לאחר פרישת המחנה הממלכתי: הקואליציה מחדשת את החקיקה של "חוק הרבנים"
לאחר פרישת המחנה הממלכתי: הקואליציה מחדשת את החקיקה של "חוק הרבנים"
החוק, שנתפס כחלק מחוקי ההפיכה המשטרית ונועד במקור לאפשר כפיית מינוי של יותר מאלף רבנים על הרשויות המקומיות, הוקפא בחודש מרץ האחרון, לאחר שהקואליציה התקשתה לגבש לו רוב. כעת הוא חוזר לסדר היום, בגרסה מצומצמת יותר עם מינוי של מאות רבנים, ודיון בו יתקיים בוועדת החוקה. התנגדות של חברי כנסת בליכוד, ובהם טלי גוטליב ומשה סעדה, עשויה לסכל את החוק
ועדת החוקה תחדש את הדיונים על חוק הרבנים מתקופת ההפיכה המשטרית. זאת, לאחר שבחודש מרץ עצרו חברי כנסת מהליכוד את העלאת ההצעה בטענה שזו אינה השעה להצעות חוק שנויות במחלוקת.
הצעת החוק המקורית נועדה לאפשר לשר לשירותי דת למנות יותר מאלף רבנים נוספים ובגרסה הנוכחית היא מאפשרת לו למנות כ-300. נראה שיו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן מנסה לנצל את פרישת המחנה הממלכתי בתקווה שבקואליציה המצומצמת יהיה קל יותר להעביר את ההצעה.
הצעת החוק מחזקת, בין היתר, את שליטת השר לשירותי דת בגופים הבוחרים את רבני הערים. נראה שהיא חיונית ליו"ר ש"ס אריה דרעי כדי לאפשר את בחירת מקורבו הרב דוד יוסף לרב הראשי לירושלים, מה שיפנה את הדרך לאחיו הרב יהודה דרעי לתפקיד הרב הראשי לישראל.
יו״ר סיעת הימין הממלכתי ח״כ זאב אלקין כתב בתגובה לחזרתו של החוק: “אני שומע שהקואליציה החליטה לשוב ולקדם את אחד מחוקי המריבה: ‘חוק הרבנים’. נגמר כבר ה’ביחד ננצח’? ניצחנו כבר במלחמה בעזה ובצפון? עזבו אותנו מחוקי המריבה וחוקי הג׳ובים, בואו לצפון. הגליל צריך מכם סיוע והתגייסות, ולא את ‘חוק הרבנים’. מנותקים, תתעוררו!”
חברת ועדת החוקה, ח”כ יוליה מלינובסקי ממפלגת ישראל ביתנו תהתה: “ירדתם מן הפסים? אין מלחמה? אין חטופים? אין מילואימניקים? החיילים שלנו נלחמים בשטח ובמה אתם מתעסקים? בחוק הג’ובים שידאג למקורבים של ש”ס? הניתוק של הקואליציה הזו חוצה את הגבול פעם אחר פעם. מה שחשוב עכשיו זה למנות עוד מקורבים בכספים שהיו יכולים ללכת למטרות המלחמה? תתביישו!”.
מארגון עתים שנאבק בחוק מיומו הראשון נמסר ש"לא יתכן שביום כה קשה בו אנחנו מלווים לקבורה את מיטב בנינו שנפלו במלחמה הקשה בוחרת ועדת חוקה לקדם חוק שבמהותו מקדם ג'ובים למקורבים של מפלגות ש"ס והציונות הדתית תוך נטילת כוח וסמכויות מהציבור ומהרשויות המקומיות. במקום לקדם יהדות מקרבת ומכילה, בוחרים בקואליציה שוב לסאב את שירותי הדת ולהרחיק את הציבור מהיהדות". בעתים קראו לחברי הכנסת מהקואליציה לטרפד את הצעת החוק.
גם מרכז השלטון המקומי הצטרף להתנגדות לחוק הג'ובים לרבנים. בהודעת המרכז נאמר: ״נדהמנו לגלות שדווקא בימים אלו בעת מלחמה, תושבים מפונים, והערכות להסלמה בצפון, החליטו להעלות את חוק הרבנים בנוסח הלא מוסכם כלל ועיקר לסדר היום. הזוי שיש מי שחושב שזהו העיתוי הנכון והדבר הדחוף ביותר לעסוק בו. במקום לתמוך ברשויות שדואגות לעורף מנסים להטיל גזרות נוספות שיכבידו עוד יותר על קופות הרשויות שגם כך עומדות בפני קריסה".
