מילואימניקים שמנסים להרים את העסק נמצאים בנקודת זינוק היסטורית
אלפי עסקים בבעלות מילואימניקים ספגו פגיעה כלכלית מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. דווקא עכשיו, העמקה ואסטרטגיה לטווח ארוך יכולים להוביל לפריצה קדימה
ל-7/10 ולזעזוע שעובר על ישראל מאז, ישנן הרבה מאוד השלכות עומק, שעדיין אין אנו רואים את כולן. בשנים הקרובות יכנסו למעגל העבודה בעלי עסקים שנותקו חודשים ארוכים מהעסק שלהם, סטודנטים שחוו חוויות קשות וצריכים כעת לפתח קריירה, פצועים ומשוקמים. כל אלו, ישפיעו על אופייו של שוק העבודה בישראל, הן ברמת הארגונים, הן ברמת המנהלים והעובדים השכירים, והן ברמת בעלי העסקים שיצטרכו למצוא מחדש את הדרך הנכונה להצליח.
העקרונות להצלחה אסטרטגית עסקית ארוכת טווח, שמעט נזנחו בישראל התזזיתית, דרושים כעת כמפתח לזינוק והתנעה מחדש של עסקים. זוהי תקופת הזדמנות חד פעמית: תקופה בה מתעצבים מחדש עסקים בתצורתם החדשה, בין אם ככורח של המציאות ובין בשל שינוי ההעדפות בעקבות השנתיים האחרונות. אלו 3 עקרונות שהייתי מציע לכל עסק ישראלי לאמץ כבר מחר:
1) העמיקו: חייו של בעל עסק מאוד מהירים ותזזיתיים. רוב הזמן בעלי עסקים עוברים מאירוע לאירוע. לצד הצלחות ישנם מטבע הדברים גם כישלונות לא מעטים. כאשר אנחנו חושבים עליהם – על ההצלחות כמו גם על הכשלונות – לא תמיד אנחנו מפצחים את שורש העניין, ולא תמיד נדע מה לקחת מהם.
על מנת להפיק יותר מהעסקים שלכם – העמיקו וחקרו את ההתרחשויות בכנות עצמית: העסק לא החזיק את תקופת המילואים? למה? התשובה הבסיסית – כי היינו במילואים. אבל זה הזמן להעמיק: מה היה קורה אם היינו לוקחים מנהל שכיר בחצי משרה? מה היה קורה אם היינו מציעים מוצר אחד סימלי, במחיר עלות, במשלוח לכל הלקוחות הקיימים? האם היו מעגלי תמיכה שלא ניצלנו? האם היה ניתן להישאר בפעילות מינימלית? זו רק השכבה הראשונה ביותר של השאלות שאפשר לשאול על סיטואציה.
המשיכו והעמיקו, וככל שתעמיקו תדעו לדייק דברים שעובדים וניתן לשכפל, ותדעו גם מה היו המכשולים האמיתיים בדרך לפריצת הדרך.
2) שתפו פעולה: אחת השאלות במסגרת תחקור העומק היא – האם יש שיתופי פעולה שיכלתי לעשות ולא עשיתי. הישראלים סוליסטיים, זה חלק ממאפייני התרבות שלכם. אבל על מנת שעסק יגיע לרמת הצלחה גבוהה – יש צורך בשיתופי פעולה.
כן, ישנם מיזמי הפניות הדדיות בקבוצות נטוורקינג למיניהן, אבל שיתופי פעולה אמיתיים הם עמוקים יותר, לפצח אותם זה תהליך, ויישום אפקטיבי שלהם עובר דרך יציאה מאזור הנוחות שלכם. זה חשוב במיוחד עבור עסקים המבקשים להתרחב לשווקים בינלאומיים או לחדור לתעשיות חדשות.
את שריר שיתופי הפעולה צריך לאמן: מהדרך בה נגשים למו"מ לשיתוף פעולה שכזה, ועד ההתנהלות השוטפת. להבין את תיאום הציפיות המדויק, להפסיק לנסות לנהל אחד את השני, ליצור תמריצים משותפים שמתגברים על פערים טבעיים שתמיד יהיו, ולדאוג ששיתוף הפעולה יוביל להרחבת גבולות הגזרה ולא רק לעוד מאותו דבר.
שלב המו"מ ליצירת שיתופי פעולה הוא קריטי ביותר. זה השלב בו מצד אחד יש את ירח הדבש של ההתלהבות מהעשייה המשותפת, מצד שני יש בו גם את כל מנגנוני ההגנה לוודא שאני כבעל עסק לא "נדפק" משיתוף הפעולה. פרקו לעומק את השלב הזה ושאלו גם בו את כל השאלות הרלוונטיות שיובילו למיצויו.
3) הכינו תוכנית אסטרטגית עמוקה לטווח כמה שיותר ארוך: כאן בוודאי תאמרו לי – אתה לא בכיוון, אנחנו במלחמה, אין טווח ארוך בטירוף הבלתי נגמר שעובר עלינו. האמת היא דווקא הפוכה לגמרי: בגלל חוסר הוודאות שבא אנו מצויים, תוכנית שבה תוכלו לשרטט דרך לעסק שלכם עשרים שנה קדימה, מתוך הבנה שכל המשאבים, ההעמקה, שיתופי הפעולה – נועדו להוביל אתכם בדרך זו, תוביל לניצול יותר ממוקד של התפתחות העסק.
יציבות בתוך רכבת ההרים העסקית אפשרית רק עם כיוון ארוך טווח, שמהלכים הטקטיים משרתים אותו. יש מלחמה? התאימו את המהלכים הטקטיים למצב החדש, והתקדמו. חשיבה אסטרטגית זרה מאוד לעסקים בגודל מסויים, אך העדרה מהווה חסם להתפתחות מעבר אליו. זיכרו – אתם בתקופה של הזדמנות, של בנייה מחדש ותקומה, עשו אותה באסטרטגיה ארוכת טווח.
ג'יי אברהם הוא יועץ אסטרטגיה עסקית שהוגדר כמוביל בתחומו על פי מגזין פורבס