פרסום ראשוןסיטי בנק: הדרך לאישור התקציב בישראל לא מובטחת - לא צופה הורדת דירוג נוספת
פרסום ראשון
סיטי בנק: הדרך לאישור התקציב בישראל לא מובטחת - לא צופה הורדת דירוג נוספת
בסקירה מיוחדת של בנק ההשקעות נכתב כי "6 שרים הצביעו נגד התקציב. הדבר מצביע על כך שדרכו בכנסת עלולה להיות קופצנית". עוד נכתב: "העובדה כי התקציב עלול לסבול מתיקונים נוספים לאורך השנה לא ממש מסייעת להפיג את החששות שהובילו להורדת הדירוג", אולם מציינים כי כעת לא צפוייה עוד הורדת דירוג
"6 שרים הצביעו נגד התקציב. הדבר מצביע על כך שדרכו בכנסת עלולה להיות קופצנית, כששאיפת הממשלה לאשר אותו עד ינואר - איננה מובטחת", כך נכתב בסקירה מיוחדת של בנק השקעות "סיטי בנק".
הטון של הסקירה הוא זהיר מאוד, כאשר בסיטי מדגישים את הבעיתיות של ההצעה שעברה: "התקציב קצת יותר גדול מההצעה שהוגשה לממשלה וייתכן כי הוא טרם הגיע לצורתו הסופית אחרי הכל", כותבים. "במשך חודשים רבים הממשלה הציגה עמדה איתנה כי הגירעון ב-2025 לא יעלה על 4% מהתמ"ג. עם זאת, כמה צעדים ירדו ברגע האחרון כגון הקפאת שכר המינימום ותשלומי רווחה מסוימים. לעומת זאת, דמי הביטוח הלאומי יגדלו. תקציב הביטחון הוגדל עוד יותר מכפי שתוכנן מראש, וראש הממשלה נתניהו הסביר כי הגרסה הנוכחית אינה כוללת עדיין את המימון של המלצות 'ועדת הנגל'. אלה עדיין יכולים לשנות את צד ההוצאה, אם כי לא ברור אם הן ייכללו בתקציב המקורי או ייושמו מאוחר יותר באמצעות תיקון תקציבי", נכתב.
בסיטי מגיעים לכמה מסקנות ביניים. הראשונה היא כי סוכנויות הדירוג לא צפויות להוריד את דירוג האשראי בשלב הזה, על רקע הצעת התקציב שאושרה בממשלה. "(סוכנויות הדירוג) הורידו את דירוג האשראי של ישראל בעיקר בשל אי-הוודאות לטווח הבינוני והדאגות לגבי האיתנות המוסדית. ההצהרות (של פולטיקאיים- א.פ.) לפיהן את הכוונה לבטל צעדים (גזירות- א.פ.) רבים בשנת 2026 והעובדה כי התקציב עלול לסבול מתיקונים נוספים לאורך השנה לא ממש מסייעת להפיג את החששות האלו", מסבירים בסיטי. עם זאת, שם מבהירים, "סוכנויות הדירוג עשויות להתייחס לכל זה יותר כהצדקה למעשיהם עד כה ולא כדחף להורדת דירוג נוספות".
גם לגבי התגובה המוניטרית של בנק ישראל בסיטי מסוייגים, ומבקשים לספק תחזיות קצרות טווח בלבד - ובלשון זהירה למדי. "ייתכן כי הממשלה עשתה מספיק כדי להימנע מתגובת מדיניות מוניטרית לעת עתה", כותבים שם. "בנק ישראל הבהיר שוב ושוב כי הימנעות מצמצום פיסקאלי (הקטנת הגירעון-א.פ) נוסף תחייב את המדיניות המוניטרית למלא את חלקה. עם זאת, בהינתן תחזית של בנק ישראל של 4.9% תוצר, הצעת התקציב הנוכחית כשלעצמה, לא צפויה –באופן תיאורטי- להעלות את הסיכוי לעליית הריבית. לכן אנחנו לא מניחים העלאת ריבית בישיבה הבאה, לפחות לא על בסיס הצעת התקציב הנוכחית", נכתב ומיד מוסיפים "אבל ישנן אזהרות בדרך".
למשל, בסיטי מזהירים בפני האפשרות שבנק ישראל הסתייג מתחזיות הכנסות של משרד האוצר, מהשלכות אי הקפאת שכר המינימום על האינפלציה או מההשלכות האמיתיות של ההרחבה התקציבית.