סגור
העיתון הדיגיטלי
08.04.25
ECA_001_v5
חברת דירוג האשראי פיץ'
חברת דירוג האשראי פיץ' (צילום: AP/Henny Ray Abrams)

פיץ' משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי, אך מזהירה מעליית החוב ומההפיכה המשטרית

חברת דירוג האשראי הותירה את דירוג ישראל ברמה A עם תחזית שלילית, וציינה כי פיטורי היועמ"שית ושינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים "עלולים להחליש את האיזונים והבלמים". הגירעון צפוי להגיע ל-5.7% ב-2025, גבוה מהיעד שנקבע בתקציב, ויחס החוב-תוצר ימשיך לטפס עד ל-73% ב-2026

חברת דירוג האשראי פיץ' (Fitch Ratings) הודיעה הערב (ב') שהיא משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי, ברמה A עם תחזית שלילית (כלומר היא עדיין שוקלת להוריד את הדירוג בטווח הקצר). תחזית הדירוג נשארת שלילית בעקבות העלייה בחוב הציבורי, אי היציבות הפוליטית ואי הוודאות לגבי עתיד המלחמה בעזה.
החברה מסבירה כי הותרת הדירוג משקפת איזון בין נקודות החוזקה של כלכלת ישראל לבין נקודות החולשה שלה. בצד החוזקות: כלכלה מגוונת וגמישה שיודעת ליצור צמיחה ועודף במאזן תשלומי המט"ח (כלומר נכנסים לישראל יותר דולרים מאשר יוצאים ממנה). אך מנגד, בצד החולשות: יחס חוב-תוצר גבוה, סיכונים ביטחוניים מוגברים שעדיין קיימים ורקורד של ממשלות לא יציבות שהכבידו על יכולות הממשלה לקבוע מדיניות.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

בפיץ' מציינים כי האירועים הגיאופוליטיים האחרונים, ובכלל זה היחלשות הפרוקסי האיראני ברחבי המזרח התיכון, הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל והפעולה הצבאית הישראלית באיראן אשתקד, חיזקו את מעמדה של ישראל והפחיתו את הסיכונים הקשורים לדירוג האשראי שלה, זאת למרות שהתלקחויות ספורדיות אפשריות והמתחים עם איראן יימשכו.
לגבי החידוש המלחמה בעזה, בפיץ' מניחים כי למרות שהיא צפויה לכלול פעולות אוויריות וקרקעיות אינטנסיביות ולהימשך מספר חודשים, גיוס המילואים יהיה נמוך מזה שנרשם ב-2023, "דבר שיפחית את ההשפעה על שוק העבודה, הכלכלה ומצבה הפיננסי של הממשלה (הגירעון והחוב - א"פ)" ומסכמים כי "אנו מצפים שישראל תישאר מעורבת מאוד בעזה בטווח הבינוני".
בפיץ' מעריכים כי הגירעון יירד מ-6.8% תמ"ג ב-2024 ל-5.7% ב-2025 - גבוה מהיעד של 4.9% שנקבע בתקציב. לדבריהם, "המלחמה התמשכת בעזה לא באה לידי ביטוי במלואה בתקציב שאושר". בחישוב מורחב יותר, התחזית היא לגירעון של 8.3% ב-2025 ו-7% ב-2026 - לעומת 9.4% ב-2024.
בחברה ציינו חלקים חיוביים של התקציב שנועדו לצמצם את הגירעון, כמו עליית המע"מ, חוק הרווחים הכלואים והעלאות מס נוספות, אך מתחו ביקורת עליו: "להערכתנו, הפחתת ההוצאות, במיוחד על השכר במגזר הציבורי, תקזז באופן חלקי את הגידול בהוצאות על 'כספים קואליציוניים' המיועדים לתמוך באג'נדות של מפלגות הקואליציה".
גרוע מכך, בפיץ' גם צופים כי הגירעון הנוכחי לא יאפשר ליחס החוב-תוצר לרדת, והוא ימשיך לעלות ל-73% עד שנת 2026, מ-68% ב-2024, מעל לחציון של מדינות בעלות דירוג זהה (A) העומד על 55% בשל גירעונות גבוהים. "הוצאות צבאיות גבוהות יותר מהתחזיות הן הסיכון העיקרי לתחזיות החוב שלנו", הסבירו בפיץ', אך הרגיעו וסייגו ש"תנאי המימון נותרו יציבים" - כלומר, לממשלת ישראל יכולת גיוס חוב ו"מבנה החוב של ישראל חזק".
באשר למצב הפוליטי ציינו בפיץ' כי "הבחירות הבאות צפויות להיערך באוקטובר 2026, אך הקואליציה הנוכחית עלולה ליפול מוקדם יותר, כאשר כמה סוגיות מפתח נותרו שנויות במחלוקת, כולל גיוס החרדים. לישראל יש רקורד של קואליציות שנמשכות רק לעתים נדירות לאורך כהונה מלאה. מהלכים פוליטיים פנימיים עלולים לערער את החוזקות המוסדיות של ישראל". בכלל זה מציינת פיץ' את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ואת המהלך שהתניעה הממשלה לפיטורי היועמ"שית, מהלכים שלדבריה "עלולים להחליש את האיזונים והבלמים". בפיץ' מתריעים כי "יש פער הולך וגדל בתוך החברה הישראלית לגבי כמה וכמה נושאי ליבה".
עוד עדות לפסימיות של פיץ' בא לידי ביטוי בתחזית הצמיחה שלה: לפי פיץ', הצמיחה הריאלית ב-2025 תסתכם בכ-3% בלבד (בעוד תחזית בנק ישראל עומדת על 4%, והתחזית של מודי'ס על 3.8%), וב-2026 ב-3.6% (לעומת 0.9% ב-2024). "אנו צופים כי ירידה ברמת גיוס המילואים ב-2025 וב-2026, בשילוב עם עלייה בסנטימנט בשל סיום החלק העצים של המלחמה, יתרום להתאוששות הצמיחה, כאשר ענף ההייטק הוכיח עמידות בשנת 2024, ואנו צופים כי הוא יישאר מנוע צמיחה בשנים הקרובות", נכתב.
בפיץ' מדגישים אלו גורמים או אירועים עלולים להוביל לפעולה שלילית בדירוג: עלייה מתמשכת ביחס החוב-תוצר בטווח הבינוני, למשל בשל כישלון להפחית גירעונות או צמיחה חלשה בתוצר; סיכונים פוליטיים מכל סוג: אירועים גיאופוליטיים או ביטחוניים שיש להם השפעה מהותית על הכלכלה או על הציבור או היחלשות של המוסדות שיש להם השלכות כלכליות.
באוגוסט אשתקד הורידה פיץ' את דירוג האשראי של ישראל מרמה A+ לרמה A עם תחזית דירוג שלילית, זאת בשל הימשכות המלחמה בעזה, הסיכונים הגיאו-פוליטיים והגירעון הגואה. בינואר, לאחר שהושגה הפסקת אש בין ישראל לחמאס, פרסמה פיץ' הודעה בה ציינה כי "הפסקת אש יציבה בעזה עם הפחתה משמעותית בעצימות הלחימה עשויה להוביל לירידה בהוצאות הביטחוניות של ישראל, להשפיע באופן חיובי על התיירות והבנייה, ולהגדיל את הסיכויים שהביצועים הכלכליים והפיסקליים של ישראל בשנת 2025 יהיו טובים מהציפיות הקודמות של החברה".