחות תלמידי הישיבות חייבי הגיוס שאינם זכאיות לסבסוד".
ביוני קבע בג"ץ שבהיעדר חוק שמאפשר את השתמטות בחורי הישיבות על הצבא לפעול לגייסם. כן הורה להפסיק את קצבת הישיבות לכל תלמידי הישיבות שאיבדו את מעמד דחיית השירות. בהמשך קבעה בהרב מיארה שלא ניתן להמשיך להעניק לאברכים אלה הנחות במעונות יום. השר בן צור דרש שתאפשר הוראת מעבר של שנה אבל היא אפשרה רק שלושה חודשים לצורך התארגנות המשרד.
בתגובה התחכם השר והעביר בממשלה החלטה לפיה המבחנים לכלל מקבלי ההנחות יקבעו לשלושה חודשים בלבד ולא לשנה. בכך הפך את כלל הורים מקבלי ההנחות לבני ערובה של האברכים המשתמטים. במקביל מעכב השר כבר חודש וחצי את פרסום מבחני ההנחות לכלל הציבור והופך אותם לבני ערובה של המאבק שלו.
מדובר בהנחות של 1,300-2,300 שקל לחודש שהן המרכיב החשוב ביותר בסל ההטבות שמאפשר לאברכים ללמוד בישיבה במקום לשרת ולעבוד. על רקע זה הפך המאבק לעקרוני כל כך מבחינת ש"ס. על פי הערכות, בין היתר מעכב בן צור את ההנחות ל-20 אלף הורים חרדים שיש להם פטור משירות צבאי.
שלוש עתירות לבג"ץ הוגשו בנושא זה: עתירה של ארגונים חרדים שמבקשת להמשיך בהנחות, עתירה של התנועה לאיכות השלטון שמבקשת למנוע אפילו תקופת מעבר של שלושה חודשים ועתירה של קרן ברל כצנלסון ונעמת שמבקשת שבג"ץ יחייב את בן צור לפרסם מיד את מבחני ההנחות לכלל הציבור לשנה.
בתשובת הפרקליטות נאמר ש"שר העבודה מבקש להמשיך בסבסוד מעונות היום עבור לומדי הלימודים התורניים שהם חייבי הגיוס, לפי מבחני התמיכה, באופן העומד בניגוד לפסק הדין בעניין הגיוס". הפרקליטות מאשימה את השר ש"הוא משווה באופן מלאכותי וללא הצדקה את מצבם של מי שחייבים בגיוס ושאינם מגויסים לבין כלל האוכלוסייה הזקוקה וזכאית לסבסוד. ההשוואה המלאכותית והבלתי מוצדקת בין שתי הקבוצות סותרת את הדין מנוגדת לתכלית פסק הדין".
היועצת מציינת כי קבוצת הפעוטות שהוריהם אברכים משתמטים מונה 10,000 תינוקות בעוד השר מבקש לקחת כבני ערובה 74 אלף פעוטות נוספים. עמדת היועצת המשפטית היא כי על בג"ץ לדחות את עתירת הארגונים החרדים המבקשת להמשיך בהנחות. לעומת זאת בג"ץ צריך לטענתה לקבל את העתירה נגדית של קרן ברל כצנלסון ונעמת ולהורות לשר העבודה לפרסם לאלתר את מבחני ההנחות לכלל האוכלוסייה.
היועצת סרבה לבקש שר העבודה לייצוג נפרד בטענה שמדובר בנושא מנהלי ולא חוקתי או עקרוני. בנספח שצורף לעתירה טוען בן צור בתגובה שיש לקבוע תקופת מעבר של שנה לפני ביטול ההנחות. כמובן ההנחה היא שבתקופה זו תימצא דרך להמשיך בהנחות. לטענתו הנפגעים העיקריים מביטול ההנחות הם הקטינים והאימהות ולא תלמיד הישיבה שאיבד את דחיית השירות. "הקטין יאלץ לנדוד באמצע השנה ממסגרת למסגרת תוך פגיעה חמורה בהתפתחותו התקינה או חמור מכך לשבת בבית נעדר חברה ואילו האם ככל הנראה תאלץ לוותר על עבדותה", כתב. עוד יביא המהלך לדבריו לסגירת מעונות יום ומשפחתונים.
בן צור טוען כי יש להמשיך בהנחות גם בשל הסתמכות ההורים שרשמו את הילדים למעון על סמך הציפייה למחיר המסובסד. עוד טענה שהעלה היא שאין כל קשר בין מבחני ההנחות לנושא דחיית השירות ולכן אין להתנות ביניהם. לדבריו, הוראת היועצת המשפטית להפסיק את ההנחות היא "פרשנות שגויה".
מלשכת השר בן צור נמסר בתגובה ש"כבר חודשים ארוכים, שר העבודה פועל בכל דרך משפטית בכדי לפרסם את מבחני התמיכה והשר הנחה לפני מספר שבועות את היועצת המשפטית במשרד העבודה לחתום באופן מיידי על פרסום המבחנים כפי שאושר פה אחד בהחלטת ממשלה" (השר מתכוון למבחנים לשלושה חודשים בלבד. ש"א). לדבריו, "מי שמונעת את אישור מבחני התמיכה היא היועצת המשפטית לממשלה שנתנה הוראה ישירה לפקידים במשרדי הממשלה לפעול נגד החלטת הממשלה ולא לחתום על הפרסום ואף פועלת בצורה לא עניינית ודורסנית לטרפד כל מתווה או פשרה". בן צור טוען ש"הוראת הייעוץ המשפטי לממשלה היא לא חוקית ולא דמוקרטית ופוגעת בצורה חסרת רחמים ברווחת אלפי משפחות, במקומות עבודה של אלפי מטפלות ובפעוטות חסרי ישע. השר נחוש בדעתו לקיים את החלטת הממשלה ולחתום לאלתר על פרסום מבחני התמיכה". בפועל כיוון שבכירי המשרד מקיימים את הוראת בהרב מיארה אין לנחישות הזו שום משמעות.