סגור
ההכרזה של יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד על ההשבתה אתמול
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד (צילום: קובי קואנקס)

פרשנות
שביתה במשק? ההסתדרות מתלבטת ומנסה לגשר עד הרגע האחרון

ההתלבטות העיקרית של היו"ר ארנון בר-דוד סביב השבתת המשק במחאה על ביטול עילת הסבירות היא כמה השביתה תהיה אפקטיבית. הוא חושש להתבזות אם המהלך לא יועיל והחקיקה תעבור. בינתיים הוא מנסה לקדם מתווה פשרה בין הקואליציה לאופוזיציה

ההתלבטות העיקרית של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בשאלת השבתת המשק במחאה על ביטול עילת הסבירות היא כמה השביתה תהיה אפקטיבית ותישא תוצאה של ביטול ההצבעה שמתוכננת בכנסת למחר (ב').
בר-דוד חושש להתבזות, להוביל להשבתת המשק תוך לקיחת סיכון שהוא מקים על עצמו חלק מהאיגודים המקצועיים בהסתדרות שמזוהים עם הליכוד ולמרות כל אלה החקיקה נוע תנוע. הוא חושש שבמצב כזה הוא גם יגורש מהעיר וגם יאכל את הדגים הרקובים.
בינתיים הוא מנסה לקדם מתווה פשרה סביב עילת הסבירות שהוצג בפגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום חמישי ופרטיו הוצגו גם לראשי האופוזיציה. מתווה הפשרה של ההסתדרות מבוסס על הצעות של פרופ' יובל אלבשן, פרופ' ידידה שטרן ועו"ד רז ניזרי, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. לפי המתווה, עילת הסבירות תצומצם כך שלא ניתן יהיה לפסול מכוחה בלבד החלטות ממשלה או החלטות של שרים אם מדובר בהחלטות שנוגעות למדיניות ונדונו ואושרו בישיבת ממשלה.
לפי אותו המתווה, לא ניתן יהיה לפסול החלטות ממשלה הקשורות למינויים של שרים וסגני שרים מכוחה של עילת הסבירות. שאר החלטות השרים, ובהן גם כאלה שקשורות למינויים ולא דורשות אישור של הכנסת, ימשיכו להית כפופות לביקורת שיפוטית לפי עילת הסבירות. לפי המתווה, שינויים אלה לא יחולו במצב של ממשלת מעבר.
עוד כולל המתווה הבנה הדדית בין הקואליציה לאופוזיציה שלפיה ימשיכו בהידברות להגעה להסכמות בשאר הנושאים שעל הפרק. זאת כשהממשלה תצהיר שלא תקדם חקיקה בנושא בלי הסכמה של 75 חברי כנסת ולמשך תקופה של שנה וחצי.
פגישה שהוא קיים לפני הצהריים עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד עסקה בין השאר באותו המתווה. הוא משוכנע שאם הצדדים ידונו בו הם יגלו שהפערים ביניהם ניתנים לגישור, ושפשרה היא מצב אפשרי שנמצא בהישג יד. לאחר שלפיד הגדיר את המתווה המוצע כ"בסיס לשיח משותף" בר-דוד קרא לצדדים "לגלות מנהיגות אחראית".
כל אלה בזמן ששעון החול אוזל, באופן שבר-דוד יהיה זה שיידרש לגלות בקרוב מנהיגות אחראית ואומץ. בכנסת כבר החל הדיון שיימשך לאורך כל היממה הקרובה ויגיע לשיאו מחר, בהצבעה בקריאות שנייה ושלישית על ביטול עילת הסבירות.
אחר הצהריים תיערך ישיבת חירום נוספת של ראשי ההסתדרות ונשיאות הארגונים העסקיים ל"קבלת החלטות" נוכח המבוי הסתום שאליו נקלעה המדינה, אלא אם תושג פשרה של הרגע האחרון.