משה סעדה: "ניסיון למחטף פוליטי בזמן מלחמה"
בתגובה להעלאת חוק הרבנים החליטו יושבי ראש סיעות האופוזיציה לקיים פיליבסטר מחר (ב') על הצעות החוק שיגיעו למליאה ולהצביע נגד חקיקה ממשלתית.
למעט חברי הכנסת של הסיעות הערביות שנמצאים מחר בחופשת חג הקורבן, כל הח"כים של האופוזיציה מחויבים להגיע למליאה מחר ולהילחם בהחלטת הקואליציה להחזיר את חוק הרבנים לדיון בוועדת חוקה.
בינתיים, ההתנגדות בליכוד לחוק גוברת. ח"כ משה סעדה המייצג את הליכוד בוועדת החוקה כתב בעניין זה: "כלום לא השתנה. אני אתנגד לחוק הזה יחד עם עוד חברי כנסת, והוא לא יעבור אם הוא יובא כעת להצבעה. הניסיון לבצע מחטף פוליטי ולקדם בשעת מלחמה חוק ששנוי במחלוקת גדולה, רק כדי לאפשר מינויים שפוליטיקאים חפצים ביקרם, הוא בגדר תעודת עניות לאלו שמקדמים אותו כעת מתוך דחיפות לא ברורה. אני לא מתכוון לקחת בכך חלק, ואני חוזר וקורא לראש הממשלה לא להיכנע לאלו המסתערים על הנושא משל היה מדובר בדיני נפשות, ולהסיר את הצעת החוק השנויה במחלוקת מסדר היום".
ח"כ טלי גוטליב, החברה אף היא בוועדת החוקה, כתבה בקבוצת ווטסאפ של חברי כנסת מהליכוד: "למה בשם כל השמות מעלים שוב חוק שמצוי במחלוקת ומעורר מחלוקת בזמן מלחמה? לא למדנו כלום? למה להכין את החוק לקריאה ראשונה? יש מספיק חוקים להכין שקשורים למלחמה? תשאירו את המחלוקת ואת החוק הזה לימים טובים יותר ותורידו אותו מסדר היום. טאקט בחקיקה היא לא מילה גסה".
סעדה השיב לה: "סוכם על דעת כולם שזה לא נכון לקדם את החוק בעת מלחמה, ולכן לא ברור למה כעת הוחלט לחדש את הדיון על החוק". על כך העירה לו גוטליב: "חשבו שלא נשים לב".
גם ח"כ דן אילוז מהליכוד מסר ש"זמן מלחמה הוא לא הזמן לקדם חוק שנוי במחלוקת שכזה, שנותן לציבור תחושה עמוקה כאילו אנחנו מתנהגים בעסקנות במקום להתעסק במימוש יעדי המלחמה. אני קורא לממשלה לעצור את קידום החוק הזה ולתת עדיפות לנושאים שבאמת חשובים לציבור הישראלי".
עוד טען ש"החוק מחליש את הרשויות המקומיות במינוי רבנים במקום לחזק אותן. הרשויות המקומיות צריכות להיות חזקות הרבה יותר, לא פחות".
מהמחנה הממלכתי נמסר בתגובה לקידום החוק : "נתניהו והקואליציה שלו מוכיחים שוב שאצלם הפוליטיקה מעל לכל - העיקר לשרוד. דווקא עכשיו, כשהצפון בוער והדרום במלחמה, מחליטים בקואליציה לקדם חוק מעוות, ללבות את הקרע בעם ולשבור שיאים חדשים של ניתוק. מנענו את קידום החוק לפני 3 חודשים, ונעשה הכל כדי לסכל אותו גם כעת. צריך לחזור לעם, לבקש את אמונו, ולהרכיב ממשלה לאומית, ממלכתית, ציונית שתוכל לאתגרים".
כוח קפלן מסר בתגובה : "החזרה של חוק הרבנים מבהירה - ממשלת ישראל חזרה להפיכה המשטרית. במצב הנוכחי, ברור לכל שממשלת ישראל נמצאת במלחמה לא נגד החמאס אלא נגד עם ישראל. החלשת הרשויות המקומיות ועוד בזמן מלחמה כשחלקן עולות באש, זהי קריעת העם. אנו קוראים לכל אזרח ואזרחית להזדעק לרחובות ובמיוחד לרחוב עזה מחר בערב - חייבים להציל את ישראל".