גנץ מאיים להצביע נגד התקציב בגלל הכספים הקואליציוניים
גנץ מאיים להצביע נגד התקציב בגלל הכספים הקואליציוניים
הניסיונות של ראש הממשלה ושר האוצר לשכנע את השר בני גנץ להגמיש את עמדתו לגבי התקציב - לא צלחו. העברתו בניגוד לעמדת גנץ תשקף קרע בממשלת החירום
המחלוקת על חלוקת הכספים הקואליציוניים גרמה לדחיית ישיבת הממשלה לאישור חוק תקציב חדש לשנת 2023 שתוכננה ליום שישי. היא תתקיים ככל הנראה ביום שני אחר הצהריים. 5 שרי המחנה הממלכתי מאיימים להצביע נגד בממשלה, אם לא יוקטן היקף הכספים הקואליציוניים שיחולקו ב־2023 וישונה הרכבם.
רק לאחר שתושג הסכמה לגבי הכספים הקואליציוניים, או במידה וראש הממשלה בנימין נתניהו יקבל החלטה לגבי היקפם וחלוקתם, יוכלו פקידי האוצר להשלים את הגשת הצעת התקציב לממשלה.
לנתניהו ולשר האוצר בצלאל סמוטריץ' יש רוב בממשלה, בכנסת ובוועדת הכספים בעד הצעת חוק תקציב 2023 גם ללא שרי וח"כי המחנה הממלכתי, והם יוכלו להעביר אותו בהצבעה ב־3 קריאות בכנסת, כפי שנחשף ב"כלכליסט". אבל, העברתו בניגוד לעמדתו של גנץ גם תשקף קרע בממשלת החירום וגם תחזק את גנץ מבחינה ציבורית.
על פי הסקרים האחרונים מפלגתו של גנץ מובילה עם 43-40 מנדטים כשהליכוד הרחק מאחור עם 18-17 מנדטים. בנוסף, אם לא יקוצצו הכספים הקואליציוניים הדבר יגרום להעמקת הקיצוץ בתקציב המדינה ובמשרדים הממשלה ולהגדלת הגירעון.
ביום חמישי נפגשו נתניהו וסמוטריץ' עם השרים בני גנץ וחילי טרופר (המחנה הממלכתי), כשברקע מנסה יו"ר ש"ס אריה דרעי לסייע בהשגת הסדר. הפגישה נערכה על רקע הודעתו לפני מספר שבועות של סמוטריץ' כי מהכספים הקואליציוניים יופשרו השנה 900 מיליון שקל ויקוצצו 1.6 מיליארד שקל. במחנה הממלכתי דורשים לקצץ סכום של 900 מיליון שקל השנה, ובנוסף ממה שנותר לשנת 2024 קיצוץ של כ־8 מיליארד שקל.
במחנה הממלכתי מבקשים בעיקר לקצץ בתקציבי הישיבות, החלת תנאי השכר של אופק חדש על המורות החרדיות שמשמעותו תוספת של 300 מיליון שקל השנה, ו־800 מיליון שקל בשנה הבאה, ולקצץ בתקציבי הישיבות וקצבאות לחרדים, ובכספים הקואליציוניים שהובטחו למשרד למשימות לאומיות בראשות אורית סטרוק (הציונות הדתית) - 700 מיליון שקלים לשנים 2023-4.
במחנה הממלכתי מזהירים כי מתן תוספות קואליציוניות ליעדים הללו בשנת 2023 יגרום לכך שבשנה הבאה יחול עליהן עדכון אוטומטי והן יגדלו.
עוד אומרים במחנה הממלכתי כי מייד לאחר פרוץ המלחמה חברי המפלגה "נכנסו מתחת לאלונקה" והצטרפו לממשלת החירום הלאומי, אבל הם לא מוכנים לתת יד לביזה של הקופה הציבורית לפי הגחמות של ראשי מפלגות הקואליציה.
חברת ועדת הכספים אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי), אשר נלחמת בוועדה עבור קיצוץ הכספים הקואליציוניים, צייצה בסוף השבוע ״לכולם בעם ברור שכספים מגזריים קואליציוניים לא רלבנטיים כעת. הכסף כולו צריך לעבור ללחימה, למפונים לעסקים ולחיזוק המשק בגין בור עלויות המלחמה. לכולם חוץ מלשר האוצר שלנו".
בפגישה ביום חמישי לא הושגו הסכמות והוטל על משרד האוצר לנסות ולמצוא פתרון. אלא שגם בתוך האוצר מתקשים למצוא נוסחה מוסכמת (ראו ידיעה בעמוד זה).
לזכותו של גנץ נזקפת הארכת כהונתו של נגיד בנק ישראל אמיר ירון, וזאת לאחר שהכניס להסכם הקואליציוני סעיף המחייב הארכה אוטומטית של כל המינויים הממשלתיים הבכירים שצריכים להסתיים בזמן המלחמה. כזכור, נתניהו לא התלהב מהאפשרות להאריך את כהונת ירון, אשר הירבה התריע ולבקר את מהלכי הממשלה והשפעתה השלילית על הכלכלה והמשק בתקופת הניסיונות להעביר את המהפכה המשטרית. נתניהו חיכה עד לשבוע שעבר בטרם הודיע על ההארכה.
כמו כן, עם הצטרפותו לקואליציה נמתחה על גנץ ביקורת על אי הכללת סעיף בהסכם הנוגע למדיניות הכלכלית. כעת גנץ לא יכול מהבחינה הפוליטית לתת יד להמשך ההפקרות של הכספים הקואליציוניים, שמובילים חברי הממשלה שהוא הצטרף אליה.