"דופקים לסטודנטים את החיים": יו"ר ועד האוניברסיטאות מתנגד לפטור מלימודים למילואימניקים
"דופקים לסטודנטים את החיים": יו"ר ועד האוניברסיטאות מתנגד לפטור מלימודים למילואימניקים
פרופ' אריה צבן בוועדת החינוך: "מי שיבוא עם תעודה שיופיע פטור, פטור, פטור, יגידו לו – אנחנו נחזור אליך". יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב לראשי האוניברסיטאות: "האקדמיה חטאה ביוהרה. תשבו לדיון על טבלת ההקלות". ח"כ מילביצקי: "המצפון האקדמי לא שווה שום דבר"
חילופי דברים קשים בישיבת ועדת החינוך של הכנסת היום (שלישי) על חוק הפטורים מלימודים לאנשי מילואים. יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא אוניברסיטת בר אילן פרופ' אריה צבן אמר שטבלת הפטורים של ועדת החינוך "תפגע בראש ובראשונה בסטודנטים - אנחנו דופקים להם את החיים". לעומתו, יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב מש"ס האשים את האקדמיה ביוהרה ודרש שתכנס למשא ומתן עם קצין מילואים ראשי על הקלות שוויוניות. לבקשת שר החינוך ויו"ר המל"ג יואב קיש הודיע טייב שייתן אורכה נוספת להגיע להבנות.
ועדת החינוך של הכנסת דנה בהצעת חוק שיזמו 85 חברי כנסת לסיוע לסטודנטים אנשי מילואים ולהקלות. בשבועות האחרונות צורפה לטבלה הצעה שמשמעותה מתן פטור של עד שנת לימודים לתואר. צבן הזהיר ש"מחקרים מראים שאנשים שהפסידו 20% אחוז פחות מהתואר משתכרים 20%-30% אחוז מהתואר. למה לדפוק להם את החיים? למה לתת לו תעודה סוג ב'. מי שיבוא עם תעודה שיופיע פטור, פטור, פטור, יגידו לו – אנחנו נחזור אליך. זה פוגע במה ששוות התעודות שלנו".
נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון אמר ש"הנזק האקדמי שהדבר הזה יעשה הוא נזק נורא למי שרוצים לעזור. זו טעות נוראית ויהיו נזקים לשנים". הוא טען שלא ניתן להגיע לפתרון אחיד לכולם. "תנו בנו אמון". מ"מ מנכ"ל מל"ג ות"ת ד"ר ורדה בן שאול קראה לוועדה "לא לחוקק חוק שילך על הראש של המוסדות". לדבריה, ההחלטה על הקלות המינימום צריכה להתקבל בדיון בין מל"ג למוסדות.
קצין מילואים ראשי, תא"ל בני בן ארי, אמר שהיום השאלה איזה הקלות יקבלו הסטודנטים "פרוצה לחלוטין. אנחנו נתקלים בהרבה מאוד סטודנטים שנשרו מהלימודים או לא התחילו או מרגישים תסכול מזה שלא מצליחים לסגור את הפער. אני באמת חושב שאפשר להגיע להבנה. אני לא חושב שההצעה יוצרת פגיעה אקדמית. אין לנו כוונה להגיד מה ללמד וכמה. אנחנו מוכנים לשבת על הכל. שום דבר בטבלה לא קדוש. רוצים לעשות דברים ברוח הביחד וברוח ההבנות המשותפות".
יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב האשים ש"האקדמיה בישראל חטאה בחטא הגאווה והגיע הזמן לשנות את זה. אני קורא לוועד ראשי האוניברסיטאות לשבת עם קצין מילואים ראשי כדי להגיע להבנה על ההקלות למילואימניקים. אין לנו עניין להתערב בחופש האקדמי ולהביא לחקיקה. אבל אני לא אהיה מוכן שאנשי מילואים שהולכים למסור את נפשם יצטרכו להכריע בין שמירה על הביטחון של המדינה לבין הלימודים שלהם. מה שיהיה מקובל על הקמל"ר – מקובל עלי". הוא האשים את ועד ראשי האוניברסיטאות ב"דמגוגיה זולה, כאילו ועדת החינוך רוצה ליצר סטודנטים סוג ד".
ח"כ מיכאל ביטון מיוזמי החוק פנה לראשי האקדמיה: "אל תביאו אותנו להכריע בין חופש אקדמי למשבר של עשרות אלפי סטודנטים. אנחנו לא רוצים להכתיב אלא לקבל טבלה מוסכמת. תקלו על הבית הזה שיש בו קונצנזוס סביב החוק. תביאו לנו טבלה מוסכמת ושוויונית. אני מתחנן". הוא טען שיש מקצועות ש"השמים לא נופלים אם לא לומדים שליש".
ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד אמר ש"גילוי הדעת של ראשי האוניברסיטאות עורר בי שאט נפש. לא יכול להיות שכשאנשים נלחמים כל יום אתם יוצאים עם מסמך כזה מנותק ויהיר. ואומרים 'אנחנו נשמור על המצפון האקדמי'. המצפון האקדמי הזה לא שווה שום דבר". יו"ר התאחדות הסטודנטים אלחנן פלהיימר האשים את האוניברסיטאות ש"בכל ויכוח אתן מסתתרות מאחורי החופש האקדמי. מתחילת המלחמה מוצאים עצמנו פעם אחר פעם נלחמים במוסדות במקום שנלחם יחד איתם למען הסטודנטים"