סגור
מלחמת פצועים באגף השיקום
אגף השיקום בתל השומר (צילום: אדרוארד קפרוב)

אגף השיקום קלט במלחמה 12 אלף פצועים; 900 חיילים פונו לבתי חולים מתחילת הלחימה בצפון

מאז תחילת המלחמה הוכרו כ-12 אלף פצועים חדשים, כשליש מהם נפגעי נפש; תקציב אגף השיקום גדל בכ-2 מיליארד שקל; הוועדות הרפואיות לקביעת אחוזי נכות יחלו בינואר, אך נפגעי הנפש יידרשו להמתין שנתיים

כ-900 חיילים פצועים פונו לבתי חולים בצפון הארץ מאז תחילת התמרון בלבנון בחודש שעבר, כך עולה מנתוני אגף השיקום של משרד הביטחון. כ-140 מהם מטופלים באגף השיקום בשל פציעותיהם כשרבים אחרים מכלל הפצועים שפונו לטיפול רפואי שבו ליחידותיהם.
מתחילת מלחמת חרבות ברזל קלט אגף השיקום כ-12 אלף פצועים ופצועות של צה"ל וכוחות הביטחון, מספר שהקפיץ את כלל המטופלים בו לכ-74 אלף איש. לפני המלחמה עמד מספר נכי צה"ל מכלל מערכות ישראל המוכרים בידי אגף השיקום על כ-62 אלף איש.
לפי נתוני משרד הביטחון, מכלל פצועי המלחמה מצבם של 88% מהפצועים הוגדר קל, מצבם של 7% מהם בינוני ו-5% פצועים קשה. כ-66% מכלל הפצועים נפגעו פיזית ו-44% נפגעו נפשית.
נפגעי נפש עם סימפטומים של תגובות קרב מסווגים בנתוני משרד הביטחון כפצועים קל – גם אם מדובר בתגובה נפשית קשה שמחייבת אשפוז פסיכיאטרי. מדובר בכ-5,200 נפגעים במצבים נפשיים שונים כמו דיכאון, חרדה, קשיי הסתגלות ותסמינים של תסמונת דחק פוסט טראומטית. כ-3,500 מהם מתמודדים במקביל גם עם פגיעות פיזיות.
בקרב הפצועים שנפגעו פיזית 377 הם נפגעי ראש, 308 עם פגיעות בעיניים ו-12 מהם איבדו את מאור עיניהם, 104 עם פגיעות בעמוד השדרה וכ-60 קטועי גפיים.
66% מכלל הפצועים במלחמה הם משרתי מילואים, 11% שוטרים והשאר בשירות סדיר. גילם של 51% מהפצועים הוא עד 30 ו-7% מכלל נפגעים המערכה נשים, שרובן נפגעו במהלך לחימה.
סמנכ"לית משרד הביטחון וראש אגף השיקום לימור לוריא העריכה בשיחה עם כתבים כי עד שנת 2030 מספר נכי צה"ל יגיע לכ-100 אלף איש כשמחציתם הם נפגעי נפש וזאת, כשערב המלחמה מספר מתמודדי הנפש שהיו מוכרים באגף השיקום עמד על 17.7 אלף איש.
לוריא אמרה כי בעקבות מספר הפצועים הגבוה מתחילת המלחמה האגף שבראשותה גייס לשורותיו כ-500 מטפלים בתחומי הנפש, ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה. לדבריה עדיין חסר לאגף השיקום כוח אדם שייתן מענה הולם למספר הפצועים הגבוה, שכן במצב הנוכחי הוא נאלץ להעמיד מטפל אחד לכ-1,740 מטופלים.
בשנה האחרונה תקציב אגף השיקום של משרד הביטחון גדל מ-5.4 מיליארד שקל ל-7.3 מיליארד שקל. לדברי לוריא, עלות הטיפול הממוצעת בכל פצוע במלחמה היא כ-150 אלף שקל בשנה. היא הוסיפה כי בימים אלה היא מקיימת משא ומתן עם משרד האוצר ביחס להיקף התקציב שיעמוד לאגף השיקום בשנה הבאה, ברקע הימשכות המלחמה וההיקף הנרחב של הפצועים וזאת על רקע הצורך להגדילו, אך סרבה לנקוב בסכום.
עם תחילת המלחמה הנהיג משרד הביטחון גישה שלפיה הטיפול בפצועי המערכה קודם להליכים הביורוקרטיים ולוועדות הרפואיות שבהן נקבעים אחוזי הנכות של הנכים. זאת לתקופה של שנה, שבמהלכה הם יקבלו תמיכה כלכלית וכל סעד הדרוש בשל מצבם. לדברי לוריא, הוועדות הרפואיות לפצועי המלחמה יחלו בינואר הקרוב ויתקיימו בבית לווינשטיין ברעננה ובבית החולים תל השומר.
עם זאת, הוועדות הרפואיות לנפגעי הנפש יידחו בהמלצת רופאים מומחים בשנתיים ממועד הפגיעה - כדי לאפשר למצבם הנפשי להתייצב ולהתגבש בטרם קביעת אחוזי הנכות.