בעקבות הוואקום במשרד רה"מ: אודי אדירי ומשה אדרי בדרך להתגייס למערכה
בעקבות הוואקום במשרד רה"מ: אודי אדירי ומשה אדרי בדרך להתגייס למערכה
מסתמן: מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר וראש הוועדה לאנרגיה אטומית יפעלו לצד שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שקיבל לידיו מנתניהו את ניהול הקבינט האזרחי-כלכלי. "אנחנו מגייסים עכשיו לשעברים", רמז אתמול הממונה על התקציבים יוגב גרדוס בדיון בוועדת הכספים על הבאתם של הבכירים
ראש הממשלה נתניהו החליט להעביר את ניהול הקבינט החברתי-כלכלי לידי סמוטריץ'. מדובר בצעד הגיוני בסך הכל, שכן נתניהו אמור לעסוק בניהול הפן הצבאי של המערכה וככל הנראה הוא נדרש גם לתת אתנן פוליטי לסמוטריץ' שהודר מקבינט ניהול המלחמה. סמוטריץ' קפץ על ההזדמנות בשתי ידיים והגדיר את עצמו אמש במסיבת העיתונאים כ"מי שמופקד על ניהול החזית העורפית", בכירים אחרים ניסחו זאת כך: "סמוטריץ' אחראי על כל הנושא האזרחי בזמן החירום".
האתגר הראשון של סמוטריץ' ושל אנשי משרד האוצר הוא להתמודד עם אנשי משרד ראש הממשלה, שיכולת הניהול שלהם מוטלת בספק. בהודעה הרשמית על העברת אחריות הקבינט לידי סמוטריץ' נכתב כי "את עבודת הוועדה ירכז מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי בתיאום עם מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר", ההודעה הזו לא משאירה מקום לספק: אמנם הועדה מועברת לסמוטריץ', אך יוסי שלי יישאר גורם דומיננטי שעשוי להקשות על עבודת הוועדה.
ולכן, מאז אמש עוסקים בכירי האוצר ושר האוצר בהנדסה תאגידית שתאפשר לייצר מבנים שיהיה ניתן לנהל בהם את "הכלכלה והחזית העורפית" מבלי להסתבך יותר מדי עם אנשי משרד ראש הממשלה. לשם כך ימונו שני פרויקטורים שידווחו לקבינט הכלכלי חברתי שבראשו שר האוצר בצלאל סמוטריץ.
הראשון, אודי אדירי - כיום מנכ"ל קבוצת בליליוס ולפני כן מנכ"ל משרד האנרגיה - עשוי לנהל את התחום האזרחי בעת חירום. המשימה המרכזית שלו תהיה לאפשר את המשך תפקוד המשק או כפי שזה מכונה בממשלה "רציפות תפקודית". אדירי ירכז את עבודת משרדי הממשלה, יגדיר סדרי עדיפויות וצרכים. המשימה הזו אמורה להיות מנוהלת על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה כיום יוסי שלי, אבל לאחרונה נשמעת ביקורת נוקבת על תפקודו ועל תפקוד המשרד בניהולו.
זוהי אחת הסיבות לכך שתפקידו של אדירי טרם הוגדר ונסגר. גם מי שאינו מומחה לפוליטיקה ממשלתית מבין כי הגדרת התפקיד של אדירי היא מתכון למתיחויות עם שלי במשרד רה"מ, ועם פקידים בכירים במשרדי ממשלה אחרים.
ואכן, נודע לכלכליסט כי אדירי התלבט רבות ועדיין מתלבט אם לקחת על עצמו את האחריות, וכי ייתכן שבסופו של דבר מינויו לא יבשיל. זאת, בין היתר, בשל היעדר סמכויות ברורות ומוטת שליטה מוגדרת ורחבה שתאפשר תמרון בעת המורכבת, תוך סנכרון עם גורמי ממשלה רבים בעלי אינטרסים שונים. לפי מקורות המעורים בפרטים, לא סביר שאדירי ייאות להיכנס לתפקיד מבלי שתחומי אחריותו ישורטטו באופן ברור.
הפרויקטור השני הוא תא"ל במיל' משה אדרי. ראש הוועדה לאנרגיה אטומית יקים מנהלת לשיקום ארוך טווח של עוטף עזה. בשלב זה בממשלה אומרים כי המנהלת תפעל במשך חמש שנים, אך ההיסטוריה של שיקום אזורים לאחר אסונות טבע וכן לקחים משיקום מפוני עוטף עזה מלמדת כי ההליך יכול להיות ארוך בהרבה. כעת נרקמת הצעת החלטה להקמת המנהלת, התקציב שלה ומספר העובדים בה, אבל עדיין לא סוכם אם המנהלת תוכפף למשרד ראש הממשלה או למשרד ממשלתי אחר. בכל מקרה העבודה ישירות מול הקבינט החברתי-כלכלי נועדה לאפשר למנהלת לפעול במהירות.
במהלך הדיון שהתקיים אתמול בוועדת כספים, רמז יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים על הבאתם הצפויה של הבכירים ואמר "אנחנו מגייסים עכשיו לשעברים".
זרוע שלישית של הקבינט החברתי-כלכלי היא התחום הכלכלי פיננסי, אותו ינהל מטבע הדברים מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר. בין השאר, הייזלר יעסוק בסוגיית המענקים ובגיבוש תקציב מדינה חדש שיותאם לעת חירום.
הקבינט החברתי כלכלי כונס אתמול (שני) בפעם הראשונה. לא התקבלו בו החלטות אלא רק נשמעו סקירות על ידי השרים על המצב בתחום העיסוק שלהם וקשיים שעולים בשטח. מחר ככל הנראה תתקיים ישיבה נוספת, כשהנושא הראשון שבו מבקשים לדון שם הוא תוכנית מענקים לעסקים שנפגעו במלחמה והנושא השני הוא סוגיית ריענון תושבי הדרום - כלומר, האפשרות שניתנה לאזרחים לשהות במלון למשך שבוע. כרגע מאוכלסים כבר 36 אלף חדרים מתוך מלאי של כ-50 אלף ועולה הצורך לקבוע סדרי עדיפויות לשימוש בתוכנית הרענון. לבסוף, הקבינט ידון גם בהסטת תקציבים ממשרדי הממשלה לטובת צרכים דחופים.