שתי חברות בנייה שמנהלות פרויקטים של רכבת ישראל מבקשות הקפאת הליכים
שתי חברות בנייה שמנהלות פרויקטים של רכבת ישראל מבקשות הקפאת הליכים
החברות בן שטרית אלי ו- א. תמרים בניה ופיתוח מחיפה, טוענות כי היעדר פעילות ביצוע משמעותית במהלך חגי תשרי, בצירוף המלחמה, הובילו אותן לחובות של 55 מיליון שקלים; כמו גם למצב בו תזרים המזומנים של החברה נפגע עד כדי חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה; המחוזי קבע דיון לשבוע הבא והוציא צו עיכוב הליכים לבקשת החברות
חברות הבנייה בן שטרית אלי ו-א. תמרים בניה ופיתוח מחיפה, הגישו היום (חמישי) לבית המשפט המחוזי בעיר בקשה לצו פתיחת הליכים להפעלת החברות לשיקומן, זאת לאחר שנקלעו לחובות של כ-55 מיליון שקל.
החברות מבקשות שיוצא צו הקפאת הליכים לשלושה חודשים וימונה נאמן לשיקומן. בית המשפט המחוזי בחיפה קבע דיון לשבוע הבא ובשלב זה הוציא צו עיכוב הליכים משפטיים לבקשת החברות.
במסגרת הבקשה צוין כי "החברות מנהלות 17 פרויקטים פעילים ברחבי הארץ, חלק ניכר מהם חשובים ואסטרטגיים (מול רכבת ישראל), האחרון בהם צפוי להסתיים בספטמבר 2027, פרויקטים שמהווים מנוע צמיחה חשוב למדינה".
בחברות, שהגישו באמצעות עו"ד חובב ביטון, הן מציינות כי הן חברות ותיקות שעוסקות בתחום קבלנות הבניין, ביצוע עבודות בניה ופיתוח. "ליבת הפעילות העסקית של החברות מתמחה בהנדסה אזרחית, קבלנות בניין ואחזקת מוסדות ציבור. כמו כן, החברה פועלת בתחום הנדסה אזרחית, הרחבה ושיפוץ מבנים, שדרוג תחנות רכבת, עבודות הריסה, בניית מבני ציבור, בתי ספר, אולמות ספורט, שיקום מבנים, התזות בטונים, קונסטרוקציות פלדה, שיקום מזחים בנמל, עבודות גמר, עפר ופיתוח".
נטען כי הפעילות העסקית נקלעה לסחרור תזרימי מזה מספר חודשים, כאשר הועברו חשבונות הבנק של החברות למחלקת אשראים מיוחדים אצל הבנקים הנושים המובטחים, "זאת בעיקר כתוצאה מעיכובים בגביית כספים מלקוחות 'ציבוריים' בהתאמה, נטילת מימון גישורי ביניים (מימון לחשבונות מאושרים) תוך נשיאה בנטל כבד של עלויות מימון ואשראי גבוה בפרט עם נסיקת שיעורי הריבית במשק".
החברות טוענות כי בחינה מדוקדקת של פעילותן על פני שנים בהיקף נרחב, העלתה כי הבסיס למצוקת האשראי אליה נקלעו מקורן בעלייה משמעותית של תשומות הבנייה, תוך כך שרוב אם לא כל מכרזי וחוזי הביצוע נעדרו הצמדה של מחירי העבודות החוזיים למדד תשומות הבנייה, משמע החברות "ספגו" את העלייה בתשומות הבנייה.
עוד נטען כי "העדר פעילות ביצוע משמעותית במהלך ספטמבר 2023 בעקבות חגי תשרי, בצירוף האסון שפקד את מדינת ישראל ב-7 באוקטובר 2023, ובעקבותיו פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שהשלכותיה על ענף הבנייה משמעותיות, הובילו למצב בו תזרים המזומנים של החברה נפגע עד כדי חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות כלפיי ספקיה ונותני השירותים שלה.
במצב הקיים, ומתוך מטרה שלא לפגוע בנכס הליבה של החברה, המשך ביצוע מול מזמיני עבודה מוסדיים (שלטון מקומי), לא נותר לפני החברות אלא מלפנות אל בית המשפט בבקשה למתן צו פתיחת הליכים במסלול הפעלה ושיקום לשימור פעילותן ועוד", נטען.