דעהביטול הפטור ממע"מ למלכ"רים - החלטה צודקת של בג"ץ
דעה
ביטול הפטור ממע"מ למלכ"רים - החלטה צודקת של בג"ץ
חברות פרטיות אינן "אויב העם", ואין שום סיבה שלא יוכלו להתמודד בתנאים שווים במכרזי המדינה. טוב שברשות המסים אימצו את החלטת בג"ץ ופועלים למען שוויון הזדמנויות והתמודדות הוגנת במכרזי מחיר מטעם המדינה
במשך שנים, נהנו המלכ"רים בישראל מיתרון תחרותי על פני החברות הפרטיות במכרזים של המדינה בהם התחרו זה בזה. המלכ"רים, כידוע, נהנים מפטור על תשלום מע"מ (שיעור המע"מ היום עומד על 17%, בעבר היה גם יותר מכך). מדובר ב"סוכרייה" מתוקה שנתנה המדינה למלכ"רים, ויתרון שהתבטא בעיקר ב"מכרזי מחיר" (מכרזים בהם מחיר ההצעה הוא השיקול המרכזי או הבלעדי בבחירת הזוכה, כל עוד עומדים בתנאי הסף). הפטור ממע"מ הוא הטבה שגרמה להתעצמותם של המלכ"רים על פני החברות הפרטיות, שנאלצו לאורך שנים לשלם יותר במקומות בהם נוצרה תחרות עסקית.
הנושא הגיע לאחרונה לבג"ץ, שפסק כי מעתה, כדי לאפשר הזדמנות שווה בתחומים בהם גם המלכ"רים וגם הגופים העסקיים פועלים, ובמטרה למנוע אפליה במכרזי המדינה בין מתמודדים מהמגזר השלישי והמגזר העסקי (שזוכים, אגב, לאותם פיקוח, בקרה ודרישות תקינה מצד המדינה), העמותות צריכות לקבל אישור מרשות המסים על כך שהפעילות נשוא המכרז נעשית כחלק מפעילותן המלכ"רית ושכספי המדינה מנוצלים למטרה שלשמם נועדו, ולהגישו לוועדת המכרזים. הפסיקה הזו תיקנה עוול עסקי רב שנים שהתקיים בחסות המדינה.
והנה, "המדינה ויתרה על הרווחה וחברות פרטיות מרוויחות מיליארדים", כך הוצג בכתבה, תוך התייחסות לכך שהמצב המתוקן שבא להשוות תנאים בין כל המתמודדים במכרזים הרלוונטיים, הוא למעשה "מדיניות מס שמתעדפת חברות על עמותות במכרזי מיקור חוץ". במילים אחרות, במקום לעודד תחרות שווה בין כל המתמודדים, הכתבה מעודדת דווקא מצב של אפליה וחוסר תחרותיות בין גורמים שונים במשק הישראלי.
המגזר השלישי בישראל מגלגל מיליארדי שקלים, והיקף פעילותו הכלכלי גדול. לפי בדיקה שערך הממ"מ, בשנת 2018 מחזור הכנסותיהם של ארגוני המגזר השלישי היה כ-22.3 מיליארד שקל. בנוסף, המדינה מעניקה לארגוני המגזר השלישי גם הטבות "שוות כסף" והקלות במס (לא רק פטור ממע"מ, אלא גם פטור ממס הכנסה ופטור ממס שבח), והממשלה אף מנגישה לארגוני המגזר השלישי כוח אדם בעלות נמוכה באמצעות מערך המתנדבים של השירות האזרחי, שחלקם אף ממומנים באופן מלא על ידי הממשלה. חלק מהמלכ"רים (שפעילותם אמורה להיות כמובן ללא כוונת רווח) ניצלו לאורך השנים את המצב לטובתם והתנהלו כחברות פרטיות לכל דבר, וכך ניצלו את ה"לקונה" שהייתה קיימת בחוק עד פסיקת בג"ץ כדי להגדיל את הכנסותיהם, דבר שהתבטא למשל בשכר הבכירים במלכ"רים שהתפרסם בתקשורת מעת לעת ובמקומות נוספים.
לפסיקת בג"ץ הקוראת להשוות את תנאי התחרות במכרזי המדינה יש השלכה נוספת על הכנסות המדינה ועל הציבור. כל עוד ניתן יתרון תחרותי לגופים המקבלים פטור ממע"מ, מדינת ישראל "איבדה" כספים רבים בשל אותו פטור. מיליוני שקלים שהם למעשה "הפסד נקי" של מדינת ישראל, בשנים בהן גרעון המדינה מגיע לשיאים חדשים. כספים שניתן היה לנצל כדי להיטיב את השירות שקשישי ישראל ושאר האזרחים מקבלים, ובמקום זאת - הוא נשאר אצל העמותות. וכך, אם במצב הקודם הציבור נפגע בשל הפטור ממע"מ, החלטת בג"ץ למעשה תיקנה את העוול - לטובת הציבור.
אין עוררין כי פעילות המלכ"רים חשובה ואף הכרחית, והם מעניקים סיוע חיוני במקומות בהם אין מענה מטעם המדינה או מטעם גופים אחרים. אבל במקומות בהם יש גורמים נוספים שנותנים שירות, והמלכ"רים למעשה מתמודדים במכרזי מדינה כגופים עסקיים, אין סיבה להעניק להם פטור ממע"מ - בדיוק כפי שפסק בג"ץ. חברות פרטיות ממש אינן "אויב העם", ואין שום סיבה שלא יוכלו להתמודד בתנאים שווים במכרזי המדינה. טוב שברשות המיסים אימצו את החלטת בג"ץ ופועלים למען שוויון הזדמנויות והתמודדות הוגנת במכרזי מחיר מטעם המדינה.
דורון רז הוא יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל