סגור
Dun's 100

1.4 מיליארד שקלים אינם טועים

מי שעדיין הטיל ספק בכך שהענף הנדל"ן חי ובועט, למרות כל נבואות הזעם, היה צריך להגיע בראשית השבוע לכנס לקוחות שנערך במלון "דן" בתל אביב לרגל 40 שנות פעילות משותפת בין בנק הפועלים לקבוצת "מזרחי ובניו". בין הבולטים בצמרת הבנק שנכחו באירוע: קלרה צברגל, הממונה על תחום הנדל"ן והכלכלן הראשי של הבנק ויקטור בר.
בכנס הושק הסכם המימון שערכנו בקבוצה מול הבנק בהיקף של 1.4 מיליארד שקלים (1400 מיליון, לסבר את האוזן) לשני פרויקטים חדשים: 850 מיליון שקלים למגדל אברהם-פרויקט הדגל שלנו בבת ים, שיכלול שימושים מעורבים בשטח של כ-100,000 מ"ר, מתוכם בית מלון בן 150 חדרים, משרדים, מסחר, 170 יח"ד למגורים ודיור מוגן ועוד 650 מיליון שקלים נוספים לשכונה חדשה שאנחנו בונים ביבנה שתכלול 3 בניינים בני 222 יח"ד.
מניתוח שערכנו בשיתוף עם כלכלני הבנק, התברר כי הגאות ועליית המחירים שאיפיינה את השנה האחרונה, איננה מקרית כלל ועיקר ואף תמשך ביתר שאת במהלך 2025.
הסיבות לכך הינן כדלקמן:
אחת, בניגוד גמור למגמה המתרחשת בארצות הברית בעת משבר, של נטישת השקעות בנדל"ן לטובת אלטרנטיבות אחרות, בישראל המגמה הינה דווקא הפוכה ומתאפיינת בעת מלחמה או משבר כלכלי ב"התבצרות" בתוך 4 קירות המסמלים יציבות ובטחון.
1 צפייה בגלריה
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים
רוני מזרחי
(צילום: מנחם עוז)
שתיים, מעבר להיבט הפסיכולוגי, קיימים גם גורמים כלכליים מובהקים. גורם מרכזי הינו שער הריבית. הציפיה ערב אירועי ה-7 באוקטובר הייתה שהנגיד יוריד בהדרגה את שער הריבית. המלחמה גרמו לנגיד לשנות את המדיניות ולהותיר את שער הריבית גבוה. רוכשי הדירות שהבינו כי הצפי להורדת הריבית אינה ריאלית, החליטו "לרדת מהגדר" ולרכוש דירה.
שלוש, האינפלציה, לכאורה, הייתה אמורה למתן את רכישת הדירות. אולם בדומה לנושא הריבית, גם כאן הבינו המוני בית ישראל כי האינפלציה איננה אמורה להעלם, אדרבה, קיים סיכוי גבוה שהיא רק תמשיך להתגבר, ושמחירי הדיור רק יילכו ויעלו.
ארבע, אין זה סוד שישראל מהווה גורם יוצא דופן בין כל מדינות המערב בקצב גידול האוכלוסייה, המגיע כיום לכ-200 אלף נפשות בקירוב לשנה. התחזית מדברת על הכפלת האוכלוסייה מ-10 מיליון כיום לכ-20 מיליון תוך 30 שנה. גורם זה נוסף לגירעון הקיים ממילא בהיצע דיור והמגיע לכ-200 אלף דירות החסרות בשוק. העובדה שקצב התחלות הבנייה עומד על כ-50-60 אלף לשנה בלבד, זאת לעומת הצורך הינו ל-100 אלף ויותר, מתדלק כמובן עוד יותר את הביקושים.
חמש, באופן פרדוקסלי דווקא הקשיים שנגרמו לענף בעקבות המלחמה המתמשכת, ביניהם ייקור חומרי הבנייה, מחסור קריטי בכ-80 אלף עובדים, מה שמשפיע רבות על קצב הבנייה ועיכוב במסירת פרויקטים וגורם לקשיי מימון לקבלנים רבים, דווקא גורם זה הגביר עוד יותר את לחץ הביקושים.
שש, אם נוסיף לכך את מבצעי קבלנים רבים שהציעו לרוכשים תנאים חלומיים בדמות מקדמה של 10 או 20 אחוזים ממחיר הדירה וכל היתר עם המסירה בעוד שנתיים, שלוש, כל אלה יצרו במהלך השנה האחרונה, ובמיוחד במהלך החודשים האחרונים את ההתנפלות חסרת התקדים על דירות חדשות בשוק.
לסיכום, מסקנות הכנס המשותף שערכנו עם בנק הפועלים היו כי עם הפסקת אש בצפון, מגמת הביקושים לדיור רק תלך ותתחזק כשבד בבד החזרה ל"נורמליות" תאפשר לייצב את נזקי הענף ולצאת לעידן חדש עם בשורות טובות.
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"