אריזות מתכלות עשויות לשפר את חיי המדף של מזון, אך בישראל הן כמעט ולא קיימות
אריזות מתכלות עשויות לשפר את חיי המדף של מזון, אך בישראל הן כמעט ולא קיימות
לפי מחקר של מכון וולקני שנעשה בשיתוף חברת הסטארט אפ הישראלית TIPA, אריזה מתכלה האריכה חיי מלפפונים ופלפלים בכ-5 ימים
אריזות ביו-מתכלות יעילות לפחות כמו פלסטיק קונבנציונאלי (פוליפרופילן) ואף עשויות לשפר את חיי המדף של תוצרת טרייה – כך עולה משני מחקרים שבוצעו במכון וולקני.
המחקרים נעשו בשיתוף חברת הסטארט-אפ הישראלית TIPA, שמפתחת אריזות מתכלות. המוצר של החברה לא נמכר בישראל אלא רק ללקוחות בינלאומיים, בשל העדר ביקוש בשוק המקומי.
על פי המחקר, התוצאות מטילות ספק בטענה כי אריזות פלסטיק קונבנציונליות הן הפתרון האפשרי היחיד לשמירת הטריות בשוק ומספקות אלטרנטיבה ידידותית לסביבה לשימוש בפלסטיק קונבנציונאלי.
החוקרים במכון וולקני בראשותו של ד"ר רון פורת, מצאו כי אריזות ביו-מתכלות מאפשרות חיי מדף של עד 21 יום עבור פלפלים ועד 15 יום עבור מלפפונים, תוצאות טובות יותר מפלסטיק רגיל.
החוקרים השתמשו במלפפונים ופלפלים על מנת לבדוק את ההבדלים בין אריזות ביו-מתכלות, לאריזות פלסטיק קונבנציונלי (פוליפרופילן). שני סוגי האריזות אפשרו לשמור פלפלים לארבעה שבועות, ומלפפונים למשך שבועיים באחסון ביתי בקירור. בנוסף, אריזות ביו-מתכלות עם מיקרופרפורציה מיטבית, האריכו את חיי המדף של מלפפונים ללא קירור עד 15 יום, לעומת 10 ימים באריזות פלסטיק קונבנציונליות. יתרון נוסף באריזות הביו-מתכלות היה מניעת עיבוי מים המגביר תהליך של רקבון של ירקות העטופים בפלסטיק קונבנציונאלי.
המחקר על חיי המדף של מלפפונים פורסם בגיליון מיוחד של כתב העת Foods והמחקר על חיי מדף של פלפלים פורסם בכתב העת Food Science & Nutrition.
דימוי תנאי האספקה מהחווה לצלחת
על מנת לבחון את האריזות השונות, חלק מהתוצרת נותרה ללא אריזה, ויתר התוצרת נארזה באריזות ביו-מתכלות עם חירור מיקרו-פרפורציה, מאקרו-פרפורציה או ללא חירור, או באריזות פוליפרופילן מסחריות עם חירור מאקרו-פרפורציה. לאחר מכן, מחצית מהדגימות נשמרו ב-22 מעלות צלזיוס על מנת לדמות חיי מדף ארוכים, בעוד שהמחצית השנייה נשמרה במשך יומיים ב-15 מעלות צלזיוס, ויומיים נוספים ב-22 מעלות צלזיוס ואז עד שישה שבועות אחסון במקרר ביתי ב-4 מעלות צלזיוס, על מנת לדמות את תנאי שרשרת האספקה "מהחווה לצלחת".
כל התוצרת נבדקה מדי שבוע במטרה להעריך ירידה במשקל פרי, הצטמקות, התרככות, רקבון, פגמי קליפה וטעם. בשני המחקרים הגיעו למסקנה כי האריזות הביו-מתכלות בעלות מיקרו-פרפורציה של TIPA היוו חלופה שוות ערך ואף עדיפה לפלסטיק הקונבנציונלי לשימור ירקות.
במשך עשרות שנים נחשבו אריזות פלסטיק קונבנציונלי כהכרחיות להארכת חיי המדף של תוצרת טרייה. סקר משנת 2020 מצא כי אחד מכל שלושה בריטים סבר שפירות וירקות נשמרים זמן רב יותר כשהם עטופים בפלסטיק.
ד"ר רון פורת, ראש המכון לחקר תוצרת חקלאית ומזון, מכון וולקני, ומחבר שותף של עבודות המחקר (בשיתוף עם ד"ר ויקטור רודוב ותלמידת הדוקטורט אביולה אווימי), אמר: "תוצאות אלו הן בבחינת ציון דרך מרגש עבורנו. הם מראות כי אריזות ביו-מתכלות יעילות מאוד לשמירה על איכות התוצרת הקטופה ולהפחתת הפחת של פירות וירקות. במשך תקופה ארוכה נראה כי הפלסטיק הקונבנציונאלי היה הפתרון היחיד לאחסון מזון. כעת, פתרון האריזות הביו-מתכלות עשוי לספק חלופה יעילה וידידותית לסביבה לאריזות פלסטיק קונבנציונליות".
ד"ר אלי לנקרי, סמנכ"ל טכנולוגיה של TIPA, אמר: "מזה זמן רב שאנו נוכחים ב TIPA כי אריזות ביו-מתכלות אינן רק פונקציונליות, אלא הן העתיד של תחום אריזת המזון שלנו. פלסטיק קונבנציונלי שלט בחיינו במשך עשרות שנים, אך אין זה אומר שדברים אינם יכולים להשתנות. אריזות ביו-מתכלות הן פתרון שיכול לשים קץ לתופעת פסולת אריזות הפלסטיק, במקום בו יש צורך באריזות".
TIPA היא חברת סטארטאפ ישראלית שנוסדה בשנת 2010 ע"י דפנה ניסנבאום וטל ניומן.
מבין המשקיעים הגדולים בחברה: בלו הוריזון (שוויץ), בנק טריודוס (הולנד), גרינסויל וונטשרס (קנדה) ומילניום פוד-טק (ישראל).