מוקדם יותר היום יו"ר הארגונים העסקיים דובי אמיתי ניפגש עם ראשי פורום העסקים שמחכים עם הכרזותיהם על עצירת המשק לרוח הגבית מההסתדרות וממרכז השלטון המקומי. שם מקווים שאלה יתנהלו גם הפעם בדומה לאופן שבו הגיבו בשיאו של הסיבוב הקודם בסוף מרץ, עם פיטורי שר הביטחון יואב גלנט לאחר שהזהיר את נתניהו מהשלכותיה החמורות של ההפיכה על מערכת הביטחון.
אמיתי הוא איש ליכוד, מעריך את נתניהו ולדברי גורם שמקורב אליו "עדיין מתרגש כשנתניהו מדבר אליו". אמש - כשנקבעה ישיבת החירום בבניין ההסתדרות וברקע רעידת אדמה בצה"ל ובחיל האוויר והרשימה המתארכת והולכת של אנשי המילואים שהודיעו על הפסקת התנדבותם - הוא עשה את כל הדרך ממקום מגוריו במטולה שעל גבול הצפון לתל אביב בלב כבד.
אם זה היה תלוי בו, ייתכן שהיה מקבל עוד במהלך הלילה החלטה על השבתה מידית של המשק. הוא חושב שהבאת החוק לביטול עילת הסבירות להצבעה בכנסת באותו הנוסח שעבר בקריאה ראשונה היא מתכון לאסון. הוא מלא ביקורת גם על האופן שהקואליציה מנהלת את כל האירוע הזה מהרגע הראשון. על הדורסנות, על הקרע בעם, על ממדיו העצומים של האסון שכבר כאן – מוחשי ומייסר.
אלא שכל החלטה שתתקבל תהיה החלטה שעליה בראש ובראשונה חתום בר-דוד והוא, כאמור מתלבט. מי שהיה לצדו בישיבת החירום שהתקיימה בהסתדרות מדבר על לילה שלא יישכח. היא נמשכה כשש שעות, קולותיהם של המוחים שהקיפו את הבניין בארלוזורוב בתל אביב ותרועות הזמבורות חדרו את הקירות. באמצע נכנס גם הדיווח על ההליך הרפואי הבהול שעובר נתניהו בתל השומר להשתלת קוצב לב.
"דיברנו עם כל מי שאפשר היה לדבר, מצד הקואליציה ומסביבת ראש הממשלה ומצד האופוזיציה. מה שקרה בסוף השבוע בצבא הוא מגה-אירוע שמאחד את כולם מסביב לצורך לקבל החלטות דחופות. מהצד השני, אף אחד לא חושב שהוא זה שצריך לוותר, ובינתיים כולם מטפסים עוד יותר גבוה על עצים שאין לאף אחד מושג איך יורדים מהם", תיאר גורם שהיה שם.
בימים שההסתדרות והארגונים העסקיים מתנהלים בהססנות אל מול ההפיכה שמקדמת הקואליציה גם קולם של התעשיינים, קבוצה חזקה במשק, נאלם. נשיא ההתאחדות רון תומר, שמעורב במאמצים מאחורי הקלעים להביא את הצדדים לשולחן המשא ומתן בניסיון ליישב את המחלוקת, מתנגד להשבתת המשק.
גם אם ההסתדרות תקבל החלטה כזאת עם התכנסות ראשיה אחר הצהריים, תומר סבור שמדובר בהשבתה לא חוקית, פוליטית ולא פחות משני אלה - תביא את הקרע בעם אל קווי הייצור במפעלים – שרבים מהם נמצאים בפריפריה ורבים מעובדיהם מזוהים אידאולוגית עם הצד הימני של המפה הפוליטית. לפי תומר, "שביתה היא לא הדרך. היא לא חוקית, תעמיק את הפילוג, תוריד את הסכסוך למקומות העבודה ותרחיק אותנו מפתרון ורגיעה. המגזר העסקי הוא מיקרו-קוסמוס של החברה בישראל, ותפקידנו לגשר על הפערים ולא להעמיק אותם. שביתה בעת הזאת רק תלבה את האש".
וזה לא רק התעשיינים. יו"ר התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, כבר הבהיר לבר-דוד ולאמיתי שלא ייקח חלק בהשבתה, והוא סבור שעל ראשי האופוזיציה וראש הממשלה להתכנס ולחתור לפשרה. עמדה זו באה כשברקע ענף הנדל"ן נמצא בשפל, וכמעט במצב של עצירה מוחלטת.