המדינה לא מצליחה לפנות את קריית שמונה כבר 4 ימים
המדינה לא מצליחה לפנות את קריית שמונה כבר 4 ימים
נכון להיום, לא כל תושבי העיר פונו, למרות הסתייעות בסוכנות פרטית, ונותרו בעיר 5,000 תושבים. בינתיים, בעל מלונות אלרוב אלפרד אקירוב נתקל בביקורת על סירובו להעמיד את מלונותיו לרשות המפונים
בשבוע האחרון החמ"ל המשותף למשרד התיירות, התאחדות המלונות, רשות החירום הלאומית (רח"ל) ומשרד הפנים פועל כדי לשכן את תושבי היישובים המפונים בצפון ובדרום, ועד כה שוכנו בחדרי אירוח כ־160 אלף איש. עיקר המאמץ שלהם נסוב היום סביב המשך פינוי קרית שמונה, מהלך שנקלע לכאוס מאז הוחלט עליו בשישי. גורמים שעסקו בפינוי ובשיבוץ התושבים שביקשו להתפנות לבתי מלון וחדרי הארחה מספרים שבסוף השבוע העירייה קרסה תחת עומס האירוע ולא הצליחה לספק מענה לעשרות אלפי האנשים, והפרויקט הועבר לטיפול סוכנות התיירות הפרטית אמסלם טורס. אולם תוך זמן קצר גם היא החזירה את המושכות בחזרה לעירייה לאחר שלא עמדה בעומס.
שר התיירות חיים כץ הגיע היום לקרית שמונה במטרה, לדבריו, לסייע בהשלמת הליך שיבוץ תושבי העיר שנותרו בה לחדרי הארחה. "נמצאו פתרונות הארחה לכלל התושבים. ההליך יושלם היום", ניסו להרגיע היום בלשכת השר. לדבריהם, המטה הייעודי לשיבוץ מפונים פעיל 24 שעות ביממה ובאמצעותו אותרו עבור תושבי קריית שמונה כ־17 אלף מיטות. "לפי ההערכות העירייה, נכון לשעה זו (צהרי יום ב', ע"ק) כ־5,000 תושבים שוהים בעיר, כ־2,000 מתוכם אינם מעוניינים להתפנות ככל הנראה", אמרו.
גורם בחמ"ל המשותף אומר כי ככל שתושבי קרית שמונה שהוקצו להם אלפי חדרים יבחרו שלא לממש את זכותם - "ישתחררו עוד חדרים רבים לטובת המאגר של המפונים ויוכלו לשמש את המדינה. כרגע כמות החדרים הפנויה היא כ־3,000 חדרים, ואליהם יצטרפו עוד כ־2,000 חדרים, בהערכה, שלא ימוצו על ידי קרית שמונה - כלומר יהיו כ־5,000 חדרים פנויים. כשיסתיים פינוי העיר נעשה הערכת מצב של מלונות ונכניס למאגר הממשלתי חדרים נוספים".
כאמור, כ־160 אלף אנשים פונו עד כה לחדרי אירוח במלונות, אכסניות ובתי הארחה במימון המדינה. בחמ"ל המשותף, שהוקם כדי לנהל את מערך הקליטה של המפונים, עושים את השיבוצים וכל הזמן גם מחפשים עוד חדרים פנויים במטרה למצות את מירב האפשריות ולא להגיע למצב בו יצטרכו לפנות ישובים לבתי ספר, מתנ"סים ומוסדות ציבור אחרים.
בהתאחדות המלונות רשומים כ־58 אלף חדרים, ויחד עם חלק מאכסניות הנוער מספר החדרים מגיע לכ־63–64 אלף. עם זאת, בהתאחדות מסבירים שיש חדרים שבהם מתארחים עדיין תיירים, אנשי עסקים מחו"ל וצוותי תקשורת, וגם כ־3,000 חדרים באזורים סמוכי הגבול בצפון ובדרום שפונו - כך שההערכה היא שמדובר ב"ארסנל של כ־52 אלף חדרים למפונים, גם מפונים מיישובים סמוכי גבול מכוח החלטת ממשלה מטעמי בטחון וגם אנשים שהמדינה הוציאה לכמה ימי התרעננות".
השבוע אמר שר התיירות חיים כץ כי "קיים מחסור בחדרי אירוח בישראל. אנו פועלים למציאת פתרונות לכולם", וקרא "לכל המלונאים שטרם הקצו חדרים למפונים להתגייס למאמץ הלאומי".
כפי שסוכם בין כץ לאוצר, אנשים שהמדינה החליטה לפנות, אך יבחרו שלא להתאכסן במלון או בית הארחה במימון המדינה (למשל, להתפנות עצמאית לחברים או לשכור דירה) יהיו זכאים ל"דמי כלכלה" בגובה 200 שקל ליום למבוגר ו־100 שקל ליום לילד (עד גיל 18) - וזאת מיום הוראת הפינוי הרשמי ולמשך כל התקופה - דבר שעשוי לפנות יותר חדרים בבתי המלון וחדרי ההארחה.
במקביל, החשב הכללי באוצר הגיע לסיכום עם התאחדות המלונות, לפיו המדינה תשלם למלונות 410 שקל לא כולל מע"מ עבור לילה באירוח בפנסיון מלא (ארוחת בוקר וערב וארוחת צהריים קלה) של מבוגר במלון שיוגדר כ־5 כוכבים, 376 שקל במלון שיוגדר כ־4 כוכבים, ו־346 שקל למלון שיוגדר כ־3 כוכבים (ללא ארוחות מלאות). עבור ילד נוסף בחדר המדינה תשלם חצי מהמחיר למבוגר. עבור אירוח מבוגר באכסניות המדינה תשלם בפנסיון מלא 308 שקל ללילה למבוגר בחדר זוגי ו־427 למבוגר בחדר יחיד. עבור תוספת ילד עד גיל 12 בחדר משפחתי - 154 שקל, ועבור תוספת מבוגר שלישי בחדר זוגי 246 שקל.
בהסכם נקבעו קריטריונים בנוגע לשירותים שהמלונות מספקים לצורך דירוג המלונות. בנוסף ישנן דרישות מינימום כמו החלפת סדינים אחת לשבוע, החלפת מגבות אחת לשלושה ימים, פינוי זבל מהחדרים מדי יום, מתן שירותי כביסה מוזלים ודרישות מינימום לגבי הארוחות (למשל כשרות, אפשרות לתפריט טבעוני וצמחוני ועוד).
מי שזכאי לשהייה בחדרי האירוח ובמלונות על חשבון המדינה הם תושבי היישובים שפונו בהחלטת מערכת הביטחון במסגרת התוכנית "מרחק בטוח" - כלומר ישובי קו העימות בצפון, כולל קרית שמונה על 23 אלף תושביה - במרחק של עד 5 ק"מ מהגבול עם לבנון, ותושבי עוטף עזה במרחק של עד 4 ק"מ מהגבול עם עזה. בנוסף זכאים לה אותם תושבי יישובים שבהם הופעלה מה שמכונה תוכנית "משב רוח" - בדרום במרחק של 4–7 ק"מ מגבול עזה, כולל העיר שדרות, שהוצאו למלונות וחדרי אירוח לצורך "רענון" מימי הלחימה הקשים, כאשר שלשום אמר ראש רח"ל איתמר לרדו שאותם תושבים שהתפנו להתרעננות יוכלו להישאר היכן שהם נמצאים עד 2 בנובמבר.
בשבוע שעבר עם ההכרזה על החמ"ל המשותף, אחרי שפעל באופן וולונטרי ביוזמה עצמאית בימים הראשונים של המלחמה, אמר נשיא התאחדות המלונות אלי כהן כי "מלונאי ישראל נקראו אל הדגל וההתגייסות לטובת אזרחי ישראל היתה מוחלטת".
אולם, מסתבר שההתגייסות לא היתה מוחלטת. בענף המלונאות יש ביקורת חריפה על סירובו של אלפרד אקירוב, בעלי חברת הנדל"ן והמלונות אלרוב, להעמיד את שני מלונותיו היוקרתיים בירושלים - מלון ממילא ומלון מצודת דוד - לטובת המפונים, במסגרת ההסדר מול המדינה. אקירוב מסביר זאת במחסור בכוח אדם שמאלץ אותו לסגור את המלונות. ממילא כבר נסגר בעוד מצודת דוד פועל באופן חלקי על פני קומה אחת, כפי שדיווחה החברה לבורסה.
מנגד, בענף המלונאות, שרובו ככולו התגייס לטובת העניין, טוענים כי אקירוב בעיקר חושש לפגיעה במלונות היוקרה שלו. ביום שישי כץ עצמו שוחח עם אקירוב והציע לו סיוע בכל הנוגע למחסור בעובדים, אך זה לא שכנע אותו. "למדינה יש יכולת חוקית להלאים מלונות בעת חירום ולנהל אותם", אומר גורם בכיר בענף המלונאות, "אבל בגלל שהדברים נעשים בהידברות ושיתוף פעולה, השר התקשר למנהלי בתי מלון, ודיבר איתם, ולמשל במלון ענבל בירושלים הסכימו לפתוח את המלון למפונים. אקירוב לעומת זאת סירב ואמר לשר שהוא אינו מתכוון לתרום את המלון. ייתכן והוא חושש שהמפונים יהרסו לו את המלונות. ההחלטה שלו מקוממת ולא לעניין. כל בתי המלון, כולל מלונות הפרימיום והיוקרה משתפים פעולה, וכולם פתוחים עכשיו לטובת מפונים".
בדיקה במערכת ההזמנות של אלרוב מגלה שמלון ממילא סגור להזמנות לגמרי, בעוד ניתן היה להזמין חדרים במלון מצודת דוד דרך אתר האינטרנט הרשמי של המלון. באלרוב אומרים כי "מצודת דוד פועל רק עד כמה ימים ואז ייסגר", וכי המתארחים בו הם אורחים זרים וצוותי תקשורת שהזמינו מראש. הקבוצה מסרה בתגובה לטענות כי "בשל המצב הביטחוני אין לנו לצערנו את מספר העובדים שדרוש כדי לאפשר תפעול של המלונות בירושלים